A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. A nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget.
Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ezért is kell odafigyelnünk a testünk jelzéseire, amik megmutatják, ha esetlegesen D-vitamin-hiánnyal küzdünk.
Nézzük, milyen tünetekre kell odafigyelnünk:
- Ha felhevül a testünk 37 Celsius fokra, vagy annál melegebbre, miközben nem mozgunk, és a környezetünk sem forró, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, és ellenőriztetnünk a D-vitamin-szintünket.
- A D-vitamin hiányától kimerültnek érezhetjük magunkat, még akkor is, ha eleget alszunk esténként.
- Ha gyakran vagyunk levertek, akkor is érdemes megnézetnünk a D-vitamin-szintünket. Különösen akkor érdemes ezt megejtenünk, ha ezt a kevesebb napsütéssel járó napokban érezzük.
A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozásában, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak növekedéséhez és fejlődéséhez. A D-vitamin megalapozza a csontok jó általános állapotát. Illetve ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer leküzdje a vírusokat és káros baktériumokat.
Tehát létfontosságú, hogy pótoljuk ezt a vitamint. Szerencsére ezt nemcsak különböző étrendkiegészítőkkel tehetjük meg, de igazán finom ételekkel is.
Zsíros halak
A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.
Tejtermékek
A tejtermékekből is nyerhetünk egy kis D-vitamint. Egy pohár tej fedezi a D-vitamin-szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz a vitaminból, mint a többi sajt.
Gomba
A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.
Tojás
Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és téllel növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.
Még több a vitaminokról: