Az amerikai csokoládék már egyre több helyen, így hazánkban is felkerülnek a radarra, ezért a magyar fogyasztók is találkozhattak már a Hershey Kisses nevet viselő tejcsokoládécseppekkel. Ezt az édességet az teszi különlegessé a nyalánkságok világában, hogy az USA-n kívül élő emberek számára kellemetlen, a hányáshoz hasonló savanykás íze lehet. Sőt, nagyjából az összes amerikai csokoládé íze furcsa számunkra, aminek első számú oka a gyártási folyamat során hozzáadott egyik alapanyag.
Eltérő íz(le)lések?
Persze nem arról van szó, hogy az amerikaiak állandóan rossz ízű csokoládét kénytelenek enni. A furcsa íz nekik valószínűleg fel sem tűnik, mivel ehhez vannak hozzászokva. A csokik náluk ugyanis már régóta így készülnek.
Az eltérő recept miatt lehet az, hogy a világ többi részén élők kellemetlennek találják az édesség ízét. Ezt a savanykás, leginkább a hányáshoz hasonlítható aromát egy olyan összetevő adja, amit majdnem kizárólag csak az USA-ban használnak a csokoládégyártáshoz.
A „titkos” hozzávaló
Ugyan a pontos recept nem ismert, egyes szakértők szerint a savanykás íz a vajsav jelenlétének „köszönhető”.
A vajsav a csokoládé készítéséhez felhasznált tejből jön létre, miután az átmegy a lipolízis nevű folyamaton. Ekkor a zsírsavak vajsavvá alakulnak a tejben.
Nem kell megijedni a vajsavtól, azon kívül, hogy az avatatlan kóstolónak kellemetlen ízélményt okoz, egy teljesen természetes anyag. Egyes húsokban és sajtokban (pl. parmezán), de a savanyú káposztában is megtalálható.
A kissé romlott, de emberi fogyasztásra alkalmas tej, azaz a vajsav belekerül a csokoládéba, ami lehetővé teszi, hogy kevesebb kakaóvajat kelljen használni a gyártás során. Így a (legalábbis nekünk) furcsa íz egy spórolási technika következménye.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több érdekesség a nagyvilágból: