Ezért kell minél több diót enni időskorban

Már akár napi egy maréknyi dió is csökkentheti a rossz koleszterin mennyiségét az idősebb emberek szervezetében.

A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint akár már napi egy maréknyi dió hozzáadása az étrendhez segíthet abban, hogy a rossz koleszterin szintje csökkenjen a szervezetben.

Ezért kell minél több diót enni időskorban

Amerikai kutatók tanulmányukban felhívják a figyelmet: két év alatt kimutatható volt a különbség, és a napi egy maréknyi diótól az alanyok szívproblémákkal összeköthető rossz koleszterinszintje javulni kezdett.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dió, mint ahogyan más magvak is, omega-3 zsírtartalma révén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának esélyét. Ez a kutatási eredmény most megerősíti a korábbi feltételezéseket. A dió azért különösen jó megoldás, mert reakcióba lép az LDL-részecskékkel, amelyeknek javítja a minőségét. Ezek a részecskék változó minőségűek, és kutatások kimutatták, hogy a kisebb, masszív fajták gyakrabban köthetők össze az érelmeszesedés kialakulásával. A dió ezekre a lipoproteinekre is jó hatással van, összességében csökkenti a számukat, valamint a kisebb méretűekből kevesebbeket találtak a vérben.

A kutatást 708 felnőtt, 63-79 éves alany részvételével készítették, és nagyobb mértékű javulást tapasztaltak a férfiaknál, mint a nőknél. A kutatók megjegyezték, hogy olyan alanyokkal dolgoztak, akiknek a rossz koleszterinszintje már egyébként is kordában volt tartva gyógyszeres kezeléssel, és nagyobb lehet a javulás akkor, ha alapvetően rossz helyzetből indul a szervezet. Így a napi maréknyi diónak még nagyobb szerepe lehet.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...