A lekvárkészítés és a cukor mennyiségének kérdése nagyon összetett dolog, ami sok körülménytől és magától a gyümölcstől is függ. Lehet-e teljesen cukormentesen lekvárt készíteni, és ha lehet, akkor hogyan? Mi a különbség aközött, ha például cukorbetegség miatt egyáltalán nem használhatunk cukrot, vagy ha csupán az a cél, hogy a lekvár egészségesebb legyen és kevésbé hizlaljon?
A gyümölcs önmagában is cukor
A gyümölcsök rengeteg cukrot tartalmaznak önmagukban is, különösen akkor, ha leturmixoljuk és megfőzzük őket. A lekvár tehát akkor is édességnek számít, ha nem teszünk bele extra cukrot, ezt akkor is érdemes tudni, ha valaki nem cukorbeteg, csak a súlyára vagy az egészségére szeretne odafigyelni.
A cukor ízfokozó
Másfelől nézve azonban a cukor ízfokozó. A legtöbb lekvár - kivéve a szilvát - finomabb lesz egy kevéske cukortól, intenzívebb, erősebb lesz nem csak a saját édessége, hanem a természetes ízei is. Ugyanakkor a cukor elképesztően el tud nyomni minden eredendő gyümölcszamatot, ha túl sokat használunk belőle - ez tapasztalható a legtöbb bolti lekvárnál például, amiknek több, mint a fele tömény cukor, és ennek megfelelően semmilyen más ízt nem lehet belőlük érezni.
Ismered mindet?
Az 5 legtutibb módszer: így sterilizáld a lekvárosüvegeket!
A gyümölcs fajtája
A cukor mennyisége függ a gyümölcs fajtájától is, attól, mennyi cukor van benne természetesen, ez ugyanis nagyon eltérő lehet. A szilva például annyira magas cukortartalommal rendelkezik, hogy nem szükséges cukrot adni hozzá, mégis nagyon édes lesz. A sárgabarack is nagyon édes, különösen az igazán érett, szezonja csúcsán lévő, ehhez már elég egészen kevés cukor, mi nem szoktunk 1-2 kilónál többet adni egy óriási, tízkilós gyümölcs adaghoz. Ugyanez a helyzet az eperrel: minimális cukor is elég hozzá. A meggy már kicsit savanyúbb, hozzá valamivel több kell, míg a bogyós gyümölcsöket nem érdemes cukor nélkül eltenni, mert a szájat is összehúzzák.
A cukor és a tartósítás
A cukor nem csak édesít, tartósít is, így ha kevesebbet használunk belőle vagy esetleg a teljes mennyiséget elhagyjuk, sokkal jobban oda kell figyelni a tartósításra is. Ehhez sokak szerint elég a nagyon gondos sterilizálás, dunsztolás és az üvegek légmentes záródása, de aki biztosra megy, nagyon kevés tartósítószert is tehet a lekvárjához.
Ezt láttad már?
Hogyan sűrítsem be a lekvárt állati eredetű zselatin nélkül? 4 vegán megoldást mutatunk
Édesítőszerek
Minél kevesebb édesítésre van szüksége egy gyümölcsnek, annál inkább lehet hatékonyan bevetni a cukorpótlók, édesítőszerek valamelyikét. Mostanában az eritrit a legmenőbb, mert felszívódás nélkül megy át a szervezeten, és ezidáig semmilyen negatív egészségügyi hatást nem fedeztek fel vele kapcsolatban. Nincs benne kalória, sem szénhidrát, kis mennyiségben mellékíze sincs, és hőálló. Van, aki a xilitre esküszik, bár a nyírfacukor néven is ismert cukorpótlóban van szénhidrát és kalória is. Bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy keveset használjunk belőle, és akkor biztosan nem lesz akkora a mellékíz és a mellékhatás veszélye.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Indul a szörpszezon: Ezt a 12 dolgot nem biztos, hogy...
A bodzaszörp a koranyári szezon igazi sztárja. Te is szereted? És tudtad ezeket az érdekességeket erről a sokoldalú növényről?
Németh OrsiHogyan sűrítsem be a lekvárt állati eredetű zselatin nélkül? 4...
A zselatinon túl van még egy csomó egészséges és praktikus megoldás a lekvárok besűrítésére, a magoktól a maghéjon át a moszatig.
NosaltyHogyan kovászoljunk kenyér nélkül, gluténmentesen?
Ha gluténmentesen szeretnénk megoldani a kovászolást, vagy egyszerűen nincs a kéznél felhasználható alap hozzá, van megoldás.
admin7 házi savanyúság, aminek már most nekiláthatsz
Kovászos uborka, egy kis szárított paradicsom, vagy ecetes cukkini télire? A hagyományos és a különleges savanyúságok elkészítéséhez is hoztunk 7 szuper és egyszerű receptet.
NosaltyCímlapkép: Getty Images