Ezt a dinnyesalátát nemcsak megenni, de elkészíteni is élmény

Talán a dinnyesaláta nem az első dolog lesz, ami ötletként eszünkbe jut, ha egy szép, nagy kerek görög- vagy sárgadinnyére nézünk. Pedig isteni ízek (és egy egészen mókás elkészítési mód) várnak ránk, ha az alábbi receptet választjuk.

Dinnyéből dinnyesalátát csinálni legalább annyira találékony ötlet, mint rizzsel és hússal megtölteni a különböző nyári zöldségeket. Talán csak annyi különbséggel, hogy ez a módszer talán még nem annyira elterjedt, mint a töltött zöldségeké. A cikk célja, hogy ez ellen tegyen, és minél több kedves olvasóval megismertesse, majd megszerettesse a különleges, nyárias és frissítő dinnyesalátát. Szükség lesz egy izgalmas kis konyhai eszközre is.

A dinnyesaláta receptjét ITT találod!

Dinnyék és uborka

Persze nem lesznek egyedül a dinnyék (sárga, görög) a salátában, hanem csatlakozik hozzájuk a hasonlóan frissítő uborka is. Ettől nemcsak a színkavalkád, de az ízhatás is sokkal komplexebb, izgalmasabb lesz.

A lédús zöldség tényleg kiválóan illik a hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsökhöz, ezért nem érdemes kihagyni a salátából.

Kés helyett...

De jöjjön az izgalmas rész! Az nem vitás, hogy ez a saláta már alapból elég nagyot robbant az ízeivel, de még nagyobbá tehetjük ezt a kataklizmát, ha a megjelenésen is dolgozunk egy kicsit.

A dinnyesaláta receptjét ITT találod!

Ehhez csupán annyi dolgunk lesz, hogy elhagyjuk a kést és a szeletelést, és egy furfangos karalábévájóra váltunk, amellyel esztétikus kis gömböket faraghatunk a dinnyékből és az uborkából.

Ez utóbbi egy kicsit trükkös, mivel a keskeny zöldség nem épp a legalkalmasabb erre a vájásra. Persze nem megoldhatatlan a dolog: hámozzuk meg az uborkát, majd mindkét oldalán vájjunk belőle gömböket. Így nyerhetjük ki belőle a maximumot.

A dinnyesaláta receptjét ITT találod!

Fetásítás és mentásítás

Mind a dinnyéhez, mind az uborkához nagyon jól illik a fetasajt, ezért ebből is morzsoljunk a salátára bőséggel. Az ízesítést pedig tudjuk le egyszerűen, de nagyszerűen: friss mentával, friss bazsalikommal és limelével.

Készítsünk fetás-mentás dinnyesalátát!

Hozzávalók: 500 g görögdinnye, 250 g sárgadinnye, 250 g uborka, 200 g feta sajt, 50 ml olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 marék menta, 1 marék bazsalikom, 1 lime-ból nyert limelé

Első körben golyózzuk ki egy arra alkalmas kis vájóval a dinnyéket és az uborkát. Természetesen, ha nincs ilyenünk, ízlés és tetszés szerinti formára is vághatjuk őket.

Halmozzuk a golyókat egy nagy keverőtálba. Locsoljuk még bőségesen olívaolajjal és facsarjuk rá egy lime levét. Sózzuk, borsozzuk. Morzsoljuk rá a fetát, és szórjuk meg friss mentával és bazsalikommal. Alaposan forgassuk át és már kész is az üdítő, ropogós saláta.

A fetás-mentás dinnyesaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...