Az otthoni csíráztatás minimum felér egy biológia órán folytatott kísérlettel, annyi pozitív különbséggel, hogy nem kell amiatt aggódni, hogy milyen jegyet kapunk rá. Osztályzat helyett inkább egy nagy halom egészséges csíra lesz a jutalmunk, amit a szendvicsektől a salátákig szinte mindenbe belepakolhatunk. Szépen mutatnak a tányéron, izgalmas újdonságot jelentenek az ételben: tanuljunk meg csíráztatni!
Mit csíráztassunk?
Csíráztatni elsősorban magvakat, gabonákat és hüvelyeseket lehet. Ezek közül is minden emberi fogyasztásra alkalmas (tehát nem vetőmag vagy takarmány), nyers, kezeletlen apró szemet.
Ha ezeket folyamatosan nedves környezetben tartjuk, pár nap alatt kicsíráznak.
A kisebb szemek jellemzően gyorsabban kicsíráznak (1-2 nap alatt), míg a vastagabb héjú vagy nagyobb méretű hüvelyesek és a keményebb gabonák egy kicsit több időt vesznek igénybe (3-5 nap).
Hogyan csíráztassunk?
Vegyünk egy olyan befőttesüveget, aminek jól zár a teteje. Készítsünk elő egy tiszta konyharuhát vagy sajtkendőt, illetve spárgát vagy befőttes gumit. Nagyjából egy maréknyi hüvelyesre vagy magra lesz szükségünk (ha túl sokat teszünk egyszerre az üvegbe, nagyon megduzzadnak).
A mag-víz aránya legyen 1:3, így biztosíthatjuk, hogy kellő mennyiségű folyadékot szívjon magába minden egyes szem. Az első napon tegyük az üvegbe a csíráztatni kívánt dolgot, majd öntsük fel kellő mennyiségű vízzel, és fedjük le a konyharuhával, hogy ne szálljon bele por.
Hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy éjszakán át. Reggel szűrjük le a ruha segítségével, és engedjük teljesen kicsöpögni a vizet, nehogy bepenészedjen az üveg tartalma. Csíráztassuk a magvakat szobahőmérsékleten pár napig.
Minden reggel és minden este öntsünk tiszta vizet az üvegbe, rázzuk át alaposan (ilyenkor levehetjük a kendőt, és visszacsavarhatjuk a kupakot), majd öntsük le az összes vizet.
Ezt addig ismételjük, amíg a csírák akkorák nem lesznek, mint maguk a magvak/hüvelyesek.
A kész csírát a lehető legkevesebb víz társaságában tegyük át egy jól záró, tiszta üvegbe vagy dobozba, és tároljuk a hűtőben. Fogyasszuk el 3-5 napon belül (ezért érdemes mindig kisebb adagot készíteni).
Mire tegyük a csírát?
A csírák fantasztikus kiegészítői lehetnek bármilyen ételnek. A legkézenfekvőbb megoldás az lehet, ha valamilyen salátába szórunk belőle pár marékkal. Kellemes, szinte édeskés, harsány ízt és meglepő, ropogós állagot ad.
Szendvicsekben is kiváló kiegészítő lehet, de ehető díszítésként is használhatjuk egytálételek, pörköltek és raguk mellett a tányéron. Krémlevesekre is szórhatunk belőlük.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Színes, szagos, izgalmas konyhai ötletek: