Luxuscikké válhat a sütik egyik fő alapanyaga

Egy nem túl jó hírrel kezdjük az új évet: 2024-ben még drágább lehet a sütik egyik fő alapanyaga, mivel a gyártók kezdenek kifogyni az olcsón vásárolt készletekből. De a drágulást további tényezők is befolyásolják.

„2024-ben a csokoládé áremelkedése még jobban sújthatja a fogyasztókat, a tavalyi esőzések miatt ugyanis egyre nehezebb jó minőségű kakaóhoz jutni" – olvasható az Agrárszektor oldalán.

Luxuscikk lehet a csokoládéból

Kedvezőtlenek a körülmények

Az említett nagy esőzések hozzájárultak a növényeket érintő betegségek kialakulásához, ami tovább rontott a helyzeten. De a termőterületeken megjelenő éves szeles időszak is veszélyezteti a kakaótermesztés hozamát.

Így a nyugat-afrikai időjárás miatt már sokfelé emelkedett a csokoládé ára

– írja a cikk.

A kialakult problémán az sem segít, hogy a termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országban, Elefántcsontparton és Ghánában zajlik. Igaz, hogy Brazília és Ecuador is bővíteni kívánják a termesztésüket, ám több évbe is beletelhet, mire az új fák termést hoznak. Az egyetlen reményre okot adó tényező az, hogy rövid távon az alacsonyabb kereslet segítheti az árak csökkenését.

Forrásunk volt.


Még több hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek