Debrecenben nyílt az első ennyire újító KFC-étterem

Esővíz-hasznosítás, automatikus légcserélés, napenergia. Elsőre nem egy KFC-étteremhez kötnénk ezeket a fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos kifejezéseket, de Debrecen most beújított!

Európában is ritkaságnak számít a gasztronómiai vállalkozások közt, Magyarországon pedig még egyedülálló ebben a szektorban a KFC október 14-én, Debrecenben megnyitott új étterme. A beruházás a környezeti fenntarthatósági szempontokat követve olyan zöld megoldások beemelésével épült fel, mint az esővíz-hasznosítás, a hűtőgép-hulladékhő újrafelhasználása, az automatikus légcserélés, a napenergia-betáplálás, vagy a sütéskor keletkezett hő visszanyerése és fűtéshez való alkalmazása.

Balázs Ákos, Debrecen Város alpolgármestere (balra) és Fukcius Tamás, a KFC régiós igazgatója (jobbra) / Fotó: AmRest Magyarország

A többéves előkészítő munka után, magyar szakemberek közreműködésével és hazai ötletekkel továbbfejlesztett zöld technológiai innovációk felhasználásával felépített étterem tartalmazza mindazokat a környezettudatos megoldásokat, amelyek jelenleg elérhetőek, megvalósíthatóak a vendéglátásban.

A debreceni Kishegyesi úton megnyitott Drive Thru étteremben a sütők szagelszívói által beszívott meleg levegő egy hőcserélő berendezésen keresztül a fűtési rendszer hatékony felmelegítését fogja segíti, aminek köszönhetően a téli időszakban negyedével kevesebb energiát kell majd felhasználni a helyiség melegen tartásához, mint egy egyébként korszerű, hagyományos fűtési rendszerrel működő KFC-ben.

Az ívóvízpazarlást megelőzendő az esővíz összegyűjtésével a növényeket öntözik, míg a hűtőgépek kondenzátorrendszerén keresztül leadott hőt vízmelegítésre használják majd fel.

Hasonlóképp zöld forrásból biztosítják az étterem belső világítását is, amit napelemek telepítésével oldottak meg, energiatakarékos módon. Mindezek mellett intelligens épületüzemeltetési rendszert is kiépítettek, ami automatikusan állítja be a légcserélő rendszerek teljesítményét, és hasznosítja az elhasznált levegőt előfűtéséhez. Az intelligens rendszer 15 százalékos megtakarítást érhet el a jelenlegi KFC-sztenderdhez mérten.

„Nem titkolt célunk, hogy a debreceni tapasztalatok alapján a legjobb hatásfokkal működő fejlesztéseket lépésről lépésre a többi éttermünkben is bevezetjük, illetve azokkal az újaknál már a tervezés során számolunk. Noha az innovációk szinte észrevétlenek a vendégeink számára, a pillanatnyi energiamegtakarítást ők is figyelemmel kísérhetik egy kihelyezett monitoron”

– hangsúlyozta az október 14-ei megnyitón a hazai KFC-éttermeket üzemeltető AmRest Magyarország marketingvezetője, Juhász Nándor.

A szakember hozzátette, ahogy minden éttermükben, úgy a debreceniben is csak lebomló, papír alapú csomagoló anyagokat és fa evőeszközöket használnak, a shake- és fagyispoharak 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek, míg csomagolóanyagoknál szintén az újrafelhasznált papírt részesítik előnyben. Mindemellett az AmRest folyamatosan terjeszti ki éttermeire a Harvest programot, amelyet a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együtt futtatnak az élelmiszerpazarlás mérséklése érdekében.

A programban a KFC már ebben az évben 26 tonna csirkét mentett meg a kidobástól és juttatott el rászorulókhoz az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül.

Az étterem átadása / Fotó: AmRest Magyarország

A KFC ugyanakkor aktívan keresi a kapcsolatot a helyi közösséggel is. Ennek eredményeként a Future of Debrecen programon keresztül kapcsolódik be a városi Zöld Rendezvénykonténer létrehozásához, amelynek költségét 50 százalékban finanszírozza. A mobil rendezvényhelyszín energiaellátását napelemek biztosítják, a hozzátartozó zöld növényfal pedig a lokális légtisztításban fog segíteni.

Szeretnénk, ha fenntartható módon történne a fejlődés városunkban. Ehhez partnerekre van szükségünk, mind a debreceniek, mind a Debrecenbe települő vállalkozások részéről. A ma elinduló partnerség hosszú távon fog létrejönni

– mondta el Balázs Ákos alpolgármester az étterem megnyitóján.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...