A nyár esszenciája ebben a cukkinilecsóban öltött testet

Amikor már azt hitted, hogy mindent tudsz a lecsóról, megvan a tökéletes, sanszosan anyudtól vagy a nagyitól átmentett családi recepted, és a világért sem változtatnál rajta, akkor jön ez a cukkinilecsó (aminél külön imádjuk, hogy kétféleképpen ízesítheted), és átformálja a véleményed.

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az én lecsóm. Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és lilahagymával, fokhagymával, szaftosan-lédúsan.

Nyári cukkinilecsó, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Tojás helyett én morzsolt fetasajtot szórok rá tálaláskor, a friss bazsalikomlevéllel és petrezselyemzölddel pedig a francia ratatouille és az izraeli shakshuka ízeinek fúzióját hozza el a tányérunkra.

A cukkinilecsó lényege, hogy (a klasszikus magyar lecsókhoz képest) kevés paprika és paradicsom mellett lédús cukkiniből főzzük. A nyári szezonban választhatunk hozzá sárga cukkinit és sárga koktélparadicsomot, így még színesebb egytálételt kapunk.

Hozzávalók:

  • 2 közepes db cukkini (sárga- vagy zöld cukkiniből)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db zöldpaprika (nem csípős, például zöld kaliforniai paprika)
  • 26 dkg koktélparadicsom (sárga koktélparadicsom)
  • 400 g konzerv paradicsom (darabolt vagy apróra vágott, lehetőleg olasz, mert az nem savanyú)
  • 6 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál borsikafű (vagy kakukkfű)
  • 8 levél bazsalikom
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 150 g feta sajt (opcionális a tálaláshoz)
Az új ízekért mehet rá friss bazsalikom és feta is, recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Elkészítés:

A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, félbe, majd közepesen vékony szeletekre vágjuk őket. A zöldpaprikát megmossuk, félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és vékonyra szeljük. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, majd nagyjából 1 cm-es félkarikákra szeleteljük őket. A koktélparadicsomot is megmossuk, majd félbevágjuk őket.

Egy nagy vasedényben vagy nagyobb főzőedényben olívaolajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, közepes lángon átpirítjuk őket. Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát, majd közepes lángon, sűrűn, de finoman kevergetve főzzük/pirítjuk.

Nyári cukkinilecsó, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Nagyjából 15 perc után hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat és a darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk egy csipet borsikafűvel vagy kakukkfűvel, hozzátépünk pár levél friss bazsalikomot (ez opcionális, ha nem a klasszikus ízeket kedveljük), ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk.

Víz nem szükséges hozzá (a cukkini és paradicsomok is bőséges nedvességet engednek ki főzésük során), de ha kevésnek érezzük, akkor 1/2-1 dl vizet önthetünk alá, majd tovább forraljuk. További 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek még feszesek maradnak, de belül már puhára főnek.

Nyári cukkinilecsó franciás-olaszos-izraeli ízekben, recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Tálaláskor csíphetünk rá további bazsalikomleveleket vagy friss petrezselyemzöldet, és megszórhatjuk morzsolt fetasajttal. Friss kovászos kenyérrel vagy bagettel tálaljuk!

Ha tovább variálnád a lecsódat:

A nyári cukkinilecsó receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...