A szakértő szerint ez is hozzájárul az élelmiszerek drágulásához

Nem csak a klímaváltozás jelent komoly kihívást a növénytermesztők számára.

Egyre gyakoribb a fagyás, a jégverés, a hirtelen váltakozó hideg és a szélsőséges szárazság. A növények sajnos nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, így a gazdákra, de különösképpen a talajra hárul a feladat – számolt be a hírről az Agrofórum.

Kritikus állapotban van a talajok egészsége és termőképessége

Rendkívül rossz állapotban vannak a talajok

Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra, a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek

– mutat rá a probléma okára Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja az említett problémakört.

„Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!” – folytatta a szakértő.

A talajok rossz termőképessége hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez

Köztudott, hogy az elmúlt évek eseményei jelentősen megtépázták a mezőgazdaságot. Gondoljunk csak bele, hogy a Covid19-járvány okozta ellátási zavarokat követték a háború miatt kialakult világpiaci áremelkedések. Ezek a folyamatok nagy mértékben legyengítették a termelést, a fenntarthatóság, a minőség és az egészséges élelmiszer szempontjai ugyanakkor a háttérbe szorultak.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...