Így marad sokáig friss és finom a dió

Ha esetleg maradna a megvásárolt dióból, mindenképpen tárold megfelelően, mert ahhoz túl drága és finom, hogy pocsékba menjen!

A dió bizony nagy kincs: míg régen minden kertben megtalálható volt, és a piacokon sem aranyárban mérték, manapság már tényleg csak ünnepnapokon fogyasztjuk, főleg az adventi szezonban. Abban pedig, hogy hogyan őrizhetjük meg sokáig frissességét, a Sokszínűvidék egyszerű tippje segít nekünk!

Ne találkozzon magas páratartalommal, közvetlen napfénnyel vagy forró fűtőtesttel!

A dió sokáig eláll és finom friss marad, ha azt a pár körülményt biztosítjuk számára, amit szeret: aranyszabály, hogy héjasan jóval tovább eláll, mint megpucolva, ezt jegyezzük meg!

Héjasan hűvös helyen akár 1-2 évig is friss marad, de érdemes mielőbb megtörni

Ha pucolt dióval van dolgunk, eltárolás előtt mindenképpen szárítsuk ki!

A hántolt dió nem szereti a meleget és a párát

Ha zárt zacskóban vásárolunk hántolt diót, gondoskodjunk róla, hogy ne találkozzon magas páratartalommal, közvetlen napfénnyel vagy forró fűtőtesttel, mert melegben, mint szinte minden, könnyebben romlik.

Ha a gyárilag lezárt zacskót kinyitjuk, de nem használjuk fel az összes diót, innentől légmentesen záródó doboz használata javasolt - így tárolva szobahőmérsékleten akár három hónapig is eláll a diónk.

Ha a tárolóedény nem záródik szorosan és légmentesen, a dió megavasodik.

Foszlós diós kalács

A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács ...

Diós mágnáspite almával Lillától

Minden család almás pitéje más. Lilláéké például házasította a diós rácsos mágnáspitét az almás süteménnyel. Az eredmény pedig lehengerlő, egészen biztosan maradandó emléket ...

Klasszikus diós marlenka

Talán nem a leggyorsabb sütemény és nem is a legmaceramentesebb, az azonban egészen biztos, hogy a házi marlenkánál istenibb édesség nem létezik a világon. Az őszi-téli időszakban ...

Darált dió

A megpucolt és kiszárított diót daráltan is eltárolhatjuk: tegyük légmentesen záródó tárolókba, és mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba!

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...