Mondhatni, a dió konyhai felhasználása viszonylag egy síkon mozog: a legtöbbször süteményekbe, édességekbe szoktuk tenni, ha pedig mégis átmegyünk a sós oldalra, általában csak kiegészítő szerepet kap a receptek összjátékában. Pedig, ha jobban beengedjük a rivaldafénybe, nemcsak bárhol felismerhető ízének, hanem izgalmas textúrájának is adunk egy esélyt a kibontakozásra.
Krémlevesben
A pirított olajos magvak krémlevesre szórása önmagában egy abszolút elterjedt dolog: a gazdag ízű szemek kiválóan illeszkednek a legtöbb selymes, zöldséges leveshez. Azonban nem csak ilyen formában jelenhetnek meg a magvak a tálban.
Főleg abban az esetben lehet hasznos a dió, ha liszt- vagy tejmentesen próbáljuk meg besűríteni-gazdagítani a levesünket.
Ugyanis, ha elhagyjuk a szokványos sűrítőanyagokat, más, kreatív alapanyagok és módszerek irányába kell elindulnunk. Dióval például izgalmas állagot adhatunk a krémleveseknek: ehhez elég egy-két marékkal tenni belőle a kész levesbe, majd botmixerrel krémesre dolgozni.
Panírként
De feldobhatunk vele egy panírozott, rántott ételt is: ha a diót ledaráljuk, majd a zsemlemorzsával vegyítjük (nagyjából feleannyit tegyünk bele magból, mint morzsából), a kellemes, mély dióíz át fogja járni az egész szelet húst, sajtot vagy zöldséget.
Sajtokkal kifejezetten jól működik ez a bunda, de csirkéhez (főleg, ha töltött) vagy gyökérzöldségekhez (répa, cékla) is kipróbálhatjuk.
Arra vigyázzunk egyedül, hogy ne égessük meg a panírt: a dió hajlamos az odakapásra, ilyenkor ráadásul kellemetlen, keserű aromát vesz fel, ezért legyünk vele óvatosak. A diós panír olajban és sütőben való sütésnél is bevethető.
Zöldségkrémekben
Ami a krémlevesekben működik, az bizony működik az egy fokkal sűrűbb, kenhető állagú rokonaikban, a zöldségkrémekben is.
Gondoljunk csak a pestóra, ami ugyan nem zöldségkrém, mégis fantasztikus állagot kölcsönöz neki a szinte krémesre aprított dió.
Ugyanezt az élményt érhetjük el, ha diót teszünk a kencéinkbe és mártogatósainkba. Előtte érdemes a szemeket egy száraz, forró serpenyőben 1 perc alatt átmelegíteni: a pirult dió íze tényleg „kinyílik”, sokkal intenzívebben ragyog majd.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További, kevésbé szokványos receptek és ötletek: