A sütésnél annyi mindenen el lehet csúszni. Jól kell belőni az alapanyagok arányát, majd jó sorrendben és megfelelő kézmozdulatokkal kell összekeverni őket, hogy aztán a kellő sütési hőmérsékletről és időről ne is beszéljünk. Aztán amikor minden jól megy, és ott állsz a kezedben a sütőből frissen kivett süteménnyel, úgy tűnik már a célegyenesben vagy, és minden tökéletesen sikerült...akkor nem tudod kivenni a sütiformából. Beragadt, és meg sem akar mozdulni. Próbálod gyengéden kitessékelni, majd a frusztrációtól vezérelve egyre agresszívebben, de semmi. Úgy tűnik, nem marad más hátra, mint a süti teljes széttrancsírozása, vagy mégsem? Az alábbi trükk segíthet, hogy kijöjjön a formába ragadt sütemény, hogy megmeneküljön a kreációd.
Hogy mi a trükk?
Fogj egy bevajazott kést, majd menj végig a forma szélei mentén, úgy, hogy finoman bele is nyomod a süteménybe a kést, hogy az elváljon a forma falától, majd utána fordítsd meg az egészet.
Ilyenkor figyelj oda, hogy a távolság a forma és az állvány, tál, tányér között, amire tenni fogod a sütit, a lehető legrövidebb legyen a távolság, hogy megelőzd a repedéseket, töréseket.
Ha közben mégis azt látod, hogy reped, fogj egy spatulát, és finoman emeled meg vele a sütit. Ha továbbra is törik, akkor vajkrémmel próbáld meg lezárni ezeket a repedéseket. Tegyél rá dekorációként ehető virágokat, így olyan hatást kelt, mintha szándékosan tervezted volna úgy.
És ne feledd, a legjobb módszer az ilyen balesetek elkerülésére a megelőzés, tehát sütésnél jó alaposan olajozd be a formádat, vagy használj sütőpapírt hozzá.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több süteményes praktika itt: