Kedvenc fogásaival ünnepelhetjük Déryné halálának jubileumi évfordulóját

A lillafüredi Hunguest Hotel Palota méltón ünnepli a Magyar Múzsa, Déryné Széppataki Róza, a nemzet színésznője halálának 150 éves évfordulóját.

Mi lehetne tökéletesebb program, mint kirándulni egyet a mesés Lillafüreden, hajókázni egyet a tavon, megcsodálni a vízesést, majd beülni egyet ebédelni? Ha valami ennél is különlegesebbre vágysz, és szeretnél nem mindennapi ételeket fogyasztani, azt javasoljuk, térj be a lillafüredi Hunguest Hotel Palota éttermébe, mely októberben Déryné kedvenc ételeit is felvette az étlapjára.

Gyönyörű környezetben ízlelhetjük meg a fogásokat

Az étterem Déryné halálának 150. évfordulója apropóján vette fel étlapjára a Miskolcon élő színésznő, operaénekesnő kedvenc fogásait. Déryné Széppataki Róza gasztronómiai szokásairól feljegyzés is született, melyben arról írnak, a művésznő Kolozsváron sokat tett az operaelőadások elindításáért és népszerűsítéséért, ezért kapta a kolozsvári jelzőt az amúgy először Nagyváradon készült ételköltemény, a kolozsvári rakott káposzta. A fogás Hajdú Károly alispán nevéhez fűződik, melyet Déryné látogatásának tiszteletére készítette, és az erdélyi népi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával készült.

Déryné kedvenc mázas piskótája

Bár Déryné a történetek alapján kis étkű volt, a korabeli illemszabályok ellenére is háromszor kért a remek fogásból. A receptet hazavitte Pestre, amely azóta különböző változatokat megélve ékesíti a magyar konyha gazdag kínálatát.

A feljegyzések szerint a sülteket is kedvelte, kedvenc süteménye pedig egy háromlapos piskóta volt, melyet klasszikus vajas krémmel töltöttek meg, és vörös gyümölcsökből készült lekvárt adtak hozzá, hogy szép rózsaszínű legyen. A tetejére csokiöntetet locsoltak a még érdekesebb ízélmény végett.

Déryné kásája pulykamájjal 

Az utóbb említett két fogást kóstolhatjuk meg a hotel éttermében. Az egyiket Déryné kásája pulykamájjal néven találhatjuk meg az étlapon, a másikat pedig Déryné kedvenc mázas piskótájaként. Mind a két fogás egy hónapig tartják repertoáron. Októberben tehát érdemes lehet betérni, hogy megízlelhessük Déryné kedvenc fogásait!

Még egy remek program

Ha van időtök ugorjatok át a családdal Miskolcra is, ami csupán néhány kilométerre található Lillafüredtől. Itt szintén remek programok várnak, többek között egy kulináris élménnyel is gazdagodhattok, a Renomé Café & Bistroban, mely 15 perc sétányira található a színháztól. A belvárosi étteremben prémium alapanyagok használatával és szemet kényeztető, ízléses tálalással várják a vendégeiket. A nemzetközi és formabontó magyaros ételkínálat egyaránt gasztronómiai izgalmakkal kecsegtet.

További információt ITT találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek