CUKORSOKK: újragondoltuk Magyarország ikonikus túródesszertjét, íme a Túró Rudi pitetorta

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Túró Rudi a magyarok egyik legkedveltebb desszertje. De gondoltad volna, hogy otthon is könnyen, olcsón elkészítheted? Ráadásul tortaként!

A házi sütögetésnek a legfőbb előnye az, hogy tartósítószer- és ízfokozómentes desszertet tudunk gyártani magunknak a már jól ismert, egyszerű alapanyagokból (tehéntúró, citrom, cukor, vanília, csokoládé). Mi viszont most még ennél is tovább mentünk: megálmodtunk egy pitetortát, ami a Túró Rudi sajátosságaival bír, csak egy kicsit más kivitelben és formában készítettük el.

A torta alapja egy kakaós linzertészta, amit tortaformában sütünk meg. Ebbe kerül az édes-krémes, picit savanykás túrótöltelék, aminek a jól kezelhető és vágható állagát egy kis zselatinnal érjük el. A torta tetejét egy dermedős csokimázzal zárjuk le, éscsokoládéforgácsokkaldíszítjük. Mindenképpen hagyjuk állni körülbelül fél napig, hogy szépen szeletelhető legyen, de nyugalom: a videóban és a receptben is lépésről lépésre bemutatom, hogyan készül. Ezzel a tortával családi-baráti összejövetelen és szülinapokon is nagyot villanthatunk. A siker tuti nem marad el, jó masszív és laktató, egy szelet után már senki nem kér repetát.

Receptért katt ide!

Egy kis ruditörténelem

Receptért katt ide!

Imádjuk, mert ihletet adott már fagylaltnak, jégkrémnek, pitének, tortának, és a mi mostani pitetortánknak is! Készítsétek el ti is!

A Túró Rudi ma márhungarikumnak számít, és világszerte népszerűségnek örvend. Büszkék lehetünk rá, hiszen 50 éves pályafutása alatt szinte alig változott, arról nem is beszélve, hogy generációk nőttek fel rajta. Ami biztos, hogy ha külföldre mész barát- vagy rokonlátogatóba, ez az, amit a szalámi mellé beteszel a bőröndbe.

A folyamatos fejlesztéseknek hála a kétezres évektől megjelent a barackos, málnás, epres, áfonyás, mogyorókrémes, kókuszos és még számtalan változat. (Bár valljuk be, hogy a sima natúr az örök befutó.)

Az ízére sokáig jellemző volt az enyhén erjedt, savanykás túróíz, de így is imádták az emberek, sőt...! A '80-'90-es évek között ásványi anyagokkal egészítették ki az összetevőlistát, ezzel is kedvezve a vevőknek.

Ebben az időben még nem használtak tartósítószereket, így a rudak szavatossági ideje nem volt több 3 napnál.

Az első darabokat hurkatöltő segítségével készítették, így nyerték el mostani formájukat.

Apró rudiinfók

A desszert az első perctől kezdve rúd alakban készült, így meg is kapta a Rudi nevet Klein Sándor pszichológustól. Ám a kissé prűd, reklámokat felügyelő bizottság pornográfnak és erkölcstelennek találta az elnevezést, és nem akarták, hogy így terjedjen el a köztudatban. (Rossz az, aki rosszra gondol, ugyebár...) Ajánlották helyette a Titi illetve a Tutu nevet, Klein Sándor viszont nem tágított, így maradt a Rudi, ami, bár a nyomtatott sajtó reklámjai nélkül, de a mára ikonikussá vált pöttyös mintázatú csomagolásban indult útjára.

Rudi vagy nem Rudi?

Sokak egyik kedvenc desszertjének története 50 évvel ezelőtt, a Szovjetunióban kezdődött. A MTKI (Magyar Tejipari Kutató Intézet) szakembereket küldött ki a moszkvai tejipar tanulmányozására. Itt találkoztak először a Túró Rudi "ősével", ami a nem túl bizalomgerjesztő glazirovannij szürok nevet viselte. A kerek formájú, lágy állagú édesség cukrozott túróvaj és zsír egyvelegéből készült, amit csokoládéval vontak be. Rá is ragasztották a túrómignon elnevezést. A küldöttség a termék magyarországi forgalomba hozatalát javasolta, természetesen hazai íz- és formavilágban. Meg is kezdődött a gyártása Budapesten, később Nyíregyházán majd Mátészalkán, ahol azóta is készül.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...