Mi az egyik legjobb dolog az ünnepekben? Hát persze, hogy a sütihegyek és édességhalmok! Na és mi a legrosszabb? Az időhiány. Tennivalók sokasága tornyosul ránk ebben az időszakban. Mint ahogy ilyenkor szinte mindenhol, nálunk is a kaja a legfőbb stresszfaktor. Ki mit szeret? Hány főre tervezzek? Főzzek-e egyáltalán idén halászlét? Persze a bejgli megint megrepedt, a pulyka pedig száraz lett.
Sokat agyaltam, mit is lehetne idén készíteni, ami egyszerű, de mégis látványos, és persze ízvilágában is alkalomhoz illő. Végül arra jutottam, hogy nem fogom túlagyalni. Nálunk óriás kedvenc a kávé – sütiben, magában, süti mellé, minden formában. Szóval ezen a vonalon indultam el. A sütemény alkotóelemeinek listája sem nagy kunszt, minden fellelhető bármelyik szupermarketben.
Na szóval a süti
Készítettem egy diós kevert tésztát, amit friss presszókávéval gazdagítottam, így még szaftosabb és karakteresebb lett. Hozzá mascarponéval dúsított, fahéjjal ízesített, és szintén kávéval felturbózott vajkrém került, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, csak ügyeljünk rá, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, mert különben csúnyán kicsapódik a krém, és akkor nem leszünk boldogok. Viszont erre is van egy tipp, amivel korrigálhatjuk, ha netán bekövetkezik a "tragédia": adjunk hozzá egy kevés langyos tejszínt. Folyamatosan kevergetve a krém ettől kisimul, és újra szép selymes lesz. A krémet habzsákba töltve, tetszőleges csillagcsővel fogunk mutatós kis halmokat formázni.
Mindezek előtt egy apróság még hátravan, ami megkoronázza a süteményünket: a diógrillázs! Cukor és dió, magyarán szólva, azaz diószemek fényes, aranybarna karamellbe burkolózva. Mielőtt az egész diószemeket belekeverjük a karamellbe, tegyük be őket a mikróba pár percre, hogy átmelegedjenek – ez a hőkiegyenlítés miatt fontos, mert a hideg szemek azonnal beledermednének a karamellbe, így viszont szépen egyenletesen bevonja majd őket mindenhol.
Az egész nem több mint, másfél óra, ezalatt a tészta összeállításától a sütemény dekorálásáig eljutunk. A pontos receptért katt IDE, itt lepésről lépésre le van írva az elkészítés, és hozzátartozik egy videó, ami szórakoztató is, de kicsit oktató jellegű is.
Tény, hogy ez a sütemény nem egy Bûche de Noël vagy egy Croque-en-bouche, de van olyan látványos és finom is. Tökéletes befejezése lehet a karácsonyi vacsorának egy kerítésszaggató pálinka vagy egy frissen főzött, illatos presszókávé kíséretében.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Tudj meg még többet a Philips LatteGo kávéfőzőkről ITT!
Ezeket olvastad már?
CUKORSOKK: Macaron, a világ legsikkesebb édessége, amiből még a vékony...
A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mi most hoztunk egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat.
Gerzsenyi FlóraCUKORSOKK: a sorozat, amiben Flóra megsüti nektek a legdurvább édességeket,...
Ebben a vadiúj sorozatban olyan recepteket és technikákat szeretnék nektek megmutatni, amelyeknek nem biztos, hogy neki mertek állni...pedig tényleg nem olyan bonyolultak!
Gerzsenyi FlóraÍgy készül a „Galette des Rois” azaz „a királyok süteménye"...
A Galette des Rois elkészítése egészen egyszerű, viszont az eredmény magáért beszél. Finom, mandulás-marcipános sütemény, ami mindig megállja a helyét a családi asztalon.
Gerzsenyi Flóra