Csirke vagy tofu?– Most kiderül, melyik az egészségesebb

Mindegyik sovány fehérjeforrás jó, csak nem ugyanarra – vegyük sorra, melyiknek milyen előnyei vannak!

A csapból is az folyik, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjeforrás nagyon fontos – nemcsak akkor, ha diétázik az ember, hanem akkor is, ha csak egészségesen szeretne élni. De vajon a növényi vagy az állati eredetű fehérje a jobb? A csirke és a tofu összecsapásából melyik jönne ki nyertesen?

Kezdjük a csirkével

A csirke fehérjetartalma 85 grammra levetítve 21 gramm, ehhez 3,5 gramm zsír társul. Ezen kívül található benne a vérképzést segítő vas, az immunrendszert támogató cink és magnézium, a benne található B-vitaminok pedig segítik az agyműködést, kevésbé leszel fáradt, ha sokat fogyasztasz belőlük, a fehérje pedig az izomtömeg növelésében játszik szerepet.

Csirkepopcorn

Rántott csirkét is lehet belőle csinálni, ha egyben hagyjuk a húst, vagy ha mellből készítjük, de így, kis darabokra vágva és kisütve is árulják tajvanon, mint egy "nassolni valót".

Csirkés zurbani

A Magyarországra jöttem című sorozatunk következő vendéglátója a 20 éves szomáliai egyetemista és modell, Kafiya Said Mahdi, aki mindössze 15 évesen menekült Magyarországra. Kafiya a ...

A tábornok csirkéje

Kínai gyorskaja, amiben tudod, hogy mi van! Nem a világ legkifinomultabb receptje, cserébe isteni finom, laktató, és könnyen összedobható. Az eredeti recept innen.

Mi a helyzet a tofuval?

Ugyanennyi tofuban mindössze 8 gramm fehérje és 4 gramm zsír található, de ezen kívül szintén van benne vas, cink, magnézium is, valamint kalciumból is akad bőven. A tofuban a csirkével ellentétben található kálium is, ami elektrolitként hozzájárul az izmok helyes működéséhez, és a szervezet vízháztartását is egyensúlyban tartja.

A tofu nagy előnye még a csirkével szemben az, hogy bőven van benne rost, amely támogatja az emésztést és csökkenti a vércukrot, hogy csak kettőt említsünk közülük. Ezen kívül a tofut sokkal többféleképpen fel lehet használni, mint a csirkét, hála sajátos, enyhe ízének.

Pad thai Dacota konyhájából

A thai konyha egyik legnépszerűbb fogása, ami 5 perc alatt elkészül, ha előtte fél órán át aprítottunk mindent. Igényel némi gyakorlatot az elkészítése, de ha egyszer ráéreztünk az ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Fehérjeforrásként a csirke sokkal jobb, még akkor is, ha állati eredetű fehérjeforrás. A tofuban azonban telítetlen zsír található, szemben a csirkével, amelyben telített – ez utóbbi egészségtelenebb a szervezetre nézve. A csirke nyer a B-vitaminok szintjében is, viszont a tofuban sokkal több a cink, magnézium, vas és kalcium.

A legjobb megoldás egyértelműen az, ha mindkét fehérjeforrást beiktatjuk az étrendünkbe, így lesz ugyanis igazán változatos a diéta. Ha viszont törekedsz a hús elhagyására, a tofu nagyon jó megoldás lehet, csak többet kell belőle fogyasztani, hogy ugyanahhoz a fehérjemennyiséghez jusson a szervezeted.


Még több ezekről az alapanyagokról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...