A dió gazdag omega-3 zsírokban, és nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a legtöbb étel. A dió fogyasztása javíthatja az agy egészségét, és megelőzheti a szívbetegségeket és a rákot. Gyakran rágcsáljuk önmagában, de salátákhoz, tésztákhoz, reggeliző pelyhekhez, pékárukhoz is hozzáadható az egyedülálló összetevőkel megáldott termés.
A dió 65%-a zsírból, míg 15%-a fehérjéből áll. Szénhidráttartalma alacsony, többsége rostból tevődik össze.
30 gramm dióban a következő tápanyagok találhatók:
- Kalória: 18
- Víz: 4%
- Fehérje: 4,3 gramm
- Szénhidrát: 3,9 gramm
- Cukor: 0,7 gramm
- Rost: 1,9 gramm
- Zsír: 18,5 gramm
A dió magas kalóriatartalmú étel, a benne lévő kalóriák nagy része zsírból származik. Ennek ellenére a tanulmányok azt mutatják, hogy nem növeli az elhízás kockázatát, ha más ételekkel kombináljuk. Ez nagy öröm azoknak, akik imádják a diót, hiszen ha okosan építjük be az étrendünkbe, csakis a javunkat szolgálja ez a mennyei csemege.
Mindezek örömére hoztunk néhány diós receptet:
Hogy tovább soroljuk a diófogyasztás előnyeit: a termés gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, és tartalmaz omega-6 zsírsavat. Van benne ALA (szénatom), amit a hozzáértők különösen hasznosnak tartanak a szív egészsége szempontjából. Az ALA segít csökkenteni a gyulladást és javítja a vérzsírok összetételét. Ráadásul az ALA a hosszú láncú omega-3 zsírsavak, az EPA és DHA előfutára, ezek a zsírsavak pedig számos egészségügyi előnyt ígérnek. Nem, ezt nem kell feltétlenül értenünk, elég, ha tudjuk, a termés összetevői gazdagon szolgálják a testünket.
A dió számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása. Kivételesen gazdag antioxidánsokban. Van benne réz. Ez az ásványi anyag elősegíti a szív egészségét, segít fenntartani a csontok, az idegrendszer és az immunrendszer működését. Folsavat is tartalmaz. A B9-vitaminként is ismert folsavnak számos fontos biológiai funkciója van: a terhesség alatti folsavhiány például születési rendellenességet okozhat. A dióban foszfor, mangán, E- és B6-vitamin is van. Utóbbi erősítheti az immunrendszert, és támogathatja az idegrendszer egészségét. Hiánya viszont vérszegénységhez vezethet.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
7 ropogós és omlós, változatosan fűszeres HÚSOS fogás
BBQ-csirkecombok vagy egy laktató mustáros tarja? Isteni húsételek receptjét válogattuk össze nektek, amiknek nagyon jól áll a grill.
NosaltyMéltatlanul hanyagolt zöldségek, amik színt hoznak az életedbe
Kóstoltad már a sárga retket? Mit szólnál egy kis lila burgonyachipshez?
Jenei GrétaMegtört szív szindróma – most akkor tényleg meg tud szakadni...
Nem, nem kell ellapozni, ígérjük, nincs köze a csöpögős brazil sorozatokhoz!
Jenei Gréta4 ok, amiért előnyt jelent, ha D-vitamint szedsz
Az ideális vitaminszint erősíti az immunrendszeredet. Mutatjuk a D-vitamin fontos hatásait!
Jenei GrétaCímlapkép: Getty Images