Cukkinidetektor – Innen tudhatod, hogy romlott a zöldség

Ugyan a cukkini belsejébe nem látunk bele, mégis meg lehet állapítani, hogy romlott zöldséggel van-e dolgod. Mindjárt el is áruljuk neked a titkot!

Sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a cukkininek is nyáron van szezonja, ilyenkor mindenhol frissen illatoznak a leszedett cukkinik. Azonban résen kell lenni, mert hiába vettél a piacon friss, ropogós egyedeket, ha aztán nem készíted el időben! Ha kételyek merülnének fel benned a cukkinid állapotát illetően, akkor az alábbi módokon könnyen kiderítheted, hogy még jó-e vagy már megromlott és a komposztban a helye.

Mutatjuk, mi lehetnek a jelek

Honnan tudod, hogy megromlott a cukkini?

Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez az érzékszerveidre lesz szükség, ugyanis romlott cukkini gumiszerű vagy nyálkás tapintásúvá válik. Lehet, hogy furcsa szaga lesz, és sötét vagy homályos penészes foltok jelennek meg rajta. A romlott cukkini belseje törtfehér vagy barnás színű lehet, szálas, pépes hússal és nagy, kemény magvakkal.

Cukkinibrownie

Elképesztően finom és szaftos brownie, ami a cukkininek köszönhetően sokkal könnyedebb, hiszen ezzel kiváltjuk az olaj nagy részét. Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogyan ízlett, mi ...

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Hogyan állapítható meg, hogy jó-e még a cukkinid?

A friss cukkinit fényes, feszes zöld héjáról lehet felismerni, amely mentes mindenféle a penészes folttól, ráncoktól vagy elszíneződésektől. A cukkininek sima tapintásúnak kell lennie. A cukkini kiválasztásakor ügyelj arra, hogy a szárvégek épek legyenek.

Az optimális íz érdekében keress körülbelül 15 cm-es vagy annál kisebb cukkinit. Kerüld a benyomódott vagy megvágott cukkinit, mivel ezek a sérülések felgyorsíthatják az öregedési folyamatot. A friss cukkini belül fehéres húsú, esetleg enyhén sárga vagy zöld színezetű, apró, zsenge magvakkal.

Meddig áll el a cukkini?

A friss cukkini szoba-hőmérsékleten két-három napig, hűtőben pedig akár egy hétig is eláll. Ha egy hét alatt nem jutsz el oda, hogy valamilyen receptben feldolgozd a cukkinit, akkor blansírozást követően fagyaszd le, így akár három hónapig is tudod tárolni!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...