Csúnya, SÁRGA foltos párnán alszol? Mutatjuk, hogyan lehet újra patyolattiszta!

Nem ciki róla beszélni, hiszen szinte minden háztartásban előfordul a besárgult, foltos alvópárna. Ne dobd ki, egy kis ügyeskedéssel még újra patyolattiszta lehet!

Valószínűleg mindenki találkozott már a sárga foltos párna jelenségével: bár a huzaton semmi nem látszik, párnáink egy idő után foltosak lesznek, a látvány pedig, valljuk be, nem túl gusztusos. Sokan azonnal megszabadulnának a foltos vánkostól, amely még egy alapos mosógépi mosás után sem lesz sokkal szebb.

Mitől sárga?

Az emberek éjszaka is izzadnak, a hajunkról, fejbőrünkről és arcbőrünkről lekerülő olaj, a le nem mosott smink és még a vizes haj is egyaránt képes elszínezni a párna külsejét. Egy sima mosás nem fogja kiszedni ezeket a foltokat, egy alapos áztatós módszerrel azonban párnáid újra régi pompájukban tündökölhetnek!

Amire szükséged lesz:

1 csésze mosópor, 1 csésze mosogatópor (ma már bio változatok is kaphatóak, de a klasszikus pöttyös kendős nénis is tökéletes), 1 csésze fehérítő és fél csésze bórax.

Első lépésként nézd meg a párna textil-KRESZ címkéjét, mosható-e gépben, érheti-e forró víz az anyagot. A legtöbb párna állja a gépi mosást, vannak azonban olyan memóriahabos, különleges töltőanyaggal rendelkező párnák, amelyeket csak kézzel ajánlott mosni.

Áztasd be a párnát forró vízbe, erre a célra használhatod a kádat vagy egy nagyobb lavórt. Míg a párna elkezd ázni, forralj fel vizet, a felforralt vizet vedd le a tűzről, öntsd bele a tisztításhoz szükséges szereket, és keverd el, amennyire csak lehet. Ezt öntsd a lavórba, majd áztasd a párnát még fél óráig (félidőnél megfordíthatod, hogy mindkét oldalt érje a tisztítószer).

Az áztatást követően mosd ki a párnát gépben. Ügyelj rá, hogy teljesen megszáradjon a párna (különösen a memóriahabos párnákra figyelj), ugyanis ha a tölteték belül vizes marad, a vánkos könnyen bepenészesedhet. Ha a párnád még száradás után sem rendelkezik kellemes illattal, akkor tényleg itt az ideje, hogy új fejalávaló után nézz. A bóraxos-mosóporos-mosogatóporos mosást félévente érdemes újra elvégezned.

Ezeket olvastad már?

via everydaycheapskate

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...