CUKORSOKK: újragondoltuk Magyarország ikonikus túródesszertjét, íme a Túró Rudi pitetorta

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Túró Rudi a magyarok egyik legkedveltebb desszertje. De gondoltad volna, hogy otthon is könnyen, olcsón elkészítheted? Ráadásul tortaként!

A házi sütögetésnek a legfőbb előnye az, hogy tartósítószer- és ízfokozómentes desszertet tudunk gyártani magunknak a már jól ismert, egyszerű alapanyagokból (tehéntúró, citrom, cukor, vanília, csokoládé). Mi viszont most még ennél is tovább mentünk: megálmodtunk egy pitetortát, ami a Túró Rudi sajátosságaival bír, csak egy kicsit más kivitelben és formában készítettük el.

A torta alapja egy kakaós linzertészta, amit tortaformában sütünk meg. Ebbe kerül az édes-krémes, picit savanykás túrótöltelék, aminek a jól kezelhető és vágható állagát egy kis zselatinnal érjük el. A torta tetejét egy dermedős csokimázzal zárjuk le, éscsokoládéforgácsokkaldíszítjük. Mindenképpen hagyjuk állni körülbelül fél napig, hogy szépen szeletelhető legyen, de nyugalom: a videóban és a receptben is lépésről lépésre bemutatom, hogyan készül. Ezzel a tortával családi-baráti összejövetelen és szülinapokon is nagyot villanthatunk. A siker tuti nem marad el, jó masszív és laktató, egy szelet után már senki nem kér repetát.

Receptért katt ide!

Egy kis ruditörténelem

Receptért katt ide!

Imádjuk, mert ihletet adott már fagylaltnak, jégkrémnek, pitének, tortának, és a mi mostani pitetortánknak is! Készítsétek el ti is!

A Túró Rudi ma márhungarikumnak számít, és világszerte népszerűségnek örvend. Büszkék lehetünk rá, hiszen 50 éves pályafutása alatt szinte alig változott, arról nem is beszélve, hogy generációk nőttek fel rajta. Ami biztos, hogy ha külföldre mész barát- vagy rokonlátogatóba, ez az, amit a szalámi mellé beteszel a bőröndbe.

A folyamatos fejlesztéseknek hála a kétezres évektől megjelent a barackos, málnás, epres, áfonyás, mogyorókrémes, kókuszos és még számtalan változat. (Bár valljuk be, hogy a sima natúr az örök befutó.)

Az ízére sokáig jellemző volt az enyhén erjedt, savanykás túróíz, de így is imádták az emberek, sőt...! A '80-'90-es évek között ásványi anyagokkal egészítették ki az összetevőlistát, ezzel is kedvezve a vevőknek.

Ebben az időben még nem használtak tartósítószereket, így a rudak szavatossági ideje nem volt több 3 napnál.

Az első darabokat hurkatöltő segítségével készítették, így nyerték el mostani formájukat.

Apró rudiinfók

A desszert az első perctől kezdve rúd alakban készült, így meg is kapta a Rudi nevet Klein Sándor pszichológustól. Ám a kissé prűd, reklámokat felügyelő bizottság pornográfnak és erkölcstelennek találta az elnevezést, és nem akarták, hogy így terjedjen el a köztudatban. (Rossz az, aki rosszra gondol, ugyebár...) Ajánlották helyette a Titi illetve a Tutu nevet, Klein Sándor viszont nem tágított, így maradt a Rudi, ami, bár a nyomtatott sajtó reklámjai nélkül, de a mára ikonikussá vált pöttyös mintázatú csomagolásban indult útjára.

Rudi vagy nem Rudi?

Sokak egyik kedvenc desszertjének története 50 évvel ezelőtt, a Szovjetunióban kezdődött. A MTKI (Magyar Tejipari Kutató Intézet) szakembereket küldött ki a moszkvai tejipar tanulmányozására. Itt találkoztak először a Túró Rudi "ősével", ami a nem túl bizalomgerjesztő glazirovannij szürok nevet viselte. A kerek formájú, lágy állagú édesség cukrozott túróvaj és zsír egyvelegéből készült, amit csokoládéval vontak be. Rá is ragasztották a túrómignon elnevezést. A küldöttség a termék magyarországi forgalomba hozatalát javasolta, természetesen hazai íz- és formavilágban. Meg is kezdődött a gyártása Budapesten, később Nyíregyházán majd Mátészalkán, ahol azóta is készül.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...