Várhatóan 30-40 százalékkal drágulhatnak majd a hús és tejtermékek termelői szinten abban az esetben, ha tovább húzódik az orosz-ukrán háború – nyilatkozta az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. Ahogy az a 24.hu összefoglalójából pedig kiderül, a fogyasztói árak, ha kisebb mértékben is, mint a termelői árak, de szintén emelkedni fognak a verseny miatt.
A szakértő szerint a 40 százalékos nyersanyagköltség-emelkedés mellett a húskészítmények a tavasz végére, különösen az élelmiszerárstop kivezetése után 25 százalékkal lehetnek majd drágábbak.
Ebben az esetben a sertéshús egyes fajtáinak kilogrammonkénti ára 3-4 ezer forint, a csirkehúsé pedig 2-3 ezer forint lehet a tavasz végére.
Varga Zoltán szerint ez a mértékű emelkedés szükséges lesz ahhoz, hogy az egyre drágábban beszerezhető takarmányárak mellett megmaradjon a termelők működőképessége, és ne termeljenek elviselhetetlen veszteségeket.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: