50 felett az ember már nem csupán azért figyel oda az étkezésére, hogy kordában tartsa a kilókat. Ilyenkor az egészséges szívműködés, az agy karbantartása és a hormonháztartás, az immunrendszer támogatása is fontos szempontok lehetnek egy diéta kiválasztásakor. Egy új étrend akkor lesz igazán hatásos, ha könnyen követhető, rugalmas, nem túl szigorú és a tápanyagok szempontjából is kiegyensúlyozott. Bemutatunk 4 olyan fenntartható, egészséges diétát, amelyek ideálisak az 50 feletti nők számára.
Nézd meg a diétákat galériánkban:
A 4 legjobb diéta az 50 feletti nők számára
Az örök kedvenc mediterrán étrend: A mediterrán étrendet az egyik legegészségesebb diétának tartják szinte bárki számára, beleértve az 50 év feletti nőket is. A mediterrán térség hagyományos étkezési szokásaira alapuló étrend egyik legfontosabb jellemzője, hogy telített zsírsavakban alacsony. Elsősorban zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, és a hozzáadott zsírok elsődleges forrása az olívaolaj. Bár a mediterrán étrend főleg növényi alapú, mérsékelt mennyiségű halat és tejterméket, valamint kis mennyiségben tojást, baromfit és vörös húst is tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy ez az étrend csökkenti a különböző krónikus, korral járó betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és a demencia kialakulásának kockázatát és a menopauza után lévő nők körében az elhízás kockázatát is.
MIND diéta, a megfelelő agyműködés érdekében: Az időskori demencia gyakorisága jelentősen nagyobb a nőknél, mint a férfiaknál, az Alzheimer-kórban szenvedők nagyjából kétharmada nő. A MIND diéta célja, hogy étrenddel csökkentsük az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. A MIND a mediterrán és a szívbetegek számára kifejlesztett DASH-diéta elemeit ötvözi. Hangsúlyt fektet a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek, a bab, az olívaolaj és a halak fogyasztására. Az olajban sült ételek, a vörös húsok, a vaj, a sajt és az édességek fogyasztása azonban nem javasolt a diéta követői számára.
A növényi alapú flexitáriánus diéta: A flexitáriánus étrend tulajdonképpen egy félig vegetáriánus étrend, amely túlnyomórészt növényi alapú, de időnként tartalmazhat húst, tojást, tejtermékeket és halat is. Ez a diéta igen népszerű azok körében, akik egészségügyi, etikai vagy környezetvédelmi okokból csökkentik a húsfogyasztásukat. A húsfogyasztás csökkentése mellett a flexitáriánus étrendet követők növelik a rost- és növényifehérje-bevitelüket, illetve változatosabban táplálkoznak. Sokak nem tudják vegán vagy vegetáriánus étrenddel bevinni a szükséges tápanyagokat. Ezekkel a diétákkal szemben a flexitáriánus étrend több vasat és ómega-3 zsírsavat biztosít. Emellett általában magasabb a kalciumtartalma is, ami kimondottan fontos a csontok egészségének megőrzése szempontjából a menopauza utáni nőknél.
Táplálkozz intuitívan, ha meguntad a diétákat: Sokan az egész életüket diétázással töltik. Ha úgy érzed, végleg eleged van a különböző diétákból, próbáld ki az intuitív étkezést. A diéták szigorú betartásának számos káros hatása lehet. Többek között csontvesztéshez, visszaeső súlygyarapodáshoz, étkezési zavarokhoz és csökkent életminőséghez vezethet a folyamatos fogyókúrázás. Az intuitív étkezés célja, hogy megtanuljunk máshogy gondolni az ételre, az étkezésre. Ez az életmód felszámolja a diétás mentalitást, az intuitív étkezést követők megvonás helyett pozitív kapcsolatot alakítanak ki az étellel és a testükkel. Ennek a diétának a lényege, hogy ne diétázz. Nincsenek szabályok, nincsenek tiltólistás ételek. Egy hosszú folyamat részeként ösztönzi arra az embert, hogy tanulja meg újraértelmezni a test igényeit, az éhség és jóllakottság érzetét.
Szerző: Kremmer Magdi
Még többet olvashatsz az étrendekről itt: