Egyre gyakoribb a fagyás, a jégverés, a hirtelen váltakozó hideg és a szélsőséges szárazság. A növények sajnos nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, így a gazdákra, de különösképpen a talajra hárul a feladat – számolt be a hírről az Agrofórum.
Rendkívül rossz állapotban vannak a talajok
Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra, a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek
– mutat rá a probléma okára Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja az említett problémakört.
„Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!” – folytatta a szakértő.
A talajok rossz termőképessége hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez
Köztudott, hogy az elmúlt évek eseményei jelentősen megtépázták a mezőgazdaságot. Gondoljunk csak bele, hogy a Covid19-járvány okozta ellátási zavarokat követték a háború miatt kialakult világpiaci áremelkedések. Ezek a folyamatok nagy mértékben legyengítették a termelést, a fenntarthatóság, a minőség és az egészséges élelmiszer szempontjai ugyanakkor a háttérbe szorultak.
Ezek a hírek is érdekelhetnek: