Ezért van hányásíze az amerikai tejcsokinak

Az amerikai ételek ízvilága számunkra gyakran idegennek hathat, és nem csak azért, mert végtelen mennyiségű só vagy cukor, esetleg ízfokozók kerülnek a tengerentúli termékekbe. Ennek egyik extrém példája a tejcsokoládé, ami teljesen más ízű az óceánon innen és túl.

Az amerikai csokoládék már egyre több helyen, így hazánkban is felkerülnek a radarra, ezért a magyar fogyasztók is találkozhattak már a Hershey Kisses nevet viselő tejcsokoládécseppekkel. Ezt az édességet az teszi különlegessé a nyalánkságok világában, hogy az USA-n kívül élő emberek számára kellemetlen, a hányáshoz hasonló savanykás íze lehet. Sőt, nagyjából az összes amerikai csokoládé íze furcsa számunkra, aminek első számú oka a gyártási folyamat során hozzáadott egyik alapanyag.

Ezért van hányásíze az amerikai tejcsokinak

Eltérő íz(le)lések?

Persze nem arról van szó, hogy az amerikaiak állandóan rossz ízű csokoládét kénytelenek enni. A furcsa íz nekik valószínűleg fel sem tűnik, mivel ehhez vannak hozzászokva. A csokik náluk ugyanis már régóta így készülnek.

Az eltérő recept miatt lehet az, hogy a világ többi részén élők kellemetlennek találják az édesség ízét. Ezt a savanykás, leginkább a hányáshoz hasonlítható aromát egy olyan összetevő adja, amit majdnem kizárólag csak az USA-ban használnak a csokoládégyártáshoz.

A „titkos” hozzávaló

Ugyan a pontos recept nem ismert, egyes szakértők szerint a savanykás íz a vajsav jelenlétének „köszönhető”.

A vajsav a csokoládé készítéséhez felhasznált tejből jön létre, miután az átmegy a lipolízis nevű folyamaton. Ekkor a zsírsavak vajsavvá alakulnak a tejben.

Nem kell megijedni a vajsavtól, azon kívül, hogy az avatatlan kóstolónak kellemetlen ízélményt okoz, egy teljesen természetes anyag. Egyes húsokban és sajtokban (pl. parmezán), de a savanyú káposztában is megtalálható.

A kissé romlott, de emberi fogyasztásra alkalmas tej, azaz a vajsav belekerül a csokoládéba, ami lehetővé teszi, hogy kevesebb kakaóvajat kelljen használni a gyártás során. Így a (legalábbis nekünk) furcsa íz egy spórolási technika következménye.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...