A dió az egyik legfinomabb és legegészségesebb csonthéjasunk, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és jóféle zsírokban rendkívül gazdag – hazánkban pedig remekül megél, így aztán nem csoda, hogy a magyar konyhában is sokszor szerephez jut. Gondoljunk csak a különféle, dióval töltött kelt tésztáinkra, a pozsonyi kiflire, a diós patkóra vagy a bejglire, a süteményekre, amelyeket dióval gazdagítunk, a tortákra, krémekre és kekszekre, pitékre, amelyeket mind feldobhatunk egy kevés (vagy annál több) dióval.
Viszont azt se feledjük, hogy a dió sós ételekben is működik!
Fontos szerephez juthat a dió sós fogásokban is: darálva, aprítva, pirítva és nyersen, levesekben, sülteknél, salátákban mind-mind remekül használható.
Leves és dió? - De még mennyire!
Ilyenkor ősszel és télen különösen jól esnek az egy- vagy akár többféle zöldség összepárosításával készült krémlevesek, amelyeket tálaláskor gazdagíthatunk jófajta olívaolajjak, chilipehellyel, pirított zsemlekockával, kolbászchipsszel és akár durvára vágott, pirított dióval is, amely remekül ellensúlyozza a leves krémességét. Nagyszerű érzés ráharapni a pirult, mély ízű, aromás diódarabkákra – olyan, mintha valami rendkívül különleges hozzávalót csempésztünk volna a levesbe, pedig csak a jól ismert dió koronázza meg a fogást.
Dió a bundába – nem csak télre
A különböző bundázott ételeknél – legyen az klasszikus rántott hús, rántott zöldség, gomba vagy akár rántott sajt – mindig dob egyet az ízélményen, ha valamilyen extra hozzávalóval gazdagítjuk a panírt:
szezámmaggal, petrezselyemmel, fokhagymával, mandulával, vagy akár finomra aprított dióval – ez ad egy külön ropogósságot a bundának.
De nem muszáj apróra vágott diót használunk, keverhetünk a zsemlemorzsához egy kevés darált diót is, akkor leginkább a dió különleges, édes aromája dobja majd fel az ételt – ez pedig remekül illik a húsokhoz és a zöldségekhez is, nem beszélve ugye a sajtról, amihez pedig egyenesen fenomenális.
A dió és a vegán ételek
Ahogy a legtöbb olajos magnak és csonthéjas gyümölcsnek, úgy a diónak is fontos szerep jut a vegán konyhában – egyrészt egészségügyi szempontból fontos a fogyasztása, a már említett zsír- és vitamintartalom miatt, de az ízek és textúrák alakításában is nagy a jelentősége.
A krémesre darált dió remekül gazdagítja, sűríti a különböző szószokat és ragukat, a durvára vágott, pirított dióval pedig a legtöbb vegán fogás új szintre emelkedik.
Roppanósságot ad az ételnek, feldobja az ízeket, így érdemes akár nap mint nap használni, és jól megszórni vele a sült zöldségeket, rizsköretet, rizottót vagy a leveseket.
Salátába – szinte kötelező
Arról már sokszor írtunk, hogy a jó saláta titka a friss, roppanós salátaleveleken és zöldeken, és az édes-savanyú arányát jól eltaláló önteten van, de az is elengedhetetlenül fontos, hogy a saláta hozzávalóiban szerepeljen mindig valamilyen ropogós elem is, amelyre jó egy-egy falatban ráharapni, és ami még inkább gazdagabbá teszi az ételt – máris nem érezzük úgy, hogy csak zöldet rágunk, mint valami nyulak.
Egyetlen maréknyi dió is csodát tesz a salátánkkal, főleg hogy ezzel a maréknyi mennyiséggel már szinte fedeztük is a napi A-, E-, és B-vitamin szükségletünket.
Karácsonykor is tarol, és nem csak sütikben
Ha pedig már az ünnepi menün gondolkodkodunk, érdemes a fenti ötleteket oda is beépíteni, mert egy ünnepi salátát, édesebbre hangolt, elegánsabb krémlevest, de az ünnepi sülteket is remekül kiegészíti a dió.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több izgi ötlet, recept és alapanyag itt:
- A varázslatos őszi zöldségrakottas, amit két okból is imádni fogsz
- Az olasz ősz ízei egy tányérban – Főzzünk toszkán bablevest!
- Kóstoltad már a banánketchupot? Most te is elkészítheted!