Indonéziában, Jáva szigetén tenyésztik évszázadok óta az Ayam Cemani nevezetű csirkefajtát, amely csodálatos, kékesfekete tollakkal bűvöl el mindenkit. A dolog azonban ennél izgalmasabb, mert egy fibromelanózisnak nevezett génmutáció miatt ezeknek a csirkéknek a szövetei is feketék.
Bőrük, csontjaik, húsuk és belső szerveik is rengeteg melanint tartalmaznak, emiatt nagyon-nagyon feketék. Csak a tojásaik héja halvány rózsaszín.
Ez a ritka fajta nagyon barátságos, díszállatnak is ideális, még idehaza is foglalkoznak a tenyésztésével. Jogosan merül föl, hogy mennyibe kerül egy ilyen ritka és különleges csirke, de a hazai tenyésztő csak konkrét kérdésre ad árajánlatot. Külföldi tenyésztők ajánlatait böngészve úgy tűnik, 14 ezer és 100 ezer forint közötti összegért már lehet venni kicsike csirkét. Az állatok ára nagyban függ életkoruktól és vérvonaluk minőségétől. A feketepiacon is nagy a kereslet az Ayam Cemanira.
1999-ben a jávai Wira Kusumah több, mint 900 ezer forintot kapott egy csirkéért. Ez az összeg az egy főre jutó GDP kétszerese Indonéziában.
Indonéziában a fibromelanózissal élő csirkéket nem csak díszként és státuszszimbólumként tartják, hanem évszázadok óta mágikus erőt tulajdonítanak nekik. Nagyon sötét, majdnem fekete, elvileg jó szerencsét hozó vérük is keresett. Egy-egy nagyobb építkezés elkezdésekor gyakran felajánlanak egy Ayam Cemanit az isteneknek.
Az észak-floridai Greenfarms a jávai szokásoktól eltérően kulináris különlegességként is próbálja megkedveltetni a "csirkék Lamborghinijét" a kitömött pénztárcával rendelkező nyugati vásárlókkal, de elsősorban profi séfek kísérleteznek a fajtával.
Aki kóstolta, azt mondja, a húsa szikárabb, mint a megszokott csirkefajtáké, és az íze kissé jobban emlékeztet a vadhúsra.
Nem csak ez a jávai fajta él együtt a fibromelanózissal. Az indiai kadaknath csirkék szintén ezzel a mutációval születnek, és az amúgy pelyhes, világos "bundájú" kínai selyemtyúknak is sötét a bőre és a húsa.