Már az ősz utolsó szellője is elszállt, vele együtt pedig majdnem az összes friss zöldség és gyümölcs is. Ami maradt így tél elején – a decemberi alapanyagok – , elsőre nem tűnhet soknak, azonban találhatunk itt mégis némi sokszínűséget, csak keresnünk kell. A legtöbb decemberi alapanyag olyan zöldség és gyümölcs, amit ugyan egész évben beszerezhetünk, mégis ilyenkor, a szezonalitás üresjáratában, sokkal üdítőbben hat, értelmet nyer és boldogít. Főzzünk, alkossunk velük bátran, és várjuk a szezonalitás kerekének újbóli megfordulását, a természet újraéledését, a friss terményeket és lehetőségeket.
Nézd meg galériánkban a decemberi alapanyagokat:
A december legjobb zöldségei, gyümölcsei
Rukkola: a megbízható, kis zöld levelek egész évben ott vannak az élelmiszerboltok pultjain, sőt, még a piacokon is találhatunk belőlük a standokon. Karakteres, csípős íze ilyenkor kicsit enyhül, de ettől függetlenül ugyanolyan sokszínűen használhatjuk a konyhában. Salátáink alapjának kiváló lesz, keverjük friss sajttal, olajbogyóval, magvakkal: ezek a kamrában fellelhető alapanyagok laktatóvá fogják tenni.
Jégcsapretek: a hosszúkás fehér retek vastag héjú külseje puha, zsenge és lédús belsőt rejt, ami ilyenkor télen kifejezetten nagy örömöt okoz. Ráadásul ezt a retket nemcsak salátákban, szendvicsekben és más hideg receptekben vethetjük be, de főzhetünk is vele: ázsiai ételekben kaphat például főszerepet.
Káposzta: megbízható, egyszerű, de nem közönséges, ismerős, de sosem unalmas: mind a lila mind a fehér színű káposztával egész évben főzhetünk, amit csak szeretnénk. A leveseken, egytálételeken túl kifejezetten jól tesszük, ha télen házi savanyú káposztát készítünk belőle: a fermentált savanyúság tele van C-vitaminnal, és más egészségügyi hatásai is vannak.
Alma: ha pedig valamilyen gyümölcsöt kívánunk, akkor nyúljunk az almáért. Választhatunk édes vagy savanyú, zöld vagy piros fajtát, mindegy, ez abszolút az ízlésünkre van bízva. Nem is muszáj folyton süteményekbe tennünk: készítsünk belőle pürét sült húsokhoz, vagy zöldségekkel-sajttal-magvakkal kevert salátát. Bátran gondoljuk újra, engedjük, hogy meglepjen!
Néhány recept, amit a decemberi alapanyagokkal készíthetsz:
Mézes-mustáros lencsesaláta gazdagon
Őszies hangulatú, laktató salátát készíthetünk a lencséből: csak adjunk hozzá rukkolát, almát és diót, majd készítsük el életünk legfinomabb, mézes-mustáros öntetét. Jöhet?
Almás-póréhagymás rakott burgonya
Egyszerű és nagyon csinos fogás, amihez nem kell előfőzni semmit. Olvasd el, mert leírva se hosszú az előkészítés, sütni pedig maximum 40 percig kell, úgyhogy akár hétköznap is ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Legyünk együtt tudatosabbak: