Kevés jobb dolog van, annál mikor megjutalmazzuk magunkat valami buja édességgel. Például egy ilyen étcsokis-mogyorós-„karamellás” datolyasnickers-szel – főleg, ha egy igazi energiabomba, ráadásul fehércukor hozzáadása nélkül, tele (majdnem) egészséges alapanyagokkal. Természetesen nemcsak hogy tej- és tojásmentes, hanem gluténmentes is! Pikk-pakk kész van, csak győzzük kivárni, míg kidermed.
A datolyasnickersünk alapja a gluténmentes zabpehely és a földimogyoró, a desszertet pedig agavésziruppal édesítjük. A karamellkrém datolyából készült, a ropogós elemért pedig a „karamellre" szórt mogyoródarabkák a felelősek. Majd ez egész tetejét olvasztott étcsokoládéval vonjuk be, ezzel méltó módon megkoronázva a süteményt.
Plusz csavar, hogy szórtunk rá még egy kevés durva szemű sót is, ami nemcsak dekorelemként szolgál, hanem az ízeket is kiemeli.
Tipp: érdemes egy nappal tálalás előtt elkészíteni, mert jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben!
Hozzávalók és elkészítés
Először jöjjön a zabos alap:
Hozzávalók: zabliszt (vagy darált zabpehely), földimogyoró (sós, darált), kókuszolaj (megolvaszta), növényi tej (zab, rizs vagy mandula)
A hozzávalókat összedolgozzuk, és egy téglalap alakú (kenyérsütő) forma aljába nyomkodjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percet sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Következik a datolyakaramell:
Hozzávalók: datolya (beáztatva, leszűrve), földimogyoró (sós, darált), mogyoróvaj, növényi tej (zab, rizs vagy mandula), földimogyoró, juharszirup
A hozzávalókat teljesen simára turmixoljuk, és egyenletesen a zabos alapra kenjük. Ennek a tetejét megszórjuk még két-három marék egész földimogyoróval, majd hűtőbe tesszük dermedni legalább 2 órára (vagy akár egy egész éjszakára).
Így készül a csokimáz:
Hozzávalók: étcsokoládé (két tábla), növényi tej, kókuszzsír
A csokit a rizsitallal és a kókuszzsírral összeolvasztjuk, majd rusztikusan rákenjük a süteményre. A végén durva szemű sóval megszórjuk, és hűtőben teljesen kidermesztjük. Szeleteljük, és tálaljuk.
Masszív zabos alap, ragacsos datolyakaramell ropogós földimogyoróval és buja csokoládébevonattal.
Mindenki imádni fogja – gyerekek, felnőttek, vegánok, mindenevők egyaránt! A lehető legjobb módon okoz függőséget, mivel (viszonylag) egészséges, Föld- és kamrabarát egyszerre.
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra
A datolyasnickers teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nem hétköznapi recept itt: