Dió, a csodálatos őszi csemege: tények és előnyök

A dió évezredek óta az emberi étrend része. Ugye te is rendszeresen fogyasztod?

A dió gazdag omega-3 zsírokban, és nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a legtöbb étel. A dió fogyasztása javíthatja az agy egészségét, és megelőzheti a szívbetegségeket és a rákot. Gyakran rágcsáljuk önmagában, de salátákhoz, tésztákhoz, reggeliző pelyhekhez, pékárukhoz is hozzáadható az egyedülálló összetevőkel megáldott termés.

A dió 65%-a zsírból, míg 15%-a fehérjéből áll. Szénhidráttartalma alacsony, többsége rostból tevődik össze.

30 gramm dióban a következő tápanyagok találhatók:

  • Kalória: 18
  • Víz: 4%
  • Fehérje: 4,3 gramm
  • Szénhidrát: 3,9 gramm
  • Cukor: 0,7 gramm
  • Rost: 1,9 gramm
  • Zsír: 18,5 gramm

A dió magas kalóriatartalmú étel, a benne lévő kalóriák nagy része zsírból származik. Ennek ellenére a tanulmányok azt mutatják, hogy nem növeli az elhízás kockázatát, ha más ételekkel kombináljuk. Ez nagy öröm azoknak, akik imádják a diót, hiszen ha okosan építjük be az étrendünkbe, csakis a javunkat szolgálja ez a mennyei csemege.

Mindezek örömére hoztunk néhány diós receptet:

Szőlős-diós-sajtos salátatál

Egy szuper izgalmas saláta szőlővel, dióval, almával, aszalt szilvával, sajttal és egy isteni balzsamos dresszinggel. Vacsora előételeként friss bagettel, vagy csak úgy magában is bárkit ...

Hogy tovább soroljuk a diófogyasztás előnyeit: a termés gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, és tartalmaz omega-6 zsírsavat. Van benne ALA (szénatom), amit a hozzáértők különösen hasznosnak tartanak a szív egészsége szempontjából. Az ALA segít csökkenteni a gyulladást és javítja a vérzsírok összetételét. Ráadásul az ALA a hosszú láncú omega-3 zsírsavak, az EPA és DHA előfutára, ezek a zsírsavak pedig számos egészségügyi előnyt ígérnek. Nem, ezt nem kell feltétlenül értenünk, elég, ha tudjuk, a termés összetevői gazdagon szolgálják a testünket.

A dió számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása. Kivételesen gazdag antioxidánsokban. Van benne réz. Ez az ásványi anyag elősegíti a szív egészségét, segít fenntartani a csontok, az idegrendszer és az immunrendszer működését. Folsavat is tartalmaz. A B9-vitaminként is ismert folsavnak számos fontos biológiai funkciója van: a terhesség alatti folsavhiány például születési rendellenességet okozhat. A dióban foszfor, mangán, E- és B6-vitamin is van. Utóbbi erősítheti az immunrendszert, és támogathatja az idegrendszer egészségét. Hiánya viszont vérszegénységhez vezethet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...