A dió nem tartozik az olcsó élelmiszerek közé, de az ünnepi szezonhoz közeledve egyre keresettebb termékké válik, hiszen rengeteg süteménybe kerül belőle. A kereskedők nyilván szeretnék minél magasabb áron értékesíteni, de az idei dió ára a tavalyihoz hasonlóan 4000 forint körül alakul majd kilónként.
Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezetője elmondta, hogy nem emlékszik olyan rossz termésre, mint az idei. Bizonyos fajták, mint a Lara, jobban bírták a hőséget, de a magyar fajtáknak bebarnult a héja.
Zöldburok-állapotban közepes termésre számítottunk, és amikor elkezdődött a rázás, akkor jó, gyenge termés látszódott. A jó termés nálunk 30 mázsát jelent, a közepes 25 mázsát, ami idén 20 mázsára esett le. Nálunk a gyakorlat az, hogy a burkot leszedjük és a termést belerakjuk egy egységes tartályládába, amelyből vissza lehet következtetni azt, hogy milyen termés várható. Amikor először leszedtük a burkot és megnéztük a bél minőségét, akkor elégedettek voltunk, de amikor leszáradt, vagyis elvesztette a bél a víztartalmának egy jelentős részét, akkor kiderült, hogy ez egy aszalódott, összeesett, alig kitelt dió. Ez tovább csökkentette a termés mennyiségét, és emiatt egy kimondottan gyenge termés lett
–fogalmazott Gara Miklós.
A termésvégeredmény azért is sokkoló, mert fagy nem érkezett, ezzel szemben a 2 hónapos kánikula és aszály nagyon megviselte a diófákat. Cziráki Imre, aki a Somogy megyei Lengyeltótiban gazdálkodik, hasonló tapasztalatokról számolt be.
Sokkal jobban éreztette a minőségén és a mennyiségén az időjárás ezeket a szélsőséges hatásokat
– mondta.
Egész Európában kevesebb lett a 2024-es termés, ami valamilyen szinten biztos, hogy az árak (minimális) emelkedését jelenti majd.
Friss hírek itt: