Nem a kopogtatás árulja el, érett-e a dinnye

Ti hogy szoktátok megállapítani, hogy érett-e a dinnye, amit kinéztetek magatoknak? Ismertek még helyeket, ahol meglékelik a gyümölcsöt? A Nébih megosztott pár fontos infót dinnyevásárlás előtt.

A nyár elmaradhatatlan élménye a görögdinnye fogyasztása, éppen ezért az idei nyári szezonális ellenőrzések sorában a dinnyék mustrája is helyet kapott. A remények szerint ízletes görögdinnye vásárlását jellemzően gondos válogatás előzi meg. A Nébih a fogyasztók számára szeretné megkönnyíteni a választást néhány fontos elvárás kiemelésével.

Nem a kopogtatás árulja el, érett-e a dinnye

Kóstolás nélkül is tudhatjuk, mikor érett

Egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére. A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a ‒ világosabb csíkoknál megjelenő ‒ halvány vajszín.

A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

Fontos az is, hogyan tárolják a dinnyéket

A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.

A higiénia is fontos, főleg, ha lékelt vagy felezett

Felezett dinnye vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre is. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása (fólia). Érdemes tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.

A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. Ajánlott azonban bátran megkóstolni más fajtákat is: így a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat/belűeket, vagy éppen a „magnélkülieket” is, ugyanis mindezek szintén kiváló ízű dinnyefajták.

A dinnyefogyasztók minél nagyobb elégedettségét támogatja a nyári szezonális ellenőrzés, melynek vizsgálatai sorából idén nem hiányozhat e népszerű gyümölcs sem.

Forrás: Nébih


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek