Nagyon izgatottan vártam ezt részt, hiszen a cukrászat ezen ágazata áll legközelebb a szívemhez, amikor ilyen csodálatos tortákat lehet alkotni. Sok idő és gyakorlás kellett hozzá, amíg eljutottam egy olyan szintre, hogy meg merjem mutatni, mit is tudok. Ha érdekel a többi alkotásom is, itt megtaláljátok őket!
Több mint 10 éve készítek rendszeresen tortákat, de még a mai napig magával ragad minden egyes pillanata. Persze itt se minden fenékig tejfel, bizony, emberek vagyunk, néha hibázunk, és nem mindig sikerül az, amit fejben megálmodunk. Szerencsére én a vendéglátós időszakom alatt megtanultam, hogy nincs lehetetlen, és mindent helyre lehet hozni. (Ez a „sz@rból várat építeni” szebb megfogalmazása.) Na de kezdjünk bele. Igyekeztünk a videót és a receptet is kicsit edukatívabb formában prezentálni, de mielőtt belemerülnétek, azért íme pár mondat, nagy vonalakban miről is van szó:
Alaplapok
Mint minden tortának, ennek az alapja is egy masszívabb állagú, de nem nehéz piskóta vagy kevert tészta. Ezeket érdemes egyforma karikákban megsütni, így nem kell bajlódnunk a méretre vágásukkal. Viszont ne feledjük az összeállítás előtt egy kevés cukros vízzel megkenni a tésztalapokat, hogy biztosan ne legyenek szárazak!
Krémezés
A tésztalapok közé kedvünk és tudásunk szerint készíthetünk krémeket, ez lehet csoki, vanília, gyümölcs, karamell, stb. – végtelen ízek palettája. Ezeket a krémeket is célszerű stabil, jól kezelhető állagúra készíteni. Jó, ha az embernek van már ebben tapasztalata, és tud a zselatinokkal bánni. A torta töltésénél nem árt a szemmérték, de ami még ennél is jobban meg tudja könnyíteni a munkánkat, ha kiwaxpapírozott tortaformába töltjük vissza, és hűtés után könnyedén eltávolítjuk róla - a papír célja, hogy ne tapadjon a formához a tortánk. A betöltött tortát kívülről is meg kell kenni egy kevés krémmel, hogy be tudja szívni, és kellően puha legyen. Máskülönben kiszárad, a vajkrémréteg pedig megrepedezik rajta (mert abból szívja el a nedvességet.)
A torta burkolása és dekorálása
Számos "burkolóanyagot” használhatunk, de a legnépszerűbbek a vajkrémek. Lehet hagyományos (porcukor, vaj), olasz (habcsókalapú), svájci (tojásfehérjehab-alapú), francia (főzöttkém-alapú), ganache (csokoládés) stb. Csak néhányat soroltam fel, de ezek közül is a svájci vajkrém a legjobb választás, amit a jó minőségű alapanyagok, az arányok és a lépések betartásával szinte lehetetlen elrontani. Ez a mondás a cukrászat szinte minden területére igaz.
Ja, és az, hogy mennyire fontos, hogy mindent pontosan kimérjünk!
Ez a krém könnyed és habos, kellemes, nem túl vajas ízű. Csodálatosan lehet vele burkolni és díszíteni, apróbb hibákkal, de még a kevésbe rutinosaknak is sikerülni fog. Apropó, díszítés. Szerintem minden cukrász legkedvesebb munkafázisa, aminek aztán csak tényleg a képzelet szab határt.
Tényleg nem szándékozom itt most kisregényt írni, mert hazudnék, ha az mondanám, hogy ez amolyan „kirázod a kisujjadból” dolog. Láthatóan nem az. Erre tényleg kell időt és energiát szánni. A végeredmény láttán nyilván megéri, de akkor sem sétagalopp. Én azoknak ajánlom, akik szeretnek új kihívásokat és technikákat kipróbálni. Bátran kezdjetek neki lépesről lépésre, először külön a tésztaalapot, majd a krémeket, végül a vajkrémet készítsétek el. Ami sikerül, az úgysem megy kárba, mert kis kreativitással a „leeső” maradékokból is szuper dolgokat lehet alkotni, például pohárkrémet (nálunk is ez a módja.)
Remélem, sikerült kicsit inspirálnom benneteket az elmúlt hat, bocsánat hét CUKORSOKK-epizódban. Én nagyon jól éreztem magam, remélem jövőre ugyanitt folytatjuk!
Addig is kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok. Egyetek sokat, finomat!
Ezeket olvastad már?
CUKORSOKK: megúszós receptből olyan kávés süti, amitől eldobja az agyát...
Egy egyszerű kávés-diós, kevert tésztás süteményreceptet egy kis kreativitással cukrászremekké varázsoltunk. (X)
HirdetésCUKORSOKK: Macaron, a világ legsikkesebb édessége, amiből még a vékony...
A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mi most hoztunk egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat.
Gerzsenyi FlóraCUKORSOKK: a sorozat, amiben Flóra megsüti nektek a legdurvább édességeket,...
Ebben a vadiúj sorozatban olyan recepteket és technikákat szeretnék nektek megmutatni, amelyeknek nem biztos, hogy neki mertek állni...pedig tényleg nem olyan bonyolultak!
Gerzsenyi Flóra