Cukor nélkül is főzhetünk finom lekvárt - ezekre a dolgokra érdemes nagyon odafigyelni

Néha minimális mennyiségű cukor is elegendő, olykor semennyi sem kell, de akár édesítőt is lehet alkalmazni, csak óvatosan.

A lekvárkészítés és a cukor mennyiségének kérdése nagyon összetett dolog, ami sok körülménytől és magától a gyümölcstől is függ. Lehet-e teljesen cukormentesen lekvárt készíteni, és ha lehet, akkor hogyan? Mi a különbség aközött, ha például cukorbetegség miatt egyáltalán nem használhatunk cukrot, vagy ha csupán az a cél, hogy a lekvár egészségesebb legyen és kevésbé hizlaljon?

A gyümölcs önmagában is cukor

A gyümölcsök rengeteg cukrot tartalmaznak önmagukban is, különösen akkor, ha leturmixoljuk és megfőzzük őket. A lekvár tehát akkor is édességnek számít, ha nem teszünk bele extra cukrot, ezt akkor is érdemes tudni, ha valaki nem cukorbeteg, csak a súlyára vagy az egészségére szeretne odafigyelni.

A cukor ízfokozó

Másfelől nézve azonban a cukor ízfokozó. A legtöbb lekvár - kivéve a szilvát - finomabb lesz egy kevéske cukortól, intenzívebb, erősebb lesz nem csak a saját édessége, hanem a természetes ízei is. Ugyanakkor a cukor elképesztően el tud nyomni minden eredendő gyümölcszamatot, ha túl sokat használunk belőle - ez tapasztalható a legtöbb bolti lekvárnál például, amiknek több, mint a fele tömény cukor, és ennek megfelelően semmilyen más ízt nem lehet belőlük érezni.

Ismered mindet?

Az 5 legtutibb módszer: így sterilizáld a lekvárosüvegeket!

A gyümölcs fajtája

A cukor mennyisége függ a gyümölcs fajtájától is, attól, mennyi cukor van benne természetesen, ez ugyanis nagyon eltérő lehet. A szilva például annyira magas cukortartalommal rendelkezik, hogy nem szükséges cukrot adni hozzá, mégis nagyon édes lesz. A sárgabarack is nagyon édes, különösen az igazán érett, szezonja csúcsán lévő, ehhez már elég egészen kevés cukor, mi nem szoktunk 1-2 kilónál többet adni egy óriási, tízkilós gyümölcs adaghoz. Ugyanez a helyzet az eperrel: minimális cukor is elég hozzá. A meggy már kicsit savanyúbb, hozzá valamivel több kell, míg a bogyós gyümölcsöket nem érdemes cukor nélkül eltenni, mert a szájat is összehúzzák.

A cukor és a tartósítás

A cukor nem csak édesít, tartósít is, így ha kevesebbet használunk belőle vagy esetleg a teljes mennyiséget elhagyjuk, sokkal jobban oda kell figyelni a tartósításra is. Ehhez sokak szerint elég a nagyon gondos sterilizálás, dunsztolás és az üvegek légmentes záródása, de aki biztosra megy, nagyon kevés tartósítószert is tehet a lekvárjához.

Ezt láttad már?

Hogyan sűrítsem be a lekvárt állati eredetű zselatin nélkül? 4 vegán megoldást mutatunk

Édesítőszerek

Minél kevesebb édesítésre van szüksége egy gyümölcsnek, annál inkább lehet hatékonyan bevetni a cukorpótlók, édesítőszerek valamelyikét. Mostanában az eritrit a legmenőbb, mert felszívódás nélkül megy át a szervezeten, és ezidáig semmilyen negatív egészségügyi hatást nem fedeztek fel vele kapcsolatban. Nincs benne kalória, sem szénhidrát, kis mennyiségben mellékíze sincs, és hőálló. Van, aki a xilitre esküszik, bár a nyírfacukor néven is ismert cukorpótlóban van szénhidrát és kalória is. Bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy keveset használjunk belőle, és akkor biztosan nem lesz akkora a mellékíz és a mellékhatás veszélye.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...