Ne csak a cukkinit edd, a virágát is – Mutatjuk hogyan!

Egy sokszor elfeledett hozzávalót helyezünk most a középpontba, a cukkinivirágot. A termés mellett második helyen ragadt virág igazi különlegessége lehet a konyhának, ha ügyesen bánunk vele. Ezt az alapanyagot azonban nem találjuk meg a szupermarketekben, mindenképp a piac és a kert felé kell vennünk az irányt!

A cukkini egy könnyedén felhasználható, sokoldalú zöldség, hiszen megsüthetjük vagy kiránthatjuk önmagában, készíthetünk belőle rakottast vagy tésztát, kínálhatjuk köretként és főételként egyaránt, valamint húsmentes és vegán receptekben is tápláló alapanyag.

Virágáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mivel leginkább a termését dolgozzuk fel. Milyen rosszul tesszük! A virágból különleges és izgalmas falatkák születnek, amik nem csak finomak, de nagyon mutatósak is. Tökéletes választás, ha egy egyszerű, de nem mindennapi előétellel akarunk előrukkolni.

Cukkinivirágok a piacon - Recept itt!

Recept a cukkinivirágokhoz:

Hozzávalók:

8 db cukkinivirág, 250 g ricotta, 200 g krémsajt, 3 ek kapor, fél citromból nyert citromlé, só és bors ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, kevés parmezán

Elkészítés:

Első lépésként a cukkinivirágokat mossuk meg. Egyszerűbb, ha nem folyó vízben tesszük, hiszen úgy a virág is könnyebben sérül, ezért csak áztassuk be őket vízbe pár percre egy nagyobb edényben. Ha olyat választottunk, amin a cukkini is rajta van, akkor nagyobb odafigyeléssel mossuk őket, nehogy a virág leszakadjon a termésről.

A vizes virágokat rakjuk papírra vagy konyharuhára, hogy megszáradjanak.

Cukkinivirágok tisztítás után - Recept itt!

Fogjunk egy közepes méretű keverőtálat, és készítsük el a tölteléket, amíg a cukkinik száradnak. A ricottát, krémsajtot, kaprot, citromlevet, sót és borsot keverjük össze a tálba ízlésünk szerint. Ha szeretnénk választhatunk sima krémsajt helyett kecskesajtot, vagy fűszerezhetjük friss bazsalikommal, esetleg mentával.

A nagyjából megszáradt virágok termőjét óvatosan távolítsuk el.

A nagyobb virágok esetében a szirmot szétnyitva könnyedén hozzáférünk, kisebb a virágoknál azonban egyszerűbb ha rést vágunk a sziromra, hiszen innét tudjuk majd megtölteni is.

A cukkinivirág megtöltése - Recept itt!

A ricottás masszát tölthetjük habzsákba, de kiskanál segítségével is könnyedén megtölthetjük vele a virágokat. Nyugodtan rakhatunk bele bőségesen, de mindenképp csomagoljuk be szépen a virágokat, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

A megtöltött virágokat helyezzük egy hőálló tálba. Ha cukkini is kerül a tálba, akkor azt locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával.

200 fokos előmelegített sütőben süssük a virágokat 15-20 percig, amíg szép színük nem lesz.

Az elkészült fogás - Recept itt!

Amint kivettük őket a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd langyosan, parmezánnal megszórva tálaljuk.

A töltelékből maradni fog, ami tökéletes mártogatós a sült cukkini mellé.

A ricottával töltött cukkinivirág receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akiknek nagyfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk