Süsd otthon a mézes sütik királynőjét, mert kenterbe veri a boltit

Biztosan ettünk már a marlenka torta jellegzetes, háromszögalakú szeleteiből, bár sokkal valószínűbb, hogy ez egy török gyorsétteremben történt, esetleg a boltból hazavitt doboz tartalma jelentette első találkozásunkat a mézes-réteges édességgel. Ha azonban mardos minket a vágy, és szeretnénk házilag is elkészíteni a süteményt, jó, ha felkészülünk némi konyhai alkímiára, egy sor rétegezésre és némi várakozásra.

Remélem nem vagyok egyedül azzal, hogy sokáig úgy gondoltam, a marlenka egy sokévszázados múltra visszatekintő, tradicionális sütemény, amit Kelet-Európa-szerte már réges-rég készítettek felmenőink. Persze a réteges, puha, krémes édesség élvezetét az a tény sem fakítja, hogy a marlenka egy izgalmas eredettörténet nélküli nyalánkság, ami leginkább a szovjet időkben terjedt el a keleti blokk országaiban: ezért találkozhatunk vele ma is Csehországtól kezdve, Magyarországon át egészen Ukrajnáig...persze különböző nevek alatt. A marlenka, a medovik, a medovnik mind egy receptet jelöl, amelyből komoly munka árán végül megszületik a mézes lapok közt diós krémet rejtő sütemény. Ingujjakat feltűrni, induljon a sütés!

Lesd el galériánkból a marlenka elkészítésének furfangjait!

Nézd meg videón is az elkészítést, hogy könnyebben menjen a sütés:

A klasszikus diós marlenka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...