„2024-ben a csokoládé áremelkedése még jobban sújthatja a fogyasztókat, a tavalyi esőzések miatt ugyanis egyre nehezebb jó minőségű kakaóhoz jutni" – olvasható az Agrárszektor oldalán.
Kedvezőtlenek a körülmények
Az említett nagy esőzések hozzájárultak a növényeket érintő betegségek kialakulásához, ami tovább rontott a helyzeten. De a termőterületeken megjelenő éves szeles időszak is veszélyezteti a kakaótermesztés hozamát.
Így a nyugat-afrikai időjárás miatt már sokfelé emelkedett a csokoládé ára
– írja a cikk.
A kialakult problémán az sem segít, hogy a termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országban, Elefántcsontparton és Ghánában zajlik. Igaz, hogy Brazília és Ecuador is bővíteni kívánják a termesztésüket, ám több évbe is beletelhet, mire az új fák termést hoznak. Az egyetlen reményre okot adó tényező az, hogy rövid távon az alacsonyabb kereslet segítheti az árak csökkenését.
Még több hír: