Csutkababa, nádsíp és csúzli – Filléres gyerekjátékok nagyszüleink idejéből

Kukoricaszárból hegedű, csutkából baba, fűzfából síp – Így játszottak régen a falusi gyerekek.

A gyerekek anno drága játékok helyett fából, nádból, dióból és kukoricacsutkából készült játékokkal játszottak. A falusi emberek találékonysága és az együtt töltött idő megfizethetetlen volt, amiről még ma is jó szívvel mesélnek nagyszüleink.

Csutkababa

A csutkababához egyetlen fillér sem kellett, mégis a kislányok egyik legkedvesebb játéka volt. A kukoricát lemorzsolták a csutkáról, beborították a kukorica száraz héjával, majd madzaggal körbetekerve kialakították a baba fejét, testét és ruháját, apró gallyakból pedig a kezeit.

Biciklikerék, fakarika

A legegyszerűbb játékok közé tartozott a biciklikerék és a fakerék is. Egy kiszolgált kerékről lefejtették a gumit, az abroncs menetébe pedig egy pálcát, botot illesztettek, és indulhatott a kerékhajtás. Ugyanerre szolgált a fakarika is, aminek hajtását az udvar egyenetlenségei megnehezítették, de aki sokat gyakorolt, utcákon keresztül tudta maga előtt görgetni a kiszolgált kereket.

Kisebb méretű fakarikákkal két pálca segítségével is lehetett játszani: az egyik gyerek eldobta, a másik elkapta.

Játékok kukoricaszárból

Mivel régen falun minden háznál sok kukorica volt, így a csutka mellett a kukoricaszár volt az egyik legkézenfekvőbb játék alapanyag. A kukoricaszárból játék hegedűt, és néhány vékony pálca segítségével állatokat, tehenet, lovat is formázhattak, amikkel a gyerekek aztán órákon át játszottak.

Csutka jenga

De a kukorica felhasználás itt még nem ért véget: a ma is népszerű ügyességi játékot anno nem pálcákból, hanem kukoricacsutkából építették meg a gyerekek, és még szüleink is játszották.

Csúzli

A csúzlit régi autókerék belsőből készítették, és a fiúk egyik kedvenc játéka volt. Egy „Y” alakú botra ráfeszítették a gumidarabot, amibe sárból készült, napon kiszárított golyókat, vagy kavicsot tettek, és úgy lövöldöztek az üres dobozokra.

Nádsíp, fűzfasíp

A nádsíp hangja még három házzal arrébb is hallották, amikor a gyerekek belefújak saját készítésű hangszereikbe. A nádsípot néhány perc alatt el lehetett készíteni, de a fűzfa síp megalkotása sem tartott sokkal hosszabb ideig. Némi faragás és hangolás után az egész falu a gyerekek sípjaitól volt hangos.

Dióból pörgettyű

Ami nekünk a ’80-as években a búgócsiga volt, az jelentette nagyszüleinknek a dió pörgettyűt. Falun semmi sem ment veszendőbe, és a gyerekek mindenben meglátták a játékot: a diót kifúrták, egy vékony pálcával ráerősítették egy kör alakú, vékony fakörre, majd megpörgették.

Diós finomságok az oldalunkról:

Diós csészés süti

Ez a tészta a jó öreg csészés tészta (én így hívom), melyet most sajnos nem csészékben adtam meg, de szerintem úgy egyszerűbb, mert akkor nem kell mérni. Mindenből egy csészényi, a ...

Diós süti szilvával

Ez egy finom diós süti, ami annak ellenére nem száraz és morzsálódó, hogy nincs benne krém. A tésztában lévő tejföl és a szilva gondoskodik erről.

Pityókás diós

Milyen jó is az, mikor egy finomra sikerült ebéd után még valamilyen desszert is következik... történt egy nyári nap, mikor bográcsozás után előhoztam a tepsi pityókás süteményem... ...

De egy egyszerű, kiszáradt mákgubó is tökéletes játék volt:

Zúgattyú, búgattyú

A legtöbben még ma is ismerjük a zúgattyú gomb és cérna alkotta változatát. Anno egy hosszúkás, henger alakú fadarab közepébe lyukat fúrtak, amibe belefűztek egy erősebb madzagot, majd a végét megkötötték. A madzagot megfogták a két szélén, és addig pörgették a fadarabot, amíg a madzag be nem csavarodott; ekkor széthúzták, majd a pörgő fadarab lendülete újra betekerte a madzagot, amit ismét szét kellett húzni. Miközben a fadarab pörgött, búgó hangot adott ki, és minél ügyesebb volt valaki, annál tovább tudott búgattyúzni.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Fortepan

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...