Dinnyehéjmentés: ne hagyd, hogy elússzon a Dunán, készíts belőle lekvárt vagy savanyúságot!

Nagy költőnk, József Attila gondolatait is beindította egy előtte elúszó dinnyehéj, most mi is beindítottuk a fantáziánkat, és az amúgy nélkülözött, üde színű és ízű héjat több helyre is felhasználtuk.

Egy alapanyag, ami mindig itt volt a szemünk előtt, milliót dobtunk belőle a kukába, pedig ugyanennyi lehetőség lett volna a felhasználására. Ráadásul édesen és sósan is elkészíthető. Mivel íze leginkább az uborkára hasonlít, így savanyítással kezdhetjük a bemutatót, de mézes-mázas oldalát is megmutatjuk!

Dinnyehéj kandírozva - receptért kattints a képre!

Dinnyehéj

Aki állatokat tart, nem hagyja az enyészetnek a dinnyehéjat, a pipik vagy a malacok szívesen elfogyasztják a maradékot. Egy almánál nincs annyi hámozási veszteség, mint egy dinnyénél, ha ennek a héját nem kellene kifizetni, biztosan sokkal több fogyna belőle! Mennyit pazaroltunk már idáig belőle? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok futkároznak az ember fejében, ha végigveszi, mi minden készíthető belőle.

Édes vonal

Gyors kandírozással csodálatos, szinte átmetsző, rózsaszínből zöldbe átfutó kubusok készíthetők. Az igazi kandírozás akár 10-14 napig is eltarthat, de egyszerűbb eljárásban a dinnyehéj egy-két óra után is elnyeri azt az éteri külsőt, aminél nem lehet jobbat produkálni.

Ezután, aki szárazabban kedveli, cukorba forgathatja, vagy tálcán leszáríthatja, de simán üvegbe kanalazva hűtőben is eláll.

Így naponta megkóstolhatjuk, akár minden hűtőkinyitáskor ellenőrizhetjük az állagát. Még melegen ízlelve nem ajánlatos messzemenő következtetéseket levonni az ízét illetően, mert ilyenkor inkább sütőtökre hasonlít, de jól behűtve páratlan ízélményt nyújt.

Legközelebb inkább kandírozd a dinnyehéjat - receptért katt a képre!

Lekvár

Nemcsak kandírozva, lekvárként, befőzve is eltehetjük, így hosszabban eláll. Borongós téli estén egy üveg dinnyehéjlekvár csupa napfényt hozhat. A dinnye húsának a legkülső részét, amely a zölddel egybeér, úgysem szoktuk teljesen kivágni, lekvárkészítéskor is hagyjuk meg, ettől lesz csoda klassz az összeturmixolt dinnyehéjlekvár színe.

Tipp: készíts többféle dinnyehéjlekvárt, adj hozzá almát, narancsot vagy szilvát, esetleg fűszereszd fahéjjal, szegfűszeggel, vagy most, nyáron levendulával is elteheted.

Savanyított dinnyehéj - receptért kattints a képre!

Édes-sós felhasználása

Sajttálakon igazi különlegesség. Gyümölcskenyérbe sütve szupermenő lesz ráharapni. Sütitöltelékbe mazsola vagy aszalt áfonya helyett tehető. Sütés nélküli, jól behűtött sajttortába, akár áfonya és málna mellé plusz egy íznek felemelő. Végül az i-re a pontot úgy tehetjük fel, ha egy gombóc vaníliafagyira kanalazzuk!

+1 tipp: nem csak hagyományos módon savanyítható a dinnyehéj, kimchi is készíthető belőle!

Legközelebb ne dobd ki, savanyítsd a dinnyehéjat - receptért katt a képre!

Savanyított dinnyehéj

Végre elértünk az egyik legüdébb felhasználáshoz. A szép csíkokba vágott dinnyehéjhoz egy felforralt, jól befűszerezett, ecetes-cukros levet készítünk. Ezzel nyakon öntve tesszük el, hagyjuk, hogy a lé meghozza áldásos hatását. A héj elég makacs, nem olyan puha, mint egy fürtös uborka, inkább a jégcsapretekhez hasonlít vagy a répához. Több időre van szüksége az üvegben. Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, hagyhatjuk a pulton egy éjszakára, csak lefedve, nem lezárva, egy tányérra téve az üveget. De ha ráérünk, a hűtőbe is bekerülhet, a darabok méretétől függően 5-8 nap után fogyasztható. A kapor és mustármag jól állnak neki!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Kandírozott dinnyehéj vagy lekvár és savanyított dinnyehéj – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...