Téves régi diétatippek, melyeket nem szabadna megfogadni

Van néhány örökérvényű diétaszabály, amit az évek során megtanultunk – szerencsére nagy részüket dobhatjuk is ki a kukába.

Korlátozod egyes ételcsoportok fogyasztását, minden egyes bevitt kalóriát számolsz, és vallásos áhítattal dolgozol le minden egyes deka kenyeret? Szerencsére nem ez a helyes út – mindezt csak a mérgező diétakultúra nyomta le a torkunkon az elmúlt évtizedekben. Jó példa erre az alábbi néhány diétával kapcsolatos tipp, ami ördögtől valónak tűnik, pedig egyáltalán nem az.

Sokszor lehetnek félrevezetőek a szigorúnak tűnő diétatippek

Egyél többet, hogy fogyhass!

A fogyás örökérvényű alapja a kalóriadeficit: kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit az ember eléget, és akkor fogyni fog. Csakhogy ha hosszú távon nagyon lecsökkented a kalóriabeviteledet, az már roncsolhatja az anyagcserédet, azaz egy 1200 kalóriás étrenddel is megállhat a fogyás, sőt, extrém esetekben akár hízhatsz is. Érdemes az anyagcserét lassan „visszaépíteni”, vagyis hozzászoktatni a szervezetet a minél kisebb kalóriadeficithez – ha közben izmot építesz, és rendszeresen mozogsz, a nagyobb izomtömeg és az aktívabb anyagcsere egyébként is több kalóriát éget majd el.

Egyél nyugodtan zsírokat!

Egy időben az igazi mumus a diétázók számára a zsír volt: érthető a párhuzam a plusz kilók és a zsírfogyasztás között, de szerencsére ennyire nem egyszerű a helyzet. Mindegyik makrotápanyagot fontos fogyasztani az egészséges étrendhez, és a jó forrásokból származó zsírok segíthetnek a hormonszabályozásban és a telítettségérzet elérésében is. Persze nem libazsírt kell enni napraforgóolajjal leöntve, de a halak, a magvak és az avokádó például minden egészséges étrendben elférhetnek.

Zsír és szénhidrát – Bár figyelni kell a mennyiségre, nem lehet nélkülük élni

Egyél rezisztens keményítőket is!

Vagyis: egyél szénhidrátot! A zsír mellett a szénhidrátra jár még rá a rúd a diétázók körében, pedig ez is nagyon fontos az egészséges táplálkozáshoz. A szénhidrátok elengedhetetlenek a szervezet számára – különösen az összetett szénhidrátok, amelyek tele vannak élelmi rostokkal! A rezisztens keményítők a legjobb szénhidrátok közé tartoznak, amelyek tele vannak rostokkal, és hamar telítettségérzetet biztosítanak. Nyers gabonákban, egyes gyümölcsökben, főtt, majd újramelegített rizsben is található rezisztens keményítő.

Tulajdonképpen egyél bármit!

Hosszú távon csak úgy tartható egy egészséges étrend, ha néha megengeded magadnak, hogy olyan ételeket is egyél, amelyek nem tartoznak az egészséges kategóriába, de nagyon szereted őket. Gondolj bele: ha egy héten egyszer-kétszer megeszel egy szelet tortát, és mellette figyelsz, hogy aznap kicsit kevesebb szénhidrátot vigyél be más ételekből, az lehetetlen, hogy hízást idézzen elő! Persze különbség van a rendszeres fogyasztás és a néha beillesztés között, de ne mondj le a kedvenc ételeidről csak azért, mert megpróbálsz leadni néhány kilót.

Ne félj a magas kalóriatartalmú ételektől!

Sokan nem szeretik az avokádót például, mert magas a kalóriatartalma – cserébe viszont nagyon laktató, és egészséges is. Figyelj oda, hogy az ilyen magasabb kalóriatartalmú, de hasznos ételeknek is legyen helye az étrendedben, mert megvannak az előnyeik. A lényeg ezeknél a mértékletesség – ami nem is olyan nehéz, hiszen a magas kalóriatartalom miatt általában hamar el is telítődik velük az ember.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...