A dédi trükkje: ezért főzd meg az egész diót, mielőtt felhasználnád

Érdemes azokról a konyhai praktikákról is beszélni, melyek az idő múlásával egyre halványulnak - pedig a régiek biztosan értették a dolgukat! Lássuk, miért érdemes megfőzni a diót, mielőtt felhasználnák.

A dió a természet kincse, ki ne szeretné magában, süteményekben, bejglitöltelékben, vagy csak darálva és porcukorral keverve, tésztára szórva? Karácsonykor természetesen még több család konyhájában előkerül, de sajnos aranyárban mérik évek óta. Ha te sem vagy olyan szerencsés, hogy saját diófád legyen a kertben, biztosan kétszer is meggondolod, hogyan használd fel a leghatékonyabban.

Tudtad például, hogy a régiek megfőzték a héjas, egész diót felhasználás előtt? Vajon miért? A Sokszínűvidék cikkéből kiderül:

Finomabb és könnyebben pucolható a dió, ha először megfőzöd

Ezért főzd meg az egész diót

Az eljárás lényege, hogy a héjas, lehetőleg repedés- és sérülésmentes egész diókat forró vízbe szórjuk, és 5 percig főzzük őket: ezalatt pont megpuhul kicsit a héjuk, de a minőségük nem romlik. Halásszuk ki őket, majd hagyjuk, hogy kihűljenek.

Hogy mi ennek az elsődleges haszna?

Könnyíti a fárasztó pucolási folyamatot, hiszen a főzés lágyítja a diók héját, ezáltal jóval gördülékenyebb lesz feltörni a csonthéjas finomságot.

Birsalmás-diós bejgli

A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család ...

Diós-csokoládés habcsókhalmok

Szemet gyönyörködtető, kívül ropogós, belül lágy és ragacsos habcsókokat készítettünk, amiket pár perc alatt össze lehet dobni, ráadásul szuper módja a megmaradt tojásfehérje ...

+ előny: a főzés során a dióbél állaga és íze is kicsit karakteresebb lesz, természetes aromája pedig még nagyobb hangúlyt kap, próbáljátok ki!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...