A csirke 5 árnyalata

A magyar konyha kedvenc húsa jelenleg a csirke. Mióta előre csomagolva vesszük, csak így gyűjtőnéven hívjuk. De tudjuk még, mi a különbség a tyúk, kakas, jérce és kappan között? Ismételjünk!

Illatos, sült bébi csirke

Szeretem a bébi méretű alapanyagokat, finomak, zsengék, mutatósak, imádnivalók. Eddig főleg bébi zöldségekkel volt dolgom, egészen a hétvégi bevásárlásig, amikor megakadt a szemem ...

Ha összehasonlítunk egy mai szakácskönyvet egy hatvan évvel ezelőttivel, fel kell tűnnie, hogy a kedvenc húsunknak, a „csirkének" kicsit több árnyalata volt régen, mint manapság.. Valaha létezett olyan, hogy csibe, jérce, kakas, kappan... mi lett ezekkel a húsokkal? Tudjuk még, hogy a top baromfiból melyik életszakaszában érdemes levest készíteni, és mikor kell rántani?

Az első pár hónap

Az elején hagyjuk békén a jószágot – amíg kicsi és pihés, maximum messziről lehet nézegetni. 50-70 dekásan még mindig csibének hívjuk – kicsi, húsa nagyon zsenge, bármilyen kímélő étel elkészíthető belőle. Régen ebből főztek levest a gyermekágyas asszonyoknak. Nem érdemes sokáig vacakolni vele, hiszen pillanatok alatt elkészül, és különösen jól illik hozzá egy tejszínes szósz vagy pár harsanós, friss idényzöldség köretként. Vidékiek előnyben, a csibehúst ugyanis csak nagyon ritkán lehet kifogni egy átlagos hentesnél, pláne hipermarketek polcain.

Melyik a legjobb tojás? >>

Egyszerű currys csibe

Curry hiányom volt. Gyorsan elkészíthető ételt kerestem, és ezt találtam, ezen az oldalon. Legalábbis egy hasonlót, merthogy ez már az általam kiegészített, pontosított-módosított ...

Kamaszállat

Ha a csibénk elérte a 60-70 dekát, de még nem tojt, akkor van egy kamaszállatunk. Már nem csibe, de még nem is jérce. Faluhelyen az ebben az életkorban lévő csirkét rántani valónak nevezik még ma is. Nem véletlenül – ez az az életszakasz, amikor húsa még nagyon puha, nem zsíros – 100 évvel ezelőtt egy módos gazda falusi lakodalma elképzelhetetlen volt 100 ilyen pipi halála nélkül. Aki egyszer kóstolta az ilyen rántott csirkét, biztos nem fanyalodik rá többé öreg tyúkokra!

A jó panír titka >>

Sütőben sült rántott csirke

Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...

Rántott csirke csipsz-tuninggal

Hallod?! Öcsém, vettem egy olyan erőgépet, ’azze’, ilyen izé, ilyen banki hogyishívjákkal, ’azze’, ilyen okosba, hogy anyám így kezeskedik. Vágod?! Hallod, naggggyon megy, egyet ...

Kentucky csirke

A KFC úgy hirdeti a csirkecombját, mint "11 secret herbs and spices", vagyis 11 tikos fűszer- és gyógynövény. Az interneten se szeri, se száma, a "titkos receptet" ígérő ...

Csirke eladósorban: jérce

A városi gasztromán leginkább csak étteremben találkozhat vele, de sajnos az esetek nagy többségében olyan ez a randi, mint amikor a harmincas szépasszony megpróbál húszévesnek kinézni. Mivel a jérce hangzatosabb, mint a tyúk vagy a szimpla csirke, gyakran az étlap színesebbé tételéért nemes egyszerűséggel „lejércézik" a kamaszkorból már rég kilépett jószágot. De tisztázzuk: a jérceség akkor kezdődik, amikor a pipi elérte a 80 dekát, de még nem tojt. A jérceség rövid hónapjai alatt szintén zamatos rántott állapotában, de azért már nem olyan, mint a pár hónappal fiatalabb társai. Ha viszont sütni szeretnénk, csakis őt válasszuk!

Hétvégi levesek: add meg a módját! >>

Sült csirke póréágyon

Nagyon egyszerű és ízletes étel. Készíthető egész csirkéből, de lehet csak a kedvenc részeket grillezni. Nálunk csirkeszárnyból készült.

Egészben sült omlós csirke

Míg nem találtam rá Jamie receptjére, mindig félve készítettem egészben sült csirkét. Attól tartottam, hogy hagyományos sütőben nem lehet olyan finom puhára sütni, mint ...

Az a híres tyúk

Amiből az igazi Újházi tyúkhúsleves készül. Ha Szinbád nem a marhahúsleves szerelmese lett volna, biztosan a tyúkhúsleves lett volna a kedvence! Az igazi, békebeli, aranysárga, zsíros tyúkhúsleves ugyanis utánozhatatlan – holmi csirkéből biztosan nem elkészíthető. Lehet, hogy a baromfiólban összeszedett bölcsesség fő bele a levesbe, mindenesetre a másfél kiló fölötti tyúknak nincs párja. A levesen kívül alkalmas még töltésre és pörköltnek is, lényeg, hogy sokáig lehessen rotyogtatni! Mivel a tyúk általábn már kicsit zsíros, a bőrrel együtt lefejthetjük, és ki is süthetjük!

Szárnyát vagy combját? Terítéken a csirke >>

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

"Búcsúi" húsleves (Tyúkhúsleves 2.)

Vasárnap és ünnepnapokon nálunk nem maradhat el a leves. Ez a leves nem lehet más, csak "Húsleves". Hozzá természetesen a házi cérnametélt, és a jó sok főtt hús. Igazi Húslevest ...

Férfi a tyúkólban

A kakas – levágása majdnem akkora hajcihő, mint a disznótor, régen rákészültek lélekben, hogy a tyúkokat megfosszák „az Ő Marcijuktól". A kakas simán eléri a 3 kilót is, húsa jóval tovább fő, mint asszonyáé, így tovább is kell dolgozni vele. Levesnek, főtt húsnak mindig telitalálat, de az igazi főnyeremény a belőle készült paprikás. Az ivartalanított kakas, vagyis a kappan nem nő olyan nagyra, húsa sem olyan kemény, mint a szerencsésebb kollégáé – őt nyugodtan főzhetjük vagy párolhatjuk.

Frissensült-kalauz: Párizsi szelet >>

Kakasleves

Egy boldog életút szomorú végét láthatjuk itt :-((( Drága unokanővéreméknek köszönhetően egy csodálatos ízű, igazi futkározós, tyúkudvaros kakasból főzhettem levest. Azok a ...

Szüreti kakaspaprikás

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a ...

Rugós kakas bakonyi módra

Erre a kakasra, nagyon megharagudtunk a párommal! Bármiért és bármelyikünk ment a tyúkok közé, őkelme nem tűrte. Amint hátat fordítottunk neki, rögtön a hátsó, kerekebbik felünkbe ...

Kanos Morgen "végzete" a vadasban

A kakast két éve vettük tavasszal. Gyönyörű volt, és a hangja is, ahogy reggelente ébresztett. Sajnos a tyúkok már nem díjazták ennyire, 9-ből már csak 5 van, mert annyira vérmes volt, ...

A rovat korábbi cikkei itt találhatók >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...