Dinnyéből dinnyesalátát csinálni legalább annyira találékony ötlet, mint rizzsel és hússal megtölteni a különböző nyári zöldségeket. Talán csak annyi különbséggel, hogy ez a módszer talán még nem annyira elterjedt, mint a töltött zöldségeké. A cikk célja, hogy ez ellen tegyen, és minél több kedves olvasóval megismertesse, majd megszerettesse a különleges, nyárias és frissítő dinnyesalátát. Szükség lesz egy izgalmas kis konyhai eszközre is.
Dinnyék és uborka
Persze nem lesznek egyedül a dinnyék (sárga, görög) a salátában, hanem csatlakozik hozzájuk a hasonlóan frissítő uborka is. Ettől nemcsak a színkavalkád, de az ízhatás is sokkal komplexebb, izgalmasabb lesz.
A lédús zöldség tényleg kiválóan illik a hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsökhöz, ezért nem érdemes kihagyni a salátából.
Kés helyett...
De jöjjön az izgalmas rész! Az nem vitás, hogy ez a saláta már alapból elég nagyot robbant az ízeivel, de még nagyobbá tehetjük ezt a kataklizmát, ha a megjelenésen is dolgozunk egy kicsit.
Ehhez csupán annyi dolgunk lesz, hogy elhagyjuk a kést és a szeletelést, és egy furfangos karalábévájóra váltunk, amellyel esztétikus kis gömböket faraghatunk a dinnyékből és az uborkából.
Ez utóbbi egy kicsit trükkös, mivel a keskeny zöldség nem épp a legalkalmasabb erre a vájásra. Persze nem megoldhatatlan a dolog: hámozzuk meg az uborkát, majd mindkét oldalán vájjunk belőle gömböket. Így nyerhetjük ki belőle a maximumot.
Fetásítás és mentásítás
Mind a dinnyéhez, mind az uborkához nagyon jól illik a fetasajt, ezért ebből is morzsoljunk a salátára bőséggel. Az ízesítést pedig tudjuk le egyszerűen, de nagyszerűen: friss mentával, friss bazsalikommal és limelével.
Készítsünk fetás-mentás dinnyesalátát!
Hozzávalók: 500 g görögdinnye, 250 g sárgadinnye, 250 g uborka, 200 g feta sajt, 50 ml olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 marék menta, 1 marék bazsalikom, 1 lime-ból nyert limelé
Első körben golyózzuk ki egy arra alkalmas kis vájóval a dinnyéket és az uborkát. Természetesen, ha nincs ilyenünk, ízlés és tetszés szerinti formára is vághatjuk őket.
Halmozzuk a golyókat egy nagy keverőtálba. Locsoljuk még bőségesen olívaolajjal és facsarjuk rá egy lime levét. Sózzuk, borsozzuk. Morzsoljuk rá a fetát, és szórjuk meg friss mentával és bazsalikommal. Alaposan forgassuk át és már kész is az üdítő, ropogós saláta.
A fetás-mentás dinnyesaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod: