Ezt jelenti pontosan a csoki csomagolására írt százalék

Nagyjából tisztában vagyunk a csokoládék százalékaival, nem? Vagy nem is nagyon foglalkozunk vele, mert úgyis tudjuk, hogy melyik tábla a tej, az ét és a fehér? A biztonság kedvéért inkább nézzük meg, mit jelentenek pontosan a számok, nehogy valakit meglepetés érjen.

Amikor csokoládét vásárolunk, különböző dolgokat tartunk szem előtt attól függően, hogy mire akarjuk majd használni a táblát. Sütéshez egyesek inkább a gyengébb minőséget választják, mint evéshez, a forró csokiba megint más kerül, mint amit szülinapra ajándékozunk. Persze az ízlésünk is közbeszól: nem mindenki szereti a nagyon keserű csokoládét, és van, aki a nagyon cukrostól irtózik. Mindezen faktorokat meghatározhatjuk egyetlen apró számmal: a tábla csoki csomagolásán szereplő százalékkal. A dolog azonban ennél azért egy kicsit komplikáltabb.

Ezt jelenti pontosan a csokoládén lévő százalék

Mit rejt egy tábla csoki?

Persze mind tudjuk (legalábbis remélhetőleg), hogy egy rendes tábla csoki elsősorban kakaóból áll. Nem kakaóporból, hanem a kakaóbab különböző feldolgozott részeiből. Hiszen az édesipar (mint minden ágazat) nem szeret pazarolni, így a bab legtöbb része valamilyen úton-módon belekerül a táblába.

A tiszta kakaón kívül ott van például a kakaóvaj, ami krémesebbé teszi a csokit, a kakaó szárazanyag pedig erőteljesebbé teszi íz ízt.

Ne ijedezzünk, a kakaóbab teljes feldolgozása nem egy rossz dolog, nem teszi silányabbá a terméket. Ez nem valamilyen gonosz húzás a gyártók részéről, egyszerűen tényleg csak a kakaóbab 100%-os felhasználását jelenti. És ezen kívül fontos szerepet játszik a csokoládé százalékának meghatározásában is.

Mit jelent a százalék?

Tehát, amikor látunk egy százalékot a kedvenc csokoládénk csomagolásán, az a következőket jelenti. A táblában gyakran vannak más hozzávalók is a kakaón túl, ezek aránya határozza meg a végső termék színét és ízét (a minőséghez csak ritkán van köze).

A százalék a tiszta kakaó mennyiségét határozza meg: azt, hogy a tábla súlyához mérten hány százalékot tesz ki ez a hozzávaló. Ez a korábban említett három dolgot foglalja magában: kakaó+kakaóvaj+kakaó szárazanyag.

Miért nem ugyanolyan minden tábla?

Sokan azt gondolják, hogy a százalék minőséget jelent. Tehát minél magasabb a százalék, annál finomabb lesz a tábla. Ez annyiban igaz, hogy a magasabb százalékkal rendelkező csokoládéknak erőteljesebb csokoládéíze van.

Persze ugyanúgy léteznek minőségi tejcsokoládék (35-40% kakaótartalommal), mint ahogy rossz étcsokoládék is. Láthatjuk tehát, hogy a százalék egyáltalán nem a minőség indikátora.

Amire viszont számíthatunk egy alacsonyabb százalék esetében, az az édes íz hangsúlya. A tejcsokoládék jellemzően édesebbek, míg az éttáblák gyakorta kesernyés aromát hordoznak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amik kihúznak a csávából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek