Az otthoni pesztó készítésnek megvan a maga varázsa, saját eszközeinkkel sokkal ízesebb, élénkebb szószt varázsolhatunk, és jóval szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, mint a boltokban. Gondoljunk csak bele, láttunk már a polcokon nem házi készítésű medvehagymából, reteklevélből vagy pisztáciából készült pesztót? Na ugye, hogy nem!
Hogyan kezdjünk bele? Az első és legfontosabb lépés az alapanyagok összeválogatásánál kezdődik. Fontos a megfizethető, de jó minőségű parmezán sajt, a frissen szedett bazsalikomlevél, a fenyőmag és az ebből a receptből kihagyhatatlan cukkini. Ha ezek mind megvannak, akkor neki is kezdhetünk a receptnek, amihez az instrukciókat itt találjuk.
Recept a cukkinipesztóhoz:
Hozzávalók: 80 g fenyőmag, 1 marék friss bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 100 g reszelt parmezán, 1 nagyobb cukkini, 1 dl olívaolaj, fél citrom leve
Elkészítés:
A parmezánt és a cukkinit lereszeljük, utóbbiból alaposan kinyomkodjuk a vizet.
A fenyőmagot, a bazsalikomleveleket és a fokhagymagerezdet aprítógép segítségével összedaráljuk.
Ezután hozzáadjuk a lereszelt parmezánt és cukkinit, és elkezdjük ismét aprítani. Közben folyamatosan hozzáfolyatjuk az olívaolajat.
Pár perc alatt krémesre daráljuk, majd friss bazsalikommal, fenyőmaggal tálaljuk. Tésztával vagy mártogatósként kínáljuk.
A cukkinipesztó a konyhában legkevésbé jártas, lelkes amatőrökön sem foghat ki. Bár a mostani élelmiszerárak mellett elsőre nagy luxusnak tűnhet a fenyőmag és a jó minőségű parmezán beszerzése, de nagyobb adagot készítve akár egy hétig is eláll a hűtőben egy jól záródó üvegben. Ezidő alatt a legkülönbözőbb fogásokhoz használhatjuk fel, például pirítóshoz, tésztaszószként, vagy egyszerűen csak mártogatósként.
Ha tartósításakor teljesen biztosra szeretnénk menni, akkor járjunk el vele úgy, mint ahogyan a sima pesztó esetében teszik. Porciózáskor ne merjük teljesen tele az üvegcséket, hogy még egy kevés olívaolaj is mehessen a tetejükre. Ügyeljünk rá nagyon, hogy a szósz ne érjen túl az olajrétegen, tovább tartósítva ezzel azt. Egy hétnél tovább azonban ezzel a módszerrel se hagyjuk tovább őket a hűtőben pihenni.
Lesd meg a videón, hogy készül a krémes cukkinipesztó:
A cukkinipesztó receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el azoknak, akik szintén kísérleteznének otthon a szószokkal!
Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: