Sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a cukkininek is nyáron van szezonja, ilyenkor mindenhol frissen illatoznak a leszedett cukkinik. Azonban résen kell lenni, mert hiába vettél a piacon friss, ropogós egyedeket, ha aztán nem készíted el időben! Ha kételyek merülnének fel benned a cukkinid állapotát illetően, akkor az alábbi módokon könnyen kiderítheted, hogy még jó-e vagy már megromlott és a komposztban a helye.
Honnan tudod, hogy megromlott a cukkini?
Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez az érzékszerveidre lesz szükség, ugyanis romlott cukkini gumiszerű vagy nyálkás tapintásúvá válik. Lehet, hogy furcsa szaga lesz, és sötét vagy homályos penészes foltok jelennek meg rajta. A romlott cukkini belseje törtfehér vagy barnás színű lehet, szálas, pépes hússal és nagy, kemény magvakkal.
Hogyan állapítható meg, hogy jó-e még a cukkinid?
A friss cukkinit fényes, feszes zöld héjáról lehet felismerni, amely mentes mindenféle a penészes folttól, ráncoktól vagy elszíneződésektől. A cukkininek sima tapintásúnak kell lennie. A cukkini kiválasztásakor ügyelj arra, hogy a szárvégek épek legyenek.
Az optimális íz érdekében keress körülbelül 15 cm-es vagy annál kisebb cukkinit. Kerüld a benyomódott vagy megvágott cukkinit, mivel ezek a sérülések felgyorsíthatják az öregedési folyamatot. A friss cukkini belül fehéres húsú, esetleg enyhén sárga vagy zöld színezetű, apró, zsenge magvakkal.
Meddig áll el a cukkini?
A friss cukkini szoba-hőmérsékleten két-három napig, hűtőben pedig akár egy hétig is eláll. Ha egy hét alatt nem jutsz el oda, hogy valamilyen receptben feldolgozd a cukkinit, akkor blansírozást követően fagyaszd le, így akár három hónapig is tudod tárolni!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: