Így készül a cukkinilasagne – gluténmentes, szénhidrátcsökkentett mennyei egytálétel

A cukkinilasagne a klasszikus olasz comfort food friss felfogása, újragondolása. Tele van zöldségekkel, de még így is megmarad a hagyományos lasagne gazdag íze és pompás textúrája. Tetézd reszelt parmezánnal és bazsalikomlevéllel, tökéletes hétvégi étek lesz az egész család számára.

Egészséges, alacsony szénhidráttartalmú cukkinilasagne hagyományos tészta helyett cukkinirétegekkel. Klasszikus komfortélmény, de bűntudatmentes, hiszen hatalmas szeletenként mindössze 338 kalória. Próbáld ki te is a cukkinilasagnét!

Kattints a cukkinilasagne receptjéért IDE! (recept és fotó: Hering András)

De miért pont cukkini a tészta helyett?

A cukkini az uborka és a tök házasságából született zöldség, melynek íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a „tömeget adó" hozzávaló lehet. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetőek, csak ezeket meg kell hámozni. Készíthető belőle - mint a tökfélékből - főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott, sült egytálétel és rántott húspótló, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás.

A cukkini határozottan alacsony kalóriatartalmú zöldség (egy közepes cukkini mindössze 30 kalóriát tartalmaz), és tele van egészséges tápanyagokkal.

Nem hazudok, ennek a receptnek az elkészítése kis időbe telik, és nagyon megéri! Ez a receptúra nagyszerű módja annak, hogy több zöldséget vigyünk be az étkezésünkbe, és mivel a cukkini meglehetősen alacsony kalóriatartalmú, így elég nagy adagot is ehetünk belőle. Ha gluténmentes étrenden vagy, akkor is remek választás.

A receptben szereplő hozzávalókon túl nyugodtan adhatunk hozzá egy réteg bébispenótot vagy ricotta sajtot/túrót is. Ha pedig igazán low carb verzióra vágyunk, sertés és marha helyett darált pulykahúst válasszunk! Húsmentes verzióban is elkészíthető, ekkor (értelemszerűen hagyjuk ki a húst), és fűszeres és krémes, spenótos ricottarétegeket süssünk a cukkiniszeletek közé.

Kattints a cukkinilasagne receptjéért IDE! (recept és fotó: Hering András)

Lássuk a hozzávalókat!

500 g darált sertéshús (vagy fele darált marha, fele darált sertéshús, de az igazán low carb verzióhoz pulykahúst használjunk), 2 nagy db cukkini (hosszában vékonyra szelve/ mandolinnal gyalúlva), 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 nagy db sárgarépa (apróra vágva), 3 közepes szár halványító zeller (apróra vágva), 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 400 g konzerv paradicsom (hámozott paradicsom vagy paradicsompüré), 1 dl fehérbor (száraz), 5 ek olívaolaj, bazsalikom ízlés szerint, oregánó ízlés szerint, kakukkfű ízlés szerint, lestyán ízlés szerint (opcionális), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 25 dkg mozzarella (pizzamozzarella reszelve), 10 dkg parmezán sajt (reszelve)

Így készíts cukkinilasagnét:

  • Elsőként készítsük el a soffrittót! A soffritto minden olasz (paradicsomos) ragu alapja, enélkül ne akarjon senki olasz ragut készíteni, mert a végeredmény csalódást fog okozni. Az alapja a hagyma, a sárgarépa, angol zeller (zellerszár) és fokhagyma. Reszeljük le őket egészen apróra, vagy csak egyszerűen kockázzuk fel őket, és egy késes aprítógépben daráljuk apróra. Nagyjából két evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a finomra aprított zöldségeket (5-7 perc alatt), amikor a színük fakulni kezd, és már érezzük a pirított zöldségek illatát, meg is vagyunk a soffritto elkészítésével. Vegyük le a hőforrásról, tegyük félre egy tányérba.
  • Ugyanebben a serpenyőben fogjuk megpirítani a darált húst, ezért adjunk hozzá újabb két evőkanál olívaolajat, majd mehet be a hús (ha darált pulykahúst választunk, még alacsonyabb lesz a zsír- és kalóriatartalma, de készíthetjük darált sertés- vagy marhahússal, esetleg a kettő keverékével), magas hőfokon pirítsuk.

Ha megsült a hús, öntsük fel 1 dl száraz fehérborral, majd pár perc összeforralás után adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a félretett soffrittót is.

Fűszerezzük sóval, borssal, szárított oregánóval, lestyánnal, kakukkfűvel vagy bazsalikommal, majd fedő alatt közepes hőfokon főzzük össze az olasz ragút.

  • A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le. Meghámozni nem szükséges (kivéve, ha nem szeretjük a héját), majd hosszában vágjuk vékony szeletekre (én egy uborkaszeletelővel (mandolinnal) gyalultam hosszú, vékony szeletekre).
  • A tepsink alját kenjük meg egy pár csepp olívaolajjal, majd kezdődhet a rétegezés. Alulra egy réteg cukkini kerül (a cukkiniszeleteket egymás mellé fektetjük), ezt követi a ragu, majd a reszelt mozzarella. Ebben a sorrendben rétegezzük az alapanyagokat egészem addig, amíg el nem fogynak (vagy meg nem telik a tepsink), a legfelső réteg azonban mindenképpen egy réteg reszelt mozzarella legyen, amire rászórjuk a reszelt parmezánt is.
  • Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe (nem kell lefedni, hogy a cukkini felesleges nedvessége elpárologjon), majd körülbelül 30-40 perc alatt süssük át. Akkor lesz jó, ha tetején a sajt megpirult, a cukkini megpuhult.
  • Vegyük ki a sütőből, majd a szeletelés előtt hagyjuk hűlni legalább 10 percet, így kevésbé fog szétesni. Díszítsük friss bazsalikom- oregánó- vagy kakukkfűlevelekkel.

A cukkinilasagne receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...