Ötletes módok, ahogy még talán nem használtad a diót

A dió talán az egyik leggyakrabban fogyasztott olajos mag hazánkban, és megannyi receptben felhasználjuk a karakteres ízű szemeket. Persze nem árt néha új módokat is találni a bevetésére: erre jöjjenek most ötletek!

Mondhatni, a dió konyhai felhasználása viszonylag egy síkon mozog: a legtöbbször süteményekbe, édességekbe szoktuk tenni, ha pedig mégis átmegyünk a sós oldalra, általában csak kiegészítő szerepet kap a receptek összjátékában. Pedig, ha jobban beengedjük a rivaldafénybe, nemcsak bárhol felismerhető ízének, hanem izgalmas textúrájának is adunk egy esélyt a kibontakozásra.

Ötletes módok, ahogy még talán nem használtad a diót

Krémlevesben

A pirított olajos magvak krémlevesre szórása önmagában egy abszolút elterjedt dolog: a gazdag ízű szemek kiválóan illeszkednek a legtöbb selymes, zöldséges leveshez. Azonban nem csak ilyen formában jelenhetnek meg a magvak a tálban.

Főleg abban az esetben lehet hasznos a dió, ha liszt- vagy tejmentesen próbáljuk meg besűríteni-gazdagítani a levesünket.

Ugyanis, ha elhagyjuk a szokványos sűrítőanyagokat, más, kreatív alapanyagok és módszerek irányába kell elindulnunk. Dióval például izgalmas állagot adhatunk a krémleveseknek: ehhez elég egy-két marékkal tenni belőle a kész levesbe, majd botmixerrel krémesre dolgozni.

Panírként

De feldobhatunk vele egy panírozott, rántott ételt is: ha a diót ledaráljuk, majd a zsemlemorzsával vegyítjük (nagyjából feleannyit tegyünk bele magból, mint morzsából), a kellemes, mély dióíz át fogja járni az egész szelet húst, sajtot vagy zöldséget.

Sajtokkal kifejezetten jól működik ez a bunda, de csirkéhez (főleg, ha töltött) vagy gyökérzöldségekhez (répa, cékla) is kipróbálhatjuk.

Arra vigyázzunk egyedül, hogy ne égessük meg a panírt: a dió hajlamos az odakapásra, ilyenkor ráadásul kellemetlen, keserű aromát vesz fel, ezért legyünk vele óvatosak. A diós panír olajban és sütőben való sütésnél is bevethető.

Tojás nélküli rántott hús

Nem volt vele más célom, csak egy finom ebédet szerettem volna főzni. Illetve, mivel frissen vásároltam az írót, ilyenkor igyekszem minél hamarabb elhasználni. Nagyon finom, lágy lesz ...

Zöldségkrémekben

Ami a krémlevesekben működik, az bizony működik az egy fokkal sűrűbb, kenhető állagú rokonaikban, a zöldségkrémekben is.

Gondoljunk csak a pestóra, ami ugyan nem zöldségkrém, mégis fantasztikus állagot kölcsönöz neki a szinte krémesre aprított dió.

Ugyanezt az élményt érhetjük el, ha diót teszünk a kencéinkbe és mártogatósainkba. Előtte érdemes a szemeket egy száraz, forró serpenyőben 1 perc alatt átmelegíteni: a pirult dió íze tényleg „kinyílik”, sokkal intenzívebben ragyog majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...