A dió nemcsak a bejgli, de a sós ételek jó barátja is lehet

Ősszel és télen egyértelműen előtérbe kerülnek a csonthéjas gyümölcsök és a különböző olajos magvak, hiszen mindannyian vágyunk a teltebb, zsírosabb ízekre. A dió pedig az év végének közeledtével szinte főszereplővé válik, gondoljunk csak a karácsonyi süteményekre. Ám nemcsak édességekben használhatjuk, hanem mindenféle sós ételekben is – mutatjuk!

A dió az egyik legfinomabb és legegészségesebb csonthéjasunk, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és jóféle zsírokban rendkívül gazdag – hazánkban pedig remekül megél, így aztán nem csoda, hogy a magyar konyhában is sokszor szerephez jut. Gondoljunk csak a különféle, dióval töltött kelt tésztáinkra, a pozsonyi kiflire, a diós patkóra vagy a bejglire, a süteményekre, amelyeket dióval gazdagítunk, a tortákra, krémekre és kekszekre, pitékre, amelyeket mind feldobhatunk egy kevés (vagy annál több) dióval.

Viszont azt se feledjük, hogy a dió sós ételekben is működik!

A dió édes és sós ételek barátja is lehet!

Fontos szerephez juthat a dió sós fogásokban is: darálva, aprítva, pirítva és nyersen, levesekben, sülteknél, salátákban mind-mind remekül használható.

Leves és dió? - De még mennyire!

Ilyenkor ősszel és télen különösen jól esnek az egy- vagy akár többféle zöldség összepárosításával készült krémlevesek, amelyeket tálaláskor gazdagíthatunk jófajta olívaolajjak, chilipehellyel, pirított zsemlekockával, kolbászchipsszel és akár durvára vágott, pirított dióval is, amely remekül ellensúlyozza a leves krémességét. Nagyszerű érzés ráharapni a pirult, mély ízű, aromás diódarabkákra – olyan, mintha valami rendkívül különleges hozzávalót csempésztünk volna a levesbe, pedig csak a jól ismert dió koronázza meg a fogást.

Dió a bundába – nem csak télre

A különböző bundázott ételeknél – legyen az klasszikus rántott hús, rántott zöldség, gomba vagy akár rántott sajt – mindig dob egyet az ízélményen, ha valamilyen extra hozzávalóval gazdagítjuk a panírt:

szezámmaggal, petrezselyemmel, fokhagymával, mandulával, vagy akár finomra aprított dióval – ez ad egy külön ropogósságot a bundának.

De nem muszáj apróra vágott diót használunk, keverhetünk a zsemlemorzsához egy kevés darált diót is, akkor leginkább a dió különleges, édes aromája dobja majd fel az ételt – ez pedig remekül illik a húsokhoz és a zöldségekhez is, nem beszélve ugye a sajtról, amihez pedig egyenesen fenomenális.

A dió és a vegán ételek

Ahogy a legtöbb olajos magnak és csonthéjas gyümölcsnek, úgy a diónak is fontos szerep jut a vegán konyhában – egyrészt egészségügyi szempontból fontos a fogyasztása, a már említett zsír- és vitamintartalom miatt, de az ízek és textúrák alakításában is nagy a jelentősége.

A krémesre darált dió remekül gazdagítja, sűríti a különböző szószokat és ragukat, a durvára vágott, pirított dióval pedig a legtöbb vegán fogás új szintre emelkedik.

Roppanósságot ad az ételnek, feldobja az ízeket, így érdemes akár nap mint nap használni, és jól megszórni vele a sült zöldségeket, rizsköretet, rizottót vagy a leveseket.

Salátába – szinte kötelező

Arról már sokszor írtunk, hogy a jó saláta titka a friss, roppanós salátaleveleken és zöldeken, és az édes-savanyú arányát jól eltaláló önteten van, de az is elengedhetetlenül fontos, hogy a saláta hozzávalóiban szerepeljen mindig valamilyen ropogós elem is, amelyre jó egy-egy falatban ráharapni, és ami még inkább gazdagabbá teszi az ételt – máris nem érezzük úgy, hogy csak zöldet rágunk, mint valami nyulak.

Egyetlen maréknyi dió is csodát tesz a salátánkkal, főleg hogy ezzel a maréknyi mennyiséggel már szinte fedeztük is a napi A-, E-, és B-vitamin szükségletünket.

Karácsonykor is tarol, és nem csak sütikben

Ha pedig már az ünnepi menün gondolkodkodunk, érdemes a fenti ötleteket oda is beépíteni, mert egy ünnepi salátát, édesebbre hangolt, elegánsabb krémlevest, de az ünnepi sülteket is remekül kiegészíti a dió.

Porchetta diós pestóval

Ezzel a recepttel kevés munkával etethetünk meg egy egész hadsereget. A pestóból ugyan maradni fog bőven, de ha már egyszer nekiállunk, akkor csináljunk egy nagyobb adagot. Jól zárható ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több izgi ötlet, recept és alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...