Ezért kell minél több diót enni időskorban

Már akár napi egy maréknyi dió is csökkentheti a rossz koleszterin mennyiségét az idősebb emberek szervezetében.

A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint akár már napi egy maréknyi dió hozzáadása az étrendhez segíthet abban, hogy a rossz koleszterin szintje csökkenjen a szervezetben.

Ezért kell minél több diót enni időskorban

Amerikai kutatók tanulmányukban felhívják a figyelmet: két év alatt kimutatható volt a különbség, és a napi egy maréknyi diótól az alanyok szívproblémákkal összeköthető rossz koleszterinszintje javulni kezdett.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dió, mint ahogyan más magvak is, omega-3 zsírtartalma révén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának esélyét. Ez a kutatási eredmény most megerősíti a korábbi feltételezéseket. A dió azért különösen jó megoldás, mert reakcióba lép az LDL-részecskékkel, amelyeknek javítja a minőségét. Ezek a részecskék változó minőségűek, és kutatások kimutatták, hogy a kisebb, masszív fajták gyakrabban köthetők össze az érelmeszesedés kialakulásával. A dió ezekre a lipoproteinekre is jó hatással van, összességében csökkenti a számukat, valamint a kisebb méretűekből kevesebbeket találtak a vérben.

A kutatást 708 felnőtt, 63-79 éves alany részvételével készítették, és nagyobb mértékű javulást tapasztaltak a férfiaknál, mint a nőknél. A kutatók megjegyezték, hogy olyan alanyokkal dolgoztak, akiknek a rossz koleszterinszintje már egyébként is kordában volt tartva gyógyszeres kezeléssel, és nagyobb lehet a javulás akkor, ha alapvetően rossz helyzetből indul a szervezet. Így a napi maréknyi diónak még nagyobb szerepe lehet.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...