Egy friss kutatás szerint azoknál, akik naponta legalább négy bögrényi teát fogyasztanak, 17 százalékkal kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, mint azoknál, akik ennél kevesebbet, vagy egyáltalán nem isznak teát. A Wuhan Egyetem tudósai szerint az eredmények fekete, zöld vagy oolong fajták esetében a leginkább kimutathatók. A kutatás finoman szólva is nagyszabású volt, átlagosan tíz éven keresztül több mint egymillió résztvevőt követett nyomon.
A tanulmány szerzői a teában található flavonoidokként ismert vegyületek jótékony hatásának tulajdonítják az eredményeket. Ezek a természetben előforduló vegyületek utánozzák az antioxidánsokat, és elpusztítják a káros szabad gyököket a szervezetben.
A kutatók szerint az eredményeik reményt adhatnak az embereknek azzal, hogy egy ilyen egyszerű tevékenységgel is drasztikusan csökkenthetik a cukorbetegség esélyét.
A kutatás egy metaanalízis volt, azaz korábbi tanulmányokat vizsgált. Összesen 19 kutatást találtak elég pontosnak és részletesnek, ezek több mint egymillió résztvevőt jelentettek összesen nyolc országból.
A kutatók szerint lehetséges, hogy a teában lévő bizonyos összetevők, például a polifenolok csökkentik a vércukorszintet, de ezekből a bioaktív vegyületekből megfelelő mennyiségre lehet szükség a hatás eléréséhez. Ez is megmagyarázhatja, hogy egy korábbi vizsgálatukban a kutatók miért nem találtak összefüggést a teaivás és a 2-es típusú cukorbetegség között, mivel nem vették figyelembe a magasabb teafogyasztást.
Az összefüggés nemtől, földrajzi elhelyezkedéstől vagy teafajtától függetlenül fennáll, ami azt sugallja, hogy az elfogyasztott mennyiség játszik fontosabb szerepet, és nem egyéb tényezők.
Még több tea: