A csirkék szénfekete és méregdárga Lamborghinije

Indonézia nemzeti büszkesége az a csirkefajta, aminek nem csak a tolla játszik gyönyörű, kékesfekete színben.     

Randal Ford csirkeportréja

Indonéziában, Jáva szigetén tenyésztik évszázadok óta az Ayam Cemani nevezetű csirkefajtát, amely csodálatos, kékesfekete tollakkal bűvöl el mindenkit. A dolog azonban ennél izgalmasabb, mert egy fibromelanózisnak nevezett génmutáció miatt ezeknek a csirkéknek a szövetei is feketék.

A Greenfire Farm kakasa

Bőrük, csontjaik, húsuk és belső szerveik is rengeteg melanint tartalmaznak, emiatt nagyon-nagyon feketék. Csak a tojásaik héja halvány rózsaszín.

Ez a ritka fajta nagyon barátságos, díszállatnak is ideális, még idehaza is foglalkoznak a tenyésztésével. Jogosan merül föl, hogy mennyibe kerül egy ilyen ritka és különleges csirke, de a hazai tenyésztő csak konkrét kérdésre ad árajánlatot. Külföldi tenyésztők ajánlatait böngészve úgy tűnik, 14 ezer és 100 ezer forint közötti összegért már lehet venni kicsike csirkét. Az állatok ára nagyban függ életkoruktól és vérvonaluk minőségétől. A feketepiacon is nagy a kereslet az Ayam Cemanira.

kakas, csibe, tojó

1999-ben a jávai Wira Kusumah több, mint 900 ezer forintot kapott egy csirkéért. Ez az összeg az egy főre jutó GDP kétszerese Indonéziában.

Indonéziában a fibromelanózissal élő csirkéket nem csak díszként és státuszszimbólumként tartják, hanem évszázadok óta mágikus erőt tulajdonítanak nekik. Nagyon sötét, majdnem fekete, elvileg jó szerencsét hozó vérük is keresett. Egy-egy nagyobb építkezés elkezdésekor gyakran felajánlanak egy Ayam Cemanit az isteneknek.

Az észak-floridai Greenfarms a jávai szokásoktól eltérően kulináris különlegességként is próbálja megkedveltetni a "csirkék Lamborghinijét" a kitömött pénztárcával rendelkező nyugati vásárlókkal, de elsősorban profi séfek kísérleteznek a fajtával.

fekete csibe

Aki kóstolta, azt mondja, a húsa szikárabb, mint a megszokott csirkefajtáké, és az íze kissé jobban emlékeztet a vadhúsra.

fekete csirkebőr és csirkehús

Nem csak ez a jávai fajta él együtt a fibromelanózissal. Az indiai kadaknath csirkék szintén ezzel a mutációval születnek, és az amúgy pelyhes, világos "bundájú" kínai selyemtyúknak is sötét a bőre és a húsa.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Szokatlan mozaik az új menő burkolattrend a konyhában

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...