Hogyan ússzuk meg a hurka- és kolbászsütést repedések nélkül? És mitől lesz omlós a sült oldalas? Miután mindezt megtudtuk, használjuk ki a télutót: disznóságokat a tányérokra!
Akár egyenesen a disznóvágásról érkezik hűtőnkbe a kitűnő alapanyag, akár a jól bevált hentesünktől vásároljuk a tepsibe valót, a lényeg, hogy tökéletesen készítsük el. Ehhez nyújtunk most segítséget.
Kolbász, hurka sütése
A legtöbb bosszúságot minden bizonnyal a sütés közben megrepedt kolbászok, hurkák okozzák, pedig elkerülhetők ezek a „balesetek”. Próbáljátok ki az alábbi repedésmegelőző praktikák valamelyikét!
- Áztassuk sütés előtt 1-2 órán át hideg vízben a hurkát vagy kolbászt.
- Szúrjunk a hurkába, kolbászba kb. 10-15 cm távolságra félbetört fogpiszkálókat, így a zsiradék a fogpiszkáló mellett szépen, folyamatosan kisül. (Félidőben meg is lehet fordítani, csak ekkor ki kell szedegetni belőle a fogpiszkálókat, majd a másik oldalába visszaszúrni.)
- Egyszerűen szurkáljuk meg tűvel a kolbászokat néhány helyen.
- Tegyünk a sütő aljába egy vízzel teli hőálló tálat, a keletkező gőz segít megelőzni a kirepedést.
- Sokan arra esküsznek, hogy nem előmelegített, hanem hideg sütőbe teszik a hurkát, kolbászt, így lassan melegszik át a hús, és nem fog megrepedni a hirtelen hőtől.
Amit az oldalasról tudni kell
Ha nem vagyunk olyan kiváltságos helyzetben, hogy frissen vágott disznó oldalasával dolgozzunk, akkor se búslakodjunk. Hentesektől is beszerezhető szép oldalas, csak figyeljünk vásárláskor, hogy a csontok vágási felülete minél élénkebb színű legyen. A sötétpiros szín a frissességről árulkodik.
- Legegyszerűbb esetben az oldalast sózzuk-borsozzuk, egy kis vizet löttyintünk alá a tepsibe, lefedve megpároljuk, majd fedő nélkül szép pirosra sütjük, közben saját levével locsolgatjuk.
- Számos receptúra a hús előfőzését kéri, a sütési idő így kétségkívül lényegesen lerövidül, mégsem szerencsés módszer, mert értékes ízanyagok vesznek kárba a főzőlében.
- Ha igazán omlós sült oldalast szeretnénk viszontlátni tányérjainkon, érdemes a sörben sütést kipróbálni, az eredmény fantasztikusan omlós hús lesz.
- Az oldalast mindig a csontos felével lefelé helyezzük a tepsire!
- Az oldalast sose gyorsan süssük, mindig közepes tűzön készüljön!
- Ha a minimál fűszerezésnél többre vágyunk, kaphat a sült oldalasunk ragacsos mézes-mázas külsőt, BBQ-szószosat vagy keleties ízvilágút, azt javasoljuk, hogy a pácokat a sütés vége felé kenjük a húsra, így biztosan nem ég szét a külseje.
- Ne feledkezzünk meg az oldalassütés isteni melléktermékéről sem: a tepsiben visszamaradó, megdermedt pecsenyezsírt nem ér kárba veszni hagyni!
Ínycsiklandó oldalasreceptek alább, kattints a képre!
{ GALÉRIA = title:Vari%C3%A1ci%C3%B3k%20s%C3%BClt%20oldalasra, 0,1,2,3,4 }
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>