A csoki árnyalatai – elmondjuk, hogy melyik fajtát mikor használd sütésnél

Csokit a sütibe? Egyértelműnek tűnik a választás, vagy mégsem? Útmutatónk segít, hogy milyen fajta csokit mikor, milyen süteményhez, desszerthez használj!

Ha te is annyira szeretsz otthon sütögetni, mint CUKORSOKK rovatunk háziasszonya, Flóra, akkor biztosan gyakran teszel csokoládét az édes kreációidba. Azonban nem mindegy, hogy milyen fajta csokoládét hol használsz – ebben segítünk most.

A csoki árnyalatai – elmondjuk, hogy melyik fajtát mikor használd sütésnél

Miért a táblás?

Bár a csokipasztilla kényelmes megoldást jelent, sok szempontból nem a legjobb választás. A táblás csokoládénál te tudod kontrollálni a csokoládédarabok formáját, olyanra és akkorára vágod őket, amilyenre szükséged van. Emellett a bolti csokipasztillákban előfordulnak stabilizátorok és más hozzáadott anyagok, ezért a táblás csokival sokkal egyenletesebb lesz a végeredmény. Ha olvasztanod vagy temperálnod kell, az sem gond, hiszen a kisebb darabok ugyanolyan gyorsan felolvadnak. A zöldséghámozóval vagy kézi reszelővel pedig csokoládédekorációt is készíthetsz pillanatok alatt a tortádra vagy tiramisura.

Félédes és keserédes csokoládé

A félédes csokoládé 60%-nál kezdődik, míg a keserédes 70%-nál, és ezek az édes és a kesernyés íztartományok határán egyensúlyozó csokoládék nagyon jól működnek többféle desszertben. Mehetnek a csokis kekszbe, jól passzolnak az íróhoz, és bármilyen ganache-ban felteszik az i-re a pontot. Egyébként tényleg szinte az összes édességhez nyugodtan használhatod őket.

Étcsokoládé

A jellegzetes kesernyés íz és sötét szín 70%-os kakaótartalom fölött kezdődik. Nagy mennyiségben megosztó lehet az íze, ezért érdemes vigyázni vele, ugyanakkor ez a tökéletes ellenszer a gejl határát súrolóan cukros desszertekben. Használhatod a félédes és keserédes csokik helyett, de számíts a durvább ízhatásra, vagy keverheted egy alacsonyabb kakaótartalmú csokival, akár tejcsokival is (például egy cookie tésztájában). Trüffelhez, csoki mousse-hoz és krémekhez tökéletes választás.

Tejcsokoládé

Lehet meglepő, de igen, a tejcsokinak is van helye a süteményekben. A tejcsokoládéban több cukor és tej van, mint egy félédes táblában, ennélfogva édesebb, így kiváló a gyerekeknek szánt édességekben, tortákban vagy olyan recepteknél is működhet, ahol nem kell túl sok cukrot használni, vagy ahol semlegesek az ízek, például muffinok vagy scone esetében. Az egyszerű kekszeket vagy a profiterolt is meg lehet vele szórni, és a s’more-nak is kihagyhatatlan eleme.

Nagyon csokis muffin

Ezt még az egyik iskolatársam sütötte egy délutáni angolórára... Hát eléggé meglepődött, mikor levadásztam a folyosón és utána még vagy két hónapig békén se hagytam, amíg le ...

Csokis süti

Egy Príma Konyha Magazinban találtam rá erre a receptre. Omlós, sokáig eltartható (már ha marad).

Fehércsokoládé

A fehércsokoládéban csak kakaóvaj, cukor, tej és esetleg vanília van, így technikailag nem csokoládé, de az ízéből ez semmit sem von le. Remekül passzol gyümölcsös tartokhoz vagy egy kesernyésebb matcha kreációhoz, tehát olyan alapanyagokkal érdemes párosítani, amelyek elveszik a fehércsoki extrém édes ízét. Próbáld ki forrócsokiként vagy egy levegős mousse formájában, de látványnak sem utolsó, ha valamit olvasztott fehércsokival borítasz be.

Dulcey

Ez egy speciális változat, ami a Valrhona márka terméke – a Freyja és a Chez Dodo is ezt használja a finomságaiban -, aminek kissé pörkölt íze van és ’szőke’ a színe, amit a fehér csokoládé karamellizálásával érnek el. A kakaótartalma 32 százalék, így selymes, enyhén sós, összetéveszthetetlen az íze. Bármiben lehet használni a fehércsoki helyett gazdag ízével, így például shortbreadben is.

Fehér csokis hólabda

Ha valami házi készítésű süteménnyel lepnénk meg a gyerekeket, akkor ez a fehér csokis hólabda tökéletes választás, de akár karácsonyi vendégvárónak is bevethetjük.

Ruby

A Callebaut cég által fejlesztett ruby csoki megjelenése 2017-ben felrobbantotta az internetet. A speciális brazil kakaóbabból készülő csoki színe színezőanyag nélkül rózsaszín, illetve az íze enyhén gyümölcsös, leginkább a bogyósgyümölcsökre emlékeztet. A kakaótartalma 34%, így nagyon könnyed, és olyan extrém alapanyagokkal is jó párosítás, mint a Rockfort vagy Camambert sajt, de wasabival, egzotikus gyümölcsökkel, így lichivel vagy mangóval is működik. A felhasználási módjai már inkább a kortárs cukrászat irányába mutatnak, borssal, rozmaringgal, de kaviárral, sörrel, zöld teával vagy sakéval együtt is használhatod.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...