A dietetikus elárulja, mik a legjobb szuperélelmiszerek

A szuperélelmiszerek nem véletlenül kapták ezt a nevet, hiszen rengeteg, egészségre kedvező tulajdonsággal bírnak. A dietetikus elárulta, melyek azok, amelyek különösen népszerűek lesznek 2022-ben.

A Pollock Communications és a Today's Dietarian dietetikus szaklap összeállította azon szuperételek listáját, amelyek várhatóan nagyon népszerűek lesznek 2022-ben. Szerencsére semmilyen extrém, beszerezhetetlen alapanyag nem szerepel a listán, szóval nincs kifogás, miért ne fogyaszd gyakran ezeket a fantasztikus szuperélelmiszereket ebben az évben.

Fermentált ételek

Úgy tűnik, egyszerűen nem lehet elkerülni, hogy ne próbáljuk ki a most újra divatos fermentálást – többek közt a kimchi és a sima savanyú káposzta is ebbe a kategóriába esik. Ezek az élelmiszerek bővelkednek úgynevezett jó baktériumokban, és probiotikus hatásuk révén segítik az emésztés, a bélflóra, sőt ezáltal az immunrendszer működését.

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Mangós kimchi

Ha van koreai különlegesség, amiről elmondható, hogy meghódította a magyar konyhát, akkor az kétségkívül a kimchi. A savanyított kelkáposzta ugyanis tökéletesen illeszkedik a magyaros ...

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Áfonya

Itt az ideje, hogy állandó szereplője legyen az életednek. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, és nagyon magas a rosttartalma is, ráadásul istenien feldobja a reggeli joghurtodat, zabkásádat, de akár a palacsintádba is beleteheted. Természetesen magában a leghatásosabb!

Könnyű áfonyás muffin

Végre kikísérleteztem a legkönnyebb tésztájú muffint, amibe olyan gyümölcsöket tehetünk, amit csak akarunk. Imádom az áfonya savanykás ízét, épp volt is a hűtőben, íme a ...

Áfonyás-banános chia mag puding

Volt otthon 2 db túlérett banánom, így ezt a finom és egészséges pudingot készítettem belőle uzsonnára. Akár reggeli helyett is megállja a helyét, mivel rengeteg természetes Omega 3 ...

Magok

Minden mennyiségben jöhetnek, különösen a chia- és a kendermag. A legjobb, hogy ezeket is bármibe beleteheted, akár a salátádba, süteményekbe, de készíthetsz kenyeret is belőlük.

A chiamag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ómega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például kálciumot, magnéziumut, vasat, káliumot.

Egzotikus gyümölcsök

2022-ben nagyobb hangsúlyt kapnak az egzotikus gyümölcsök, mint például a perui földi cseresznye vagy az acaibogyó. Az utóbbi például remek lehet smoothie-tálak tetejére. Remek antioxidáns, segíthet a koleszterinszint csökkentésében, illetve segíthet lassítani az öregedéssel járó szemromlást is.

Avokádó

Az egyik legjobb növényi zsírforrás, amit bátran használhatsz akár vaj helyett is. De persze rengeteg más finomságot is készíthetsz belőle, hiszen ez a növény nagyon sokoldalú. Remekül illik a reggeli pirítósodra, tésztába, de akár turmixokba is teheted.

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Spagetti alla Sante

Sante de Santis, a Pro7 TV csatorna olasz szakácsa maga kreálta és magáról nevezte el ezt a spagettit. Csak frissen lehet készíteni, mert az avokádó újramelegítéskor bebarnul.

Zöld tea

Mivel rengeteg mindenre jó, így nem csoda, hogy felkerült erre a listára. Immunerősítő hatásai miatt hosszú évek óta örvend hatalmas népszerűségnek. Emellett csodás antioxidáns-tartalmú ital, gyulladáscsökkentő, és a puffadás ellen is bevethető.

Minden zöldlevelű

Ezek az alapanyagok tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal és növényi fehérjékkel. Tudjuk, a spenót egy nagyon bevált és ismert alapanyag, de próbálj ki 2022-ben mást is. A kelkáposzta, a pak choi és a barna mustár is ide tartozik.

Fodros kel

Igen, tudjuk, hogy ez is a zöld levelűek családjába tartozik, de még mindig annyira népszerű, hogy muszáj volt egy saját helyet biztosítani neki a listán – Amerikában rajonganak érte, nálunk ritkábban kapható. Mehet a reggeli a smoothie-dba, a salátádba, de kicsit átsütve a tésztádra is.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Máltai nyúlragu Lakatos Márktól

A nyúl az egyik kedvenc húsom, és nagyon örültem neki, hogy megfőzhettem ezt az igazán ízletes, hagyományosan máltai ragut Ritával. Illatos, fűszeres és mediterrán, ti is mindenképpen ...

Ősgabonák

Az utóbbi időben nagyon népszerűek az ősgabonák, mint például a teff, a farro, az alakor vagy a quinoa. Ezek az alapanyagok rostokban gazdagok, az utóbbi például tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, és még B6- és C-vitamin is található benne.


Még több superfood:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...