Az ősz kedvenc alapanyaga a fogyásban is segít

Bár nem olcsó alapanyag, érdemes lehet néha megengedni magunknak, hiszen szuperegészséges, és a fogyásban is sokat segíthet.

A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk: a telítetlen zsírsav mellett fehérjét, ásványi anyagokat, C-vitamint is bőséggel tartalmaz. Enyhén kesernyés ízű, nyersen és főzve egyaránt fogyasztjuk. A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, és természetesen húsételek mellé is finom. A dióból olajat is készítenek, melyet salátakülönlegességekhez használhatunk.

Az ősz kedvenc alapanyaga a fogyásban is segít

A dió igazi értéke az ómega-3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de önálló előállítására nem képes. A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó, nézzük, mely problémák esetén fogyasszunk belőle.

Segíti a fogyást

Bár a diónak magas a zsír- és a kalóriatartalma is, mégis segítheti a fogyásunkat, hiszen egészséges zsírokat tartalmaz, melyek pozitív hatással lehetnek az étvágyat szabályozó hormonokra, és stimulálhatják az agy azon területeit, amelyek éhséget okoznak. Fehérjében és rostokban is gazdag, ami szintén segíthet leküzdeni az éhségérzetet.

A makrók is segítenek

Az élelmiszer három makrotápanyagból áll: zsírból, fehérjéből és szénhidrátból. Mind a háromra szüksége van a szervezetünknek, de egyes típusokról kimutatták, hogy jobban segítik a fogyásunkat, mint mások.

Az élelmi rostok olyan szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni. Nem tartalmaznak kalóriát, de nagyon fontos funkcióik vannak, az egyik ilyen a súlykontroll: az emésztőrendszerben ugyanis megduzzadnak folyadékkal érintkezve, és sokáig jóllakottság- érzetet biztosítanak.

A fehérjéknek szintén hasonló hatásaik vannak, hiszen lassan emésztődnek, és késleltetik a gyomor kiürülését. Továbbá a fehérjék megemésztése több energiát igényel, így több kalóriát éget el, mint a szénhidrát- vagy zsíremésztés, az étel termikus hatásának köszönhetően.

Egy kis adag dió majdnem 2 gramm rostot és valamivel több mint 4 gramm fehérjét biztosít a szervezetednek.

Tehát érdemes diót fogyasztanunk, hoztunk is néhány receptet, melyekben központi szerepet kap:

Sokgyümölcsös müzliszelet

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem ...

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!