Egyik kedvenc italunk csökkentheti a diabétesz esélyét

Egy friss kutatás szerint a teafogyasztással megelőzhető lehet a cukorbetegség – a rossz hír az, hogy ehhez tényleg nagy mennyiségű tea elfogyasztására van szükség.

Egy friss kutatás szerint azoknál, akik naponta legalább négy bögrényi teát fogyasztanak, 17 százalékkal kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, mint azoknál, akik ennél kevesebbet, vagy egyáltalán nem isznak teát. A Wuhan Egyetem tudósai szerint az eredmények fekete, zöld vagy oolong fajták esetében a leginkább kimutathatók. A kutatás finoman szólva is nagyszabású volt, átlagosan tíz éven keresztül több mint egymillió résztvevőt követett nyomon.

Csökken az esélyed a diabéteszre, ha nagyon sokat iszol ebből

A tanulmány szerzői a teában található flavonoidokként ismert vegyületek jótékony hatásának tulajdonítják az eredményeket. Ezek a természetben előforduló vegyületek utánozzák az antioxidánsokat, és elpusztítják a káros szabad gyököket a szervezetben.

A kutatók szerint az eredményeik reményt adhatnak az embereknek azzal, hogy egy ilyen egyszerű tevékenységgel is drasztikusan csökkenthetik a cukorbetegség esélyét.

A kutatás egy metaanalízis volt, azaz korábbi tanulmányokat vizsgált. Összesen 19 kutatást találtak elég pontosnak és részletesnek, ezek több mint egymillió résztvevőt jelentettek összesen nyolc országból.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a teában lévő bizonyos összetevők, például a polifenolok csökkentik a vércukorszintet, de ezekből a bioaktív vegyületekből megfelelő mennyiségre lehet szükség a hatás eléréséhez. Ez is megmagyarázhatja, hogy egy korábbi vizsgálatukban a kutatók miért nem találtak összefüggést a teaivás és a 2-es típusú cukorbetegség között, mivel nem vették figyelembe a magasabb teafogyasztást. 

Az összefüggés nemtől, földrajzi elhelyezkedéstől vagy teafajtától függetlenül fennáll, ami azt sugallja, hogy az elfogyasztott mennyiség játszik fontosabb szerepet, és nem egyéb tényezők.

Forrásunk volt.


Még több tea:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...