Ezt jelenti pontosan a csoki csomagolására írt százalék

Nagyjából tisztában vagyunk a csokoládék százalékaival, nem? Vagy nem is nagyon foglalkozunk vele, mert úgyis tudjuk, hogy melyik tábla a tej, az ét és a fehér? A biztonság kedvéért inkább nézzük meg, mit jelentenek pontosan a számok, nehogy valakit meglepetés érjen.

Amikor csokoládét vásárolunk, különböző dolgokat tartunk szem előtt attól függően, hogy mire akarjuk majd használni a táblát. Sütéshez egyesek inkább a gyengébb minőséget választják, mint evéshez, a forró csokiba megint más kerül, mint amit szülinapra ajándékozunk. Persze az ízlésünk is közbeszól: nem mindenki szereti a nagyon keserű csokoládét, és van, aki a nagyon cukrostól irtózik. Mindezen faktorokat meghatározhatjuk egyetlen apró számmal: a tábla csoki csomagolásán szereplő százalékkal. A dolog azonban ennél azért egy kicsit komplikáltabb.

Ezt jelenti pontosan a csokoládén lévő százalék

Mit rejt egy tábla csoki?

Persze mind tudjuk (legalábbis remélhetőleg), hogy egy rendes tábla csoki elsősorban kakaóból áll. Nem kakaóporból, hanem a kakaóbab különböző feldolgozott részeiből. Hiszen az édesipar (mint minden ágazat) nem szeret pazarolni, így a bab legtöbb része valamilyen úton-módon belekerül a táblába.

A tiszta kakaón kívül ott van például a kakaóvaj, ami krémesebbé teszi a csokit, a kakaó szárazanyag pedig erőteljesebbé teszi íz ízt.

Ne ijedezzünk, a kakaóbab teljes feldolgozása nem egy rossz dolog, nem teszi silányabbá a terméket. Ez nem valamilyen gonosz húzás a gyártók részéről, egyszerűen tényleg csak a kakaóbab 100%-os felhasználását jelenti. És ezen kívül fontos szerepet játszik a csokoládé százalékának meghatározásában is.

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Sós-csokis tart

Egy igazán különleges, könnyen elkészíthető tart, rengeteg csokival, pekándióval, keksz helyett macesszal és egy csipet sóval! Mindenki imádni fogja!

Mit jelent a százalék?

Tehát, amikor látunk egy százalékot a kedvenc csokoládénk csomagolásán, az a következőket jelenti. A táblában gyakran vannak más hozzávalók is a kakaón túl, ezek aránya határozza meg a végső termék színét és ízét (a minőséghez csak ritkán van köze).

A százalék a tiszta kakaó mennyiségét határozza meg: azt, hogy a tábla súlyához mérten hány százalékot tesz ki ez a hozzávaló. Ez a korábban említett három dolgot foglalja magában: kakaó+kakaóvaj+kakaó szárazanyag.

Miért nem ugyanolyan minden tábla?

Sokan azt gondolják, hogy a százalék minőséget jelent. Tehát minél magasabb a százalék, annál finomabb lesz a tábla. Ez annyiban igaz, hogy a magasabb százalékkal rendelkező csokoládéknak erőteljesebb csokoládéíze van.

Persze ugyanúgy léteznek minőségi tejcsokoládék (35-40% kakaótartalommal), mint ahogy rossz étcsokoládék is. Láthatjuk tehát, hogy a százalék egyáltalán nem a minőség indikátora.

Amire viszont számíthatunk egy alacsonyabb százalék esetében, az az édes íz hangsúlya. A tejcsokoládék jellemzően édesebbek, míg az éttáblák gyakorta kesernyés aromát hordoznak.

Tahinis-csokidarabos amerikai keksz

Az amerikai csokidarabos keksz közel százéves receptjét már rengeteg verzióban és ízesítésben elkészítették szerte a világon. Nálunk is rengeteg receptet találhattok, de ilyet még ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amik kihúznak a csávából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...