Ötletes módok, ahogy még talán nem használtad a diót

A dió talán az egyik leggyakrabban fogyasztott olajos mag hazánkban, és megannyi receptben felhasználjuk a karakteres ízű szemeket. Persze nem árt néha új módokat is találni a bevetésére: erre jöjjenek most ötletek!

Mondhatni, a dió konyhai felhasználása viszonylag egy síkon mozog: a legtöbbször süteményekbe, édességekbe szoktuk tenni, ha pedig mégis átmegyünk a sós oldalra, általában csak kiegészítő szerepet kap a receptek összjátékában. Pedig, ha jobban beengedjük a rivaldafénybe, nemcsak bárhol felismerhető ízének, hanem izgalmas textúrájának is adunk egy esélyt a kibontakozásra.

Ötletes módok, ahogy még talán nem használtad a diót

Krémlevesben

A pirított olajos magvak krémlevesre szórása önmagában egy abszolút elterjedt dolog: a gazdag ízű szemek kiválóan illeszkednek a legtöbb selymes, zöldséges leveshez. Azonban nem csak ilyen formában jelenhetnek meg a magvak a tálban.

Főleg abban az esetben lehet hasznos a dió, ha liszt- vagy tejmentesen próbáljuk meg besűríteni-gazdagítani a levesünket.

Ugyanis, ha elhagyjuk a szokványos sűrítőanyagokat, más, kreatív alapanyagok és módszerek irányába kell elindulnunk. Dióval például izgalmas állagot adhatunk a krémleveseknek: ehhez elég egy-két marékkal tenni belőle a kész levesbe, majd botmixerrel krémesre dolgozni.

Panírként

De feldobhatunk vele egy panírozott, rántott ételt is: ha a diót ledaráljuk, majd a zsemlemorzsával vegyítjük (nagyjából feleannyit tegyünk bele magból, mint morzsából), a kellemes, mély dióíz át fogja járni az egész szelet húst, sajtot vagy zöldséget.

Sajtokkal kifejezetten jól működik ez a bunda, de csirkéhez (főleg, ha töltött) vagy gyökérzöldségekhez (répa, cékla) is kipróbálhatjuk.

Arra vigyázzunk egyedül, hogy ne égessük meg a panírt: a dió hajlamos az odakapásra, ilyenkor ráadásul kellemetlen, keserű aromát vesz fel, ezért legyünk vele óvatosak. A diós panír olajban és sütőben való sütésnél is bevethető.

Zöldségkrémekben

Ami a krémlevesekben működik, az bizony működik az egy fokkal sűrűbb, kenhető állagú rokonaikban, a zöldségkrémekben is.

Gondoljunk csak a pestóra, ami ugyan nem zöldségkrém, mégis fantasztikus állagot kölcsönöz neki a szinte krémesre aprított dió.

Ugyanezt az élményt érhetjük el, ha diót teszünk a kencéinkbe és mártogatósainkba. Előtte érdemes a szemeket egy száraz, forró serpenyőben 1 perc alatt átmelegíteni: a pirult dió íze tényleg „kinyílik”, sokkal intenzívebben ragyog majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek