Kedvenc fogásaival ünnepelhetjük Déryné halálának jubileumi évfordulóját

A lillafüredi Hunguest Hotel Palota méltón ünnepli a Magyar Múzsa, Déryné Széppataki Róza, a nemzet színésznője halálának 150 éves évfordulóját.

Mi lehetne tökéletesebb program, mint kirándulni egyet a mesés Lillafüreden, hajókázni egyet a tavon, megcsodálni a vízesést, majd beülni egyet ebédelni? Ha valami ennél is különlegesebbre vágysz, és szeretnél nem mindennapi ételeket fogyasztani, azt javasoljuk, térj be a lillafüredi Hunguest Hotel Palota éttermébe, mely októberben Déryné kedvenc ételeit is felvette az étlapjára.

Gyönyörű környezetben ízlelhetjük meg a fogásokat

Az étterem Déryné halálának 150. évfordulója apropóján vette fel étlapjára a Miskolcon élő színésznő, operaénekesnő kedvenc fogásait. Déryné Széppataki Róza gasztronómiai szokásairól feljegyzés is született, melyben arról írnak, a művésznő Kolozsváron sokat tett az operaelőadások elindításáért és népszerűsítéséért, ezért kapta a kolozsvári jelzőt az amúgy először Nagyváradon készült ételköltemény, a kolozsvári rakott káposzta. A fogás Hajdú Károly alispán nevéhez fűződik, melyet Déryné látogatásának tiszteletére készítette, és az erdélyi népi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával készült.

Déryné kedvenc mázas piskótája

Bár Déryné a történetek alapján kis étkű volt, a korabeli illemszabályok ellenére is háromszor kért a remek fogásból. A receptet hazavitte Pestre, amely azóta különböző változatokat megélve ékesíti a magyar konyha gazdag kínálatát.

A feljegyzések szerint a sülteket is kedvelte, kedvenc süteménye pedig egy háromlapos piskóta volt, melyet klasszikus vajas krémmel töltöttek meg, és vörös gyümölcsökből készült lekvárt adtak hozzá, hogy szép rózsaszínű legyen. A tetejére csokiöntetet locsoltak a még érdekesebb ízélmény végett.

Déryné kásája pulykamájjal 

Az utóbb említett két fogást kóstolhatjuk meg a hotel éttermében. Az egyiket Déryné kásája pulykamájjal néven találhatjuk meg az étlapon, a másikat pedig Déryné kedvenc mázas piskótájaként. Mind a két fogás egy hónapig tartják repertoáron. Októberben tehát érdemes lehet betérni, hogy megízlelhessük Déryné kedvenc fogásait!

Még egy remek program

Ha van időtök ugorjatok át a családdal Miskolcra is, ami csupán néhány kilométerre található Lillafüredtől. Itt szintén remek programok várnak, többek között egy kulináris élménnyel is gazdagodhattok, a Renomé Café & Bistroban, mely 15 perc sétányira található a színháztól. A belvárosi étteremben prémium alapanyagok használatával és szemet kényeztető, ízléses tálalással várják a vendégeiket. A nemzetközi és formabontó magyaros ételkínálat egyaránt gasztronómiai izgalmakkal kecsegtet.

További információt ITT találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...