CUKORSOKK: megúszós receptből olyan kávés süti, amitől eldobja az agyát az ünnepi vendségsereg

Egy egyszerű kávés-diós, kevert tésztás süteményreceptet egy kis kreativitással cukrászremekké varázsoltunk. (X)

Mi az egyik legjobb dolog az ünnepekben? Hát persze, hogy a sütihegyek és édességhalmok! Na és mi a legrosszabb? Az időhiány. Tennivalók sokasága tornyosul ránk ebben az időszakban. Mint ahogy ilyenkor szinte mindenhol, nálunk is a kaja a legfőbb stresszfaktor. Ki mit szeret? Hány főre tervezzek? Főzzek-e egyáltalán idén halászlét? Persze a bejgli megint megrepedt, a pulyka pedig száraz lett.

Sokat agyaltam, mit is lehetne idén készíteni, ami egyszerű, de mégis látványos, és persze ízvilágában is alkalomhoz illő. Végül arra jutottam, hogy nem fogom túlagyalni. Nálunk óriás kedvenc a kávé – sütiben, magában, süti mellé, minden formában. Szóval ezen a vonalon indultam el. A sütemény alkotóelemeinek listája sem nagy kunszt, minden fellelhető bármelyik szupermarketben.

Na szóval a süti

Készítettem egy diós kevert tésztát, amit friss presszókávéval gazdagítottam, így még szaftosabb és karakteresebb lett. Hozzá mascarponéval dúsított, fahéjjal ízesített, és szintén kávéval felturbózott vajkrém került, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, csak ügyeljünk rá, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, mert különben csúnyán kicsapódik a krém, és akkor nem leszünk boldogok. Viszont erre is van egy tipp, amivel korrigálhatjuk, ha netán bekövetkezik a "tragédia": adjunk hozzá egy kevés langyos tejszínt. Folyamatosan kevergetve a krém ettől kisimul, és újra szép selymes lesz. A krémet habzsákba töltve, tetszőleges csillagcsővel fogunk mutatós kis halmokat formázni.

Mindezek előtt egy apróság még hátravan, ami megkoronázza a süteményünket: a diógrillázs! Cukor és dió, magyarán szólva, azaz diószemek fényes, aranybarna karamellbe burkolózva. Mielőtt az egész diószemeket belekeverjük a karamellbe, tegyük be őket a mikróba pár percre, hogy átmelegedjenek – ez a hőkiegyenlítés miatt fontos, mert a hideg szemek azonnal beledermednének a karamellbe, így viszont szépen egyenletesen bevonja majd őket mindenhol.

Az egész nem több mint, másfél óra, ezalatt a tészta összeállításától a sütemény dekorálásáig eljutunk. A pontos receptért katt IDE, itt lepésről lépésre le van írva az elkészítés, és hozzátartozik egy videó, ami szórakoztató is, de kicsit oktató jellegű is.

Tény, hogy ez a sütemény nem egy Bûche de Noël vagy egy Croque-en-bouche, de van olyan látványos és finom is. Tökéletes befejezése lehet a karácsonyi vacsorának egy kerítésszaggató pálinka vagy egy frissen főzött, illatos presszókávé kíséretében.  

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Tudj meg még többet a Philips LatteGo kávéfőzőkről ITT!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...