Cukormentes barackságok

Itt a nyár utolsó előtti hétvégéje, kényeztessük még magunkat egy kicsit a szezon ajándékaival! Na persze mindezt hozzáadott cukor nélkül!

Gyermekkoromban sokáig az őszibarack volt az egyik kedvenc gyümölcsöm, lekvárból pedig évekig nem ettem mást meg, csak anyukám sárgabaracklekvárját. Ma már mindennapos a kopaszbőrű nektarin (bár engem sosem zavart a kissé szőrös héj), válogathatunk a fehér- vagy napsárga húsú őszibarackok közül, sőt, egyre több helyen kóstolhatjuk meg a furán kinéző lapos testvérüket is. A sárgabarack is csodás minden formában - nyersen, salátába, akár mártásként, chutney-ként is, na és persze a lekvárokról se felejtkezzünk el.

Mint a magas víztartalmú gyümölcsök esetében általában igaz, a barackok energiatartalma is alacsony (40-50 kcal/ 10 dkg). Ugyanakkor jellemző tápanyaguk a szénhidrát, ráadásul ez gyorsan felszívódó cukor formájában található meg bennük, ezért cukorbetegséggel vagy túlsúllyal élők számolják a szénhidrátok grammjait, és a friss gyümölcsöket lehetőleg a cukortartalom felszívódását lassító más étellel együtt fogyasszák - pl. magas rosttartalmú keksszel, kenyérfélével, sajttal, sonkával.

Összegyűjtöttem nektek most 10 db hozzáadott cukor nélkül elkészíthető barackos receptet! Próbáljátok ki őket, mielőtt eltűnnek a zöldségesek polcairól!

  1. 1.

    Őszibarack krémleves Kif Lee konyhájából

  2. 2.

    Cukormentes sárgabarackos pite

  3. 3.

    Zöldcitromos barack lassi

  4. 4.

    Joghurttorta 1 éveseknek

  5. 5.

    Sült sárgabarack

  6. 6.

    Gyümölcsös túrókrém

  7. 7.

    Hideg fűszeres gyümölcskrémleves -főzés nélkül

  8. 8.

    Citrusos-őszibarackos zabpite

  9. 9.

    Gyümölcsös-kekszes kehely

  10. 10.

    Vaníliás őszibarack fagyikehely diós szósszal

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...