Így kötözd és süsd az egész csirkét, hogy rontásbiztos legyen

Mutatjuk, hogy kötözd a szárnyasokat, hogy biztosan sikerüljön, egyenletesen süljön, és finomra piruljon a hús!

A csirkekötözés nem művészet, még csak nem is tudomány. Inkább egy olyan trükk, amivel rontásbiztosabbá tehetjük egészben sült szárnyasunkat. Ha legalább a combját összekötözzük, már akkor is egyenletesebben sül, de ha az egész procedúrát végigcsináljuk, egy igazán kompakt kis madárkát kapunk, aminek minden része egyformán pirul majd.

Pikáns csirke egészben sütve

Nem csak a sütödékben lehet finom grillcsirkét kapni. Otthon is készíthetünk tökéleteset. Van aki sörösdobozra ülteti a csirkét, úgy süti. Nekem ez a megoldás kevésbé szimpatikus, ...

Toszkán göngyölt hús

Eredetileg karácsonyra néztem ki ezt a receptet, de kimaradt a menüből, így most húsvétkor vetem be. Szuper egyszerű összeállítani, és a sütő elvégzi a munka nagyját!

A pont az i-n, ha megfogadunk néhány jótanácsot is csirkekötözéskor – így tutira ízletes, lédús sült kerül az asztalunkra.

Kezdjük az elején:

  • csirke hasüregét alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem árt neki egy kis fokhagyma és zöldfűszer sem, ezek illata majd átjárja az egész husit.
  • Ha ünnepibb fogásra vágyunk, tegyünk bele félbevágott mandarint, narancsot, citromot a zöldfűszerek mellé.
  • Ezután a nyaka körül felfeszegetjük a bőrt, két ujjal benyúlunk a mell mindkét oldalán, hogy helyet csináljunk, és kb. 2 evőkanál vajat betömünk a bőre alá.
  • Majd fogjuk a szárnyait, hátracsavarjuk, és tulajdonképpen a hátára fektetjük.
  • Ezután veszünk úgy egy méternyi zsineget, és a mellel felfelé fektetett csirke „dereka” alá helyezzük, a két oldalán felemeljük, és „bokák” felett keresztezzük. Kétszer is áthurkoljuk a lábak alatt, majd jól meghúzzuk, és a test mellett hátravezetjük a zsinórt. A nyak fölött keresztezve a szárnytöveknél meghurkoljuk, majd a nyak alatt a hátán megkötjük, ezzel rögzítve a szárnyakat is.
  • Végül kívülről is alaposan megsózzuk és megborsozzuk, és mehet a sütőbe.
Egészben sült kötözött csirke Coook konyhájából - recept itt!

Az egységes csomagot többféleképpen is süthetjük.

  • Van, aki arra esküszik, hogy mellel lefelé tegyük a tálba, mert akkor lassabban sül a kiszáradásra hajlamos mellhús. Én azt gondolom, hogy így viszont a mellből kisül az összes ízt adó lé, főleg ha rácson vagy zöldségágyon sütjük a húst, bár az utóbbinál megmentjük a levet, hiszen a zöldségek felszívják.
  • Ha félünk a kiszáradástól, akkor inkább tegyünk egy darab fóliát a mellrészre, majd a sütési idő felénél vegyük le, és akkor egészen biztos, hogy nem szárad ki a melle sem.
  • Egyébként magas hőfokon, 200ºC-on süssük, fél kilónként 20 percet - egy 1,5 kg-os madár tehát kb. 1 óra alatt készül el. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ezt a legbiztosabban úgy tehetjük meg, hogy a combtőnél beleszúrunk egy villát: ha a hús még nyers, a kifolyó lé véres, ha megsült, a lé színtelen.
  • Miután kivettük a sütőből, fóliával alaposan becsomagolva hagyjuk pihenni kb. 20 percet. Megígérem, hogy nem hűl ki, pont fogyasztható hőfokú lesz, viszont a finom nedvek, amik egyébként elfolynának, szépen visszaszivárognak, és ízletesebbé teszik húst.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szerző: Coook


Ezek a tippek is tuti érdekelnek majd:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...