Bár nyáron a rengeteg napsütésnek köszönhetően egészen könnyen hozzájuthatunk egy kis D-vitaminhoz, egyes becslések szerint a lakosság fele mégis küszködik a hiányával. Pótlását az is nehézkessé teszi – különösen a vegánok esetében – , hogy a D-vitamin a Napon kívül leginkább állati eredetű élelmiszerekben van jelen természetesen.
Jó hír azonban, hogy vannak olyan nem állati eredetű italok, melyeket D-vitaminnal szoktak dúsítani. Ezek közül a mandulatej az, amelyikbe általában a legtöbb hozzáadott D-vitamin kerül.
Így tehát, ha laktózérzékenységgel/tejallergiával küzdesz, vagy vegán étrendet követsz, bátran fogyaszthatod. Érdekesség, hogy a tehéntejhez is utólag adják hozzá a D-vitamint. Fontos tudni, hogy nem mindegyik mandulatejhez pótolják hozzá ezt a vitamint, így érdemes mindig megnézni a csomagolását!
Nyáron könnyebb a vitamin pótlása
A nagy kánikulában érdemes inkább a korai órákban, és az UV-sugárzás szempontjából csúcsidőnek számító időszak után, 17 órát követően beszerezni a természetes D-vitamin-adagunkat azzal, hogy kimerészkedünk a szabadba, és teszünk egy könnyű sétát, vagy kiülünk egy teraszra egy pohár frissítővel.
Még több a vitaminokról: