Drágulás jöhet a fagylaltozókban és cukrászdákban

Márciusban óriási vihar söpört végig Madagaszkáron, ami jelentősen befolyásolta egy fontos alapanyag árát. Mutatjuk, melyikét...

Brutálisan drágult a vanília, miután márciusban óriási vihar pusztította el a madagaszkári vaníliaültetvények körülbelül 30 százalékát, ezzel pedig akár 24 százalékkal is csökkenheta vaníliakínálat a világon - írja a 444 a VanillaPura oldalra hivatkozva.

Madagaszkár a világ legnagyobb vaníliatermelője, 2014-es adatok szerint a világ vaníliaellátásnak 48 százaléka, 2016-ban pedig egyes becslések szerint a 80 százaléka a szigetről érkezett.

Néhány éve még 20-50 dollárért is meg lehetett venni a vanília kilóját, ez az összeg most 600 dollár(164 ezer forint) körül van, de van olyan termelő, aki már 1000-1100 dollárt is elkér.

A drágulás érzékenyen érintheti a cukrászdákat és a fagylaltozókat is, de a bolti vanília ára is jelentősen emelkedhet. A fűszerek királynője már tavaly is jelentősen drágult. Mint azt megírtuk, tavaly a szárazság tett be a vanília árának.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...