Nem várt kellemetlenségekkel is járhat a dinnyeevés

A dinnye a nyár egyik kedvenc gyümölcse, azonban kellemetlenséget okozhat néhány ember számára, különösen azoknak, akik pollenallergiával küzdenek.

VeryWellHealth cikke szerint a pollenallegiásoknál keresztallergiakánt jelentkezhet bizonyos zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a görögdinnyére való érzékenység, amelynek következtében ajak- és nyelvduzzanat, szájpadlás- vagy torokviszketés, illetve szájüregi bizsergés figyelhető meg. Szerencsére a kellemetlen panaszok gyorsan elmúlnak, legtöbbször az étel szájba helyezése után keletkeznek, majd a falat lenyelés után nem sokkal elmúlnak.

Akár ilyen kellemetlenségekkel is járhat a dinnyeevés

A tünetegyüttest orális allergia szindrómaként (OAS) vagy pollen-élelmiszer-allergiaként emlegetik – írja a HáziPatika. A tüneteket az okozza, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni, két nagyon hasonló fehérje között, ezért mindkettőre – a pollenre és az adott zöldségre vagy gyümölcsre is – eltúlzott módon reagál. 

Ha a fentebb említett tüneteket tapasztaljuk, akkor csupán keresztallegiáról van szó, nem pedig ételallergiáról. Az adatok szerint ez leginkább tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél jelentkezik.

Gyanú esetén érdemes felkeresni egy allergológust, illetve egy étkezési napló vezetése is sokat segíthet. Ezen kívül érdemes tisztában lennünk a súlyos, életveszélyes allergiás reakcióra, az anafilaxiára utaló jelekkel. Bár OAS esetén ezek ritkán alakulnak ki, tulajdonképpen bármilyen allergia esetén jelentkezhetnek:

  • zihálás
  • mellkasi szorítás
  • nehézlégzés
  • nyelési nehézség
  • hányás
  • hasmenés
  • erős gyomorgörcs
  • kipirosodás
  • halálfélelem

Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...