A nyár esszenciája ebben a cukkinilecsóban öltött testet

Amikor már azt hitted, hogy mindent tudsz a lecsóról, megvan a tökéletes, sanszosan anyudtól vagy a nagyitól átmentett családi recepted, és a világért sem változtatnál rajta, akkor jön ez a cukkinilecsó (aminél külön imádjuk, hogy kétféleképpen ízesítheted), és átformálja a véleményed.

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az én lecsóm. Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és lilahagymával, fokhagymával, szaftosan-lédúsan.

Nyári cukkinilecsó, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Tojás helyett én morzsolt fetasajtot szórok rá tálaláskor, a friss bazsalikomlevéllel és petrezselyemzölddel pedig a francia ratatouille és az izraeli shakshuka ízeinek fúzióját hozza el a tányérunkra.

A cukkinilecsó lényege, hogy (a klasszikus magyar lecsókhoz képest) kevés paprika és paradicsom mellett lédús cukkiniből főzzük. A nyári szezonban választhatunk hozzá sárga cukkinit és sárga koktélparadicsomot, így még színesebb egytálételt kapunk.

Hozzávalók:

  • 2 közepes db cukkini (sárga- vagy zöld cukkiniből)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db zöldpaprika (nem csípős, például zöld kaliforniai paprika)
  • 26 dkg koktélparadicsom (sárga koktélparadicsom)
  • 400 g konzerv paradicsom (darabolt vagy apróra vágott, lehetőleg olasz, mert az nem savanyú)
  • 6 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál borsikafű (vagy kakukkfű)
  • 8 levél bazsalikom
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 150 g feta sajt (opcionális a tálaláshoz)
Az új ízekért mehet rá friss bazsalikom és feta is, recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Elkészítés:

A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, félbe, majd közepesen vékony szeletekre vágjuk őket. A zöldpaprikát megmossuk, félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és vékonyra szeljük. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, majd nagyjából 1 cm-es félkarikákra szeleteljük őket. A koktélparadicsomot is megmossuk, majd félbevágjuk őket.

Egy nagy vasedényben vagy nagyobb főzőedényben olívaolajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, közepes lángon átpirítjuk őket. Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát, majd közepes lángon, sűrűn, de finoman kevergetve főzzük/pirítjuk.

Nyári cukkinilecsó, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Nagyjából 15 perc után hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat és a darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk egy csipet borsikafűvel vagy kakukkfűvel, hozzátépünk pár levél friss bazsalikomot (ez opcionális, ha nem a klasszikus ízeket kedveljük), ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk.

Víz nem szükséges hozzá (a cukkini és paradicsomok is bőséges nedvességet engednek ki főzésük során), de ha kevésnek érezzük, akkor 1/2-1 dl vizet önthetünk alá, majd tovább forraljuk. További 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek még feszesek maradnak, de belül már puhára főnek.

Nyári cukkinilecsó franciás-olaszos-izraeli ízekben, recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Tálaláskor csíphetünk rá további bazsalikomleveleket vagy friss petrezselyemzöldet, és megszórhatjuk morzsolt fetasajttal. Friss kovászos kenyérrel vagy bagettel tálaljuk!

Ha tovább variálnád a lecsódat:

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

A nyári cukkinilecsó receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...