A datolyaszilva (viccesebb néven japán kakiszilva) Kína és India, Japán, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye, mely egyre több áruházlánc polcaira is felkerül. Annak ellenére, hogy egyre több helyen megvásárolható, még mindig sokan óckodnak tőle, mert nem tudják, hogyan kell fogyasztani.
Pedig érdemes megtanulni, hiszen rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik a datolyaszilva. Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. tartalmaz még: káliumot, magnéziumot és jódot, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz. Nagy a rost- és a pektintartalma is.
Hogyan fogyasszuk a datolyaszilvát?
Fontos tudni, hogy az érett datolyaszilvának élénk narancssárga színe van. Néha éretlenül, halványabb színben is árulják. Ha még nem élénk narancssárga, néhány nap a konyhapulton elég ahhoz, hogy megérjen.
A legegyszerűbb, ha simán kettévágjuk egy jó éles késsel. Távolítsuk el a szárát és minden barnás elszíneződést és zúzódást. Ezután vágjuk a gyümölcsöt több szeletre, mint az almát.
Ha ez a felhasználási mód nem szimpatikus, akkor kikanalazhatjuk a héjából, mint a kivit – ez akkor ajánlott, ha a gyümölcshús már nagyon puha.
További hasznos cikk itt: