Egyik kedvenc italunk csökkentheti a diabétesz esélyét

Egy friss kutatás szerint a teafogyasztással megelőzhető lehet a cukorbetegség – a rossz hír az, hogy ehhez tényleg nagy mennyiségű tea elfogyasztására van szükség.

Egy friss kutatás szerint azoknál, akik naponta legalább négy bögrényi teát fogyasztanak, 17 százalékkal kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, mint azoknál, akik ennél kevesebbet, vagy egyáltalán nem isznak teát. A Wuhan Egyetem tudósai szerint az eredmények fekete, zöld vagy oolong fajták esetében a leginkább kimutathatók. A kutatás finoman szólva is nagyszabású volt, átlagosan tíz éven keresztül több mint egymillió résztvevőt követett nyomon.

Csökken az esélyed a diabéteszre, ha nagyon sokat iszol ebből

A tanulmány szerzői a teában található flavonoidokként ismert vegyületek jótékony hatásának tulajdonítják az eredményeket. Ezek a természetben előforduló vegyületek utánozzák az antioxidánsokat, és elpusztítják a káros szabad gyököket a szervezetben.

A kutatók szerint az eredményeik reményt adhatnak az embereknek azzal, hogy egy ilyen egyszerű tevékenységgel is drasztikusan csökkenthetik a cukorbetegség esélyét.

A kutatás egy metaanalízis volt, azaz korábbi tanulmányokat vizsgált. Összesen 19 kutatást találtak elég pontosnak és részletesnek, ezek több mint egymillió résztvevőt jelentettek összesen nyolc országból.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a teában lévő bizonyos összetevők, például a polifenolok csökkentik a vércukorszintet, de ezekből a bioaktív vegyületekből megfelelő mennyiségre lehet szükség a hatás eléréséhez. Ez is megmagyarázhatja, hogy egy korábbi vizsgálatukban a kutatók miért nem találtak összefüggést a teaivás és a 2-es típusú cukorbetegség között, mivel nem vették figyelembe a magasabb teafogyasztást. 

Az összefüggés nemtől, földrajzi elhelyezkedéstől vagy teafajtától függetlenül fennáll, ami azt sugallja, hogy az elfogyasztott mennyiség játszik fontosabb szerepet, és nem egyéb tényezők.

Forrásunk volt.


Még több tea:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...